הם מתמודדים כולם עם אותן בעיות - תחרות קשה, רגולציה מתהדקת, גידול בעלויות והאטה בחלק מתחומי הפעילות. אבל למרות הדמיון הרב, את שנת 2012 חתמו הברוקרים המקומיים כשהשונות ביניהם גדולה מתמיד. למעשה, רק דבר אחד מקשר בין שלושת בתי ההשקעות שהצליחו לרשום אשתקד עלייה ברווח הנקי: גידול ברווח מפעילות הנוסטרו שלהם. נראה שבקרב הגופים שמטרתם היא לנהל כספים עבור לקוחות אחרים, הפכו תיקי ההשקעות שהם מנהלים עבור עצמם למנוע צמיחה משמעותי.
על רקע עליות השערים שנרשמו בשנה החולפת, נרשמה יציבות בהכנסות המצרפיות של ששת הברוקרים הציבוריים - אקסלנס, דש-איפקס, אי.בי.אי, לידר שוקי הון, אנליסט וכלל פיננסים. ואולם, הרווח הנקי המצרפי נחתך ב-33%, לסך של 78 מיליון שקל (ירידה של 4% בנטרול תוצאות כלל פיננסים). כל זאת, בשעה שהגופים נהנו מגידול של כ-9% בהיקף הנכסים המנוהלים, שהסתכמו בסוף 2012 בכ-209 מיליארד שקל. גם בסוף 2011, נזכיר, נרשמה בענף בתי ההשקעות מגמה דומה של ירידה ברווח, שלנוכח ירידות השערים באותה שנה הייתה אף חריפה יותר.
לא כל מי שרשם אשתקד קיטון בהכנסותיו ספג גם ירידה ברווח. כך למשל, הכנסות בית ההשקעות אנליסט, שמנוהל על-ידי איציק שנידובסקי, קטנו ב-18%, אך הרווח הנקי צמח בכ-33% ל-24 מיליון שקל. זאת, הודות לפעילות הנוסטרו שלו, שתרמה 13.4 מיליון שקל לרווח. מנגד, כלל פיננסים, שבראשו עומד יורם נוה, נהנה מעלייה של 17% בהכנסות אולם העמיק את הפסדיו ב-30% (ברובם - ממימוש פעילויות).
את הקיטון המשמעותי ביותר בשורת הרווח ספג בית ההשקעות דש איפקס, שבשליטת אלי ברקת, שהשלים לפני כשבועיים את המיזוג עם מיטב - ירידה של כ-63% ברווח הנקי, שהסתכם בכ-27 מיליון שקל. השחיקה ברווח, אגב, לא מנעה מהמנכ"ל היוצא עידו נויברגר לגרוף שכר שנתי בהיקף 7.3 מיליון שקל - סכום שהציב אותו במקום השני בטבלת שיאני השכר בענף (ראו מסגרת).
כאמור, שלושת הברוקרים שהצליחו לרשום גידול ברווח נהנו מגידול משמעותי בפעילות הנוסטרו שלהם. כך, לצד אנליסט ניצבים לידר שוקי הון, שבניהול עמית ורדי, ואי.בי.אי, המנוהל על-ידי רונן וייסברג ועדו קוק. לידר שוקי הון, המחזיק ב-50% מבוטיק ההשקעות ילין לפידות, נהנה מעלייה של 23% ברווח הנקי, לצד גידול של 25% ברווח מפעילות הנוסטרו (6.1 מיליון שקל).
באי.בי.אי, שהרווח הנקי שלו זינק לכ-47 מיליון שקל לעומת כ-6 מיליון שקל ב-2011, ניכרת שחיקה בכל מגזרי הפעילות (קרנות נאמנות, קופות גמל, ניהול השקעות וברוקראז') להוציא את הנוסטרו, שעבר מהפסד של 10 מיליון שקל ב-2011 לרווח של 44 מיליון שקל.
עם אילו קשיים מתמודדים הברוקרים, מי נסוג אשתקד ומי הציג תוצאות טובות מהמצופה? לפניכם המספרים הבולטים של הענף בשנת 2012:
1 זהו מספר הגופים מתוך ששת בתי ההשקעות הציבוריים שסיכם את 2012 בהפסד נקי. מדובר בכלל פיננסים, בית ההשקעות שבבעלות כלל ביטוח, שאשתקד העמיק ההפסד הנקי שלו ל-127 מיליון שקל.
כידוע, קבוצת כלל ביטוח (שבשליטת אי.די.בי של נוחי דנקנר) מבקשת לחסל את פעילות כלל פיננסים, ובחודשים האחרונים התפרק בית ההשקעות מכל נכסיו כמעט: בדצמבר האחרון הוא הודיע על מכירת זרוע הפעילות בחו"ל, טיטניום, והחזקותיו בכלל פיננסים נגזרים, ובינואר מכר את פעילות קרנות הנאמנות וניהול התיקים שלו להראל. למעשה, ברגע שפעילות הברוקראז' של בית ההשקעות תימכר, הוא יחדל מלהתקיים.
שני ברוקרים נוספים חתמו את 2012 עם ירידה ברווחים: דש איפקס ואקסלנס. רווחי דש איפקס, כאמור, נחתכו בלמעלה מ-60%, וזאת חרף העובדה שהכנסות בית ההשקעות קטנו ב-5% בלבד (נציין כי עיקר הירידה ברווח נבעה מהירידה בהכנסות מדמי ניהול בקופות הגמל).
הכנסות אקסלנס, שמנוהל על-ידי עוזי דנינו, קטנו בשנה החולפת בשיעור דומה, ובית ההשקעות ספג ירידה של כ-15% ברווח הנקי לכ-86 מיליון שקל.
35% הוא שיעור הירידה ברווחי בתי ההשקעות, לא כולל כלל פיננסים, מפעילות ניהול תיקים וקרנות נאמנות. אקסלנס, דש איפקס, לידר שוקי הון, אי.בי.אי ואנליסט הרוויחו יחד מפעילות זו 76 מיליון שקל, לעומת 118 מיליון שקל ב-2011.
כלל פיננסים הינו הגוף היחיד שרשם הפסד נקי מפעילות מגזר זה, בגובה של כ-51 מיליון שקל.
בהינתן שהתרומה הממוצעת של מגזר ניהול ההשקעות לרווחי הברוקרים עומדת על כ-45%, בולט בית ההשקעות אקסלנס, שהתרומה של פעילות זו לרווחיו הייתה 5% בלבד.
אקסלנס, שהרווח הנקי שלו הסתכם כאמור ב-86 מיליון שקל, ממשיך להישען על שתי פעילויות עיקריות: קסם, חברת תעודות הסל שלו, שבשנת 2012 רשמה רווח של 66 מיליון שקל ותרמה 44% לרווחי בית ההשקעות; וכן על פעילות הגמל והפנסיה, שרשמה רווח של כ-53 מיליון שקל ותרמה 36% לרווחיו.
210 מיליארד שקל הוא היקף הנכסים המצרפי של ששת בתי ההשקעות הציבוריים בסוף 2012 - צמיחה של כ-9%. כל בתי ההשקעות הצליחו להגדיל את סך הנכסים המנוהלים על-ידם, אולם נראה כי השחיקה בדמי הניהול בכל התחומים מנעה את הצמיחה בהכנסות וברווחים מפעילויות אלה, ובחלקה אף העמיקה את הירידה ברווח.
התחרות העזה בקרנות הנאמנות, למשל, אילצה מנהלים רבים להשיק קרנות הגובות דמי ניהול נמוכים במיוחד, מה ששחק את סך הרווחיות של הפעילות בתחום זה. גם בפעילות הגמל נרשמה ירידה בדמי הניהול הממוצעים, כתוצאה מהתחרות השוררת בענף. במקביל, הידוק הרגולציה תורם לעלויות, ובכירי הענף ממשיכים לגרוף משכורות עתק, כך שבשורה התחתונה הגידול בנכסים לא בהכרח תרם לתוצאות הכספיות.
122% הוא שיעור הגידול בהכנסות לידר שוקי הון משירותי ברוקראז'. בעוד שיתר הברוקרים מתמודדים עם שחיקה מתמשכת בהכנסות וברווחיות המגזר (בעיקר בשל התחרות הקשה עם הבנקים, שהורידו בחדות את העמלות), הצליח בית ההשקעות להגדיל את הכנסותיו מפעילות זו, שהסתכמו בכ-24.7 מיליון שקל ותרמו 12% לרווחי החברה (לפני מס).
נציין כי השיפור והמעבר לרווחיות במגזר הברוקראז' של לידר שוקי הון נבעו בעיקר מרכישת חברת המט"ח ILSB במהלך הרבעון השני של 2012. ברוקר נוסף שהצליח לרשום גידול בהכנסות וברווח משירותי בורסה ומסחר הוא אקסלנס. הכנסותיו מהתחום צמחו ב-8.5% לכ-51 מיליון שקל, ורווחיו מפעילות הברוקראז' גדלו בכ-6.5% ל-17 מיליון שקל (המהווים 12% מרווחי בית ההשקעות).
0 זהו מספר בתי ההשקעות הפרטיים שרשמו עלייה בהכנסות וברווח הנקי אשתקד.
בשונה ממקביליהם הציבוריים, אף אחד מחמשת בתי ההשקעות הפרטיים (מגדל שוקי הון, הראל, מיטב, מנורה מבטחים ואפסילון) לא הצליח לתרגם את הגידול בנכסים המנוהלים - שצמחו ב-2012 בכ-25% ל-142 מיליארד שקל - לשיפור בשורת ההכנסות וברווח. למעשה, הרווח הנקי המצרפי של חמשת הברוקרים הפרטיים התרסק בלא פחות מ-87%, והסתכם בכ-11 מיליון שקל בלבד, בהשוואה ל-82 מיליון שקל ב-2011.
מאחורי התוצאות העגומות עומדים שני בתי השקעות שב-2012 עברו להפסד נקי: מיטב, שעד המיזוג עם דש איפקס נוהל על-ידי אילן רביב, ומנורה מבטחים פיננסים, שמנוהל על-ידי זיו שמש.
מדוחות מיטב עולה כי בשנה שטרם המיזוג עם דש איפקס הוא רשם הפסד נקי של 5.7 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 21.7 מיליון שקל ב-2011. זאת, כתוצאה מהפרשה לירידת ערך בסך 17.9 מיליון שקל בעקבות מכירת מיטב סל. במקביל צנח שוויו של בית ההשקעות בכ-8.5% (מ-607 מיליון שקל בסוף 2011 ל-540-570 מיליון שקל בסמוך לפרסום הדוחות), תוך שהוא סובל מירידה בהכנסות בכל תחומי פעילותו.
מנתוני בית ההשקעות של קבוצת מנורה מבטחים עולה תמונה מטרידה עוד יותר, שכן מדובר בגוף שהצליח להגדיל את היקף קרנות הנאמנות וניהול התיקים שלו בכ-50% (לכ-8.1 מיליארד שקל), אולם חתם את 2012 עם הפסד נקי של 13 מיליון שקל, בהשוואה לרווח נקי של כ-7 מיליון שקל בשנה הקודמת. עיקר ההפסד נבע מהפחתה בסך 12 מיליון שקל בגין ירידת ערך מוניטין של קרנות הנאמנות.
בשורה התחתונה, שמונה מתוך 11 הברוקרים סיימו את 2012 עם ירידה בהכנסות וברווח הנקי, כאשר שלושה מהם רשמו הפסד, והרווח הנקי המצרפי נחתך ב-55% לכ-89 מיליון שקל.
עדיין מוקדם לקבוע האם תקופת השגשוג של בתי ההשקעות בישראל הסתיימה. מה שבטוח הוא שלנוכח ההערכות שהשחיקה ברווחיותם של הברוקרים תימשך, נראה כי חלק משחקני הענף ייאלצו להמציא את עצמם מחדש.
שכר המנהלים בבתי ההשקעות דווקא לא נפגע
הרווח הנקי של בית ההשקעות דש איפקס אמנם נחתך ב-60% אשתקד, אך הדבר לא מנע ממנהלי בית ההשקעות להמשיך ולגרוף שכר שיא, כהרגלם בשנים האחרונות.
לשכר הגבוה ביותר זכה עידו נויברגר, שבשנה האחרונה שלו כמנכ"ל בית ההשקעות זכה לשכר בעלות של 7.3 מיליון שקל. גם קובי לוינסון, שניאות להחליף את ידין ענתבי, מנכ"ל החברה הבת דש השקעות, תוגמל על כך בעין יפה: כ- 2.4 מיליון שקל עבור 5.5 חודשי עבודה בלבד.
מנהל נוסף שהתברג שוב בטבלת השיאנים חרף תוצאות לא מזהירות, הוא יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון. ב-2012 נחתך הרווח הנקי של בית ההשקעות בכ-45%, אולם ויינשטיין חזר הביתה עם שכר בעלות של 4.8 מיליון שקל.
ההפסד הצורם שרשם אשתקד כלל פיננסים לא מנע משלושת שיאני השכר בחברה לגרוף ביחד כ-8 מיליון שקל. בראשם עומד רונן ויסרברג, שעלות שכרו הכוללת כמנכ"ל משותף בחברה הבת כלל פיננסים ברוקראז' עמדה על 3.6 מיליון שקל. אחריו, עלות שכרם של מנכ"ל כלל פיננסים יורם נוה ושל נאור אל חי, מנכ"ל משותף בכלל פיננסים ברוקראז', הסתכמה בכ-2.5 מיליון שקל וכ-2.2 מיליון שקל, בהתאמה.
מדוחות לידר שוקי הון עולה כי דב ילין ויאיר לפידות, המנכ"לים המשותפים של ילין לפידות (בוטיק ההשקעות המוחזק 50% על-ידי לידר), זכו לשכר יפה של כ-5.3 מיליון שקל כל אחד. מנכ"ל לידר שוקי הון, עמית ורדי, נהנה ב-2012 משכר בהיקף של 4.2 מיליון שקל.
אך בתואר שיאן השכר בענף בתי ההשקעות זוכה גם השנה עופר לב, סמנכ"ל מסחר בחבר הבורסה של אי.בי.אי. בשנה החולפת עמדה עלות שכרו על 7.6 מיליון שקל, כאשר 7 מיליון מתוכם הם מענק (שכרו של לב נקבע לפי שיעור מהרווח לפני מס), בדומה לעלות שכרו ב-2011. נציין כי בשנה החולפת לא חל שינוי מהותי ברווח התפעולי של חבר הבורסה של אי.בי.אי, שהסתכם בכ-9 מיליון שקל.
שכר בבתי ההשקעות