"בית המשפט בחן את ה'קישקע' של תעשיית המוזיקה, ובסופו של דבר לפחות צדק יחסי נעשה. אני שמח שהגענו לנקודה הזאת. הוצאנו זמן, כסף, אמוציות ורגשות רבים בסכסוך הזה" - כך אמר היום (א') ל"גלובס" הזמר מיכה שטרית, מחברי להקת "החברים של נטאשה", בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקיבל בסוף השבוע באופן חלקי את תביעת התמלוגים שהגישה הלהקה נגד חברת התקליטים הד ארצי, שהפיקה את אלבומי הלהקה במשך שנים רבות.
לאחר מאבק משפטי שנמשך כמעט 10 שנים, קבע השופט חיים טיבי כי הד ארצי תשלם לשטרית, ארקדי דוכין ול-4 החברים הנוספים בלהקה המצליחה, כ-842 אלף שקל בגין כספי תמלוגים, שהיא לא העבירה לידיהם במשך שנים. כמו כן חויבה הד ארצי בהוצאות המשפטיות של הלהקה, בסך של 25 אלף שקל.
שטרית ציין עוד כי הוא מקווה שלפסק הדין תהיה השפעה על השוק כולו. "אני מקווה שההחלטה של בית המשפט בענייננו תשנה את התעשייה הקטנה והשבירה שלנו, שהיא שבירה בעיקר מהצד של האמנים - שאמנים שעושים היום חוזים יקבלו דיווח ברור, אמין ואיכותי יותר", אמר.
"רמיסת זכויות"
דוכין ושטרית ייסדו את להקת "החברים של נטאשה" ב-1987. חברי הלהקה, שרובם הגיעו מהפריפריה, התגוררו בימיה הראשונים במלון דירות לעניים ("המלון של יעקב") בתל-אביב, חלמו על פריצה והתפרנסו מעבודות מזדמנות שונות.
ב-1988 חתמה הד ארצי על חוזה עם הלהקה, ובהפקתו של יזהר אשדות הוציאה הלהקה את אלבומה הראשון, "החברים של נטאשה". האלבום הצליח מאוד, ובסופו של דבר זכה למעמד של אלבום פלטינה, לאחר שיותר מ-40 אלף עותקים ממנו נמכרו. בין השירים המצליחים של האלבום היו "מלנכולי","נאמר כבר הכול" ו"יש זמן".
ואולם, למרות הצלחת האלבום מצבה הכלכלי של חברי הלהקה נשאר קשה, והם הטילו את האשמה, בין היתר, על חברת הד ארצי.
בתביעה שהגישו ב-2004 טענו חבריה כי "הד ארצי ומנהליה ניצלו באופן שיטתי ומחושב את העובדה כי הם שולטים בלעדית בנתוני המכירה של אלבומי הלהקה מחד, ואת תמימותם של חברי הלהקה כאמנים מאידך, ורמסו את זכויותיהם, עשקו אותם, התעשרו על חשבונם ונהגו ביצירותיהם כבשלהם".
באמצעות עורכי הדין גיל ורגון וענת מלינבוים, טענו דוכין, שטרית וחבריהם כי הד ארצי ומנהליה, שקיבלו מהלהקה את זכויות ההפצה והשיווק של יצירותיהם האמנותיות מכוח מערכת הסכמים חתומים, השתמשו באופן שיטתי ביצירות של הלהקה ובזכויות הנובעות מהם, על-מנת להפיק רווחים לעצמם, תוך שסירבו לשלם את תמורת התמלוגים לחברי הלהקה, ותוך רמיסה ברגל גסה של זכויתיהם.
שינוי שיטת החישוב
אחד הנימוקים המרכזיים של חברי הלהקה בתביעה היה שבניגוד לקבוע בהסכמים, לפיהם התמלוגים ישולמו על-פי מחיר "מחירון הד ארצי", שינתה הד ארצי את שיטת החישוב, מאחורי גבם של חברי הלהקה וללא הסכמתם, ושילמה להם תמלוגים לפי המכירות בפועל. בכך, נטען, פגעה הד ארצי בסך התמלוגים המשולמים ללהקה.
מנגד כפרה הד ארצי בטענת הלהקה באשר לשימוש שלא כדין ביצירותיה. חברת התקליטים טענה, באמצעות עו"ד רקפת פלד ממשרד גולדפרב-זליגמן, כי הפקת אלבומי הלהקה, כולל אלבומי אוסף שלה, נעשו בידיעת הלהקה ותוך תשלום מלוא התמלוגים לחבריה.
עוד טענה החברה כי הלהקה הסכימה לשינוי אופן תשלום וחישוב התמלוגים, לאור תופעת ההעתקות הפיראטיות שהייתה נפוצה בשוק התקליטים באותם ימים.
שינוי גורף ללא עדים
בית המשפט קיבל את הטענה המרכזית של חברי הלהקה כי בניגוד לקבוע בהסכמים שבין הצדדים, לפיהם התמלוגים ישולמו להם לפי מחיר המחירון הסיטונאי של הד ארצי, שילמה להם חברת התקליטים תמלוגים מופחתים, שהתבססו על חישוב מחזור המכירות בפועל של היצירות.
כמו כן, בית המשפט קיבל את טענת חברי הלהקה כי הד ארצי שינתה את שיטת חישוב התמלוגים מאחורי גבם וללא ידיעתם.
"מחומר הראיות עולה כי התובעים לא היו מודעים כלל ועיקר לשינוי הבסיס לחישוב התמלוגים המגיעים להם (מחיר מחירון), ואין צורך לומר שלא הסכימו לכך", נקבע בפסק הדין.
השופט גם העביר ביקורת נוקבת על התנהלות הד ארצי, שטענה מחד כי המעבר מחישוב תמלוגים לפי מחירון לחישוב תמלוגים לפי מחיר המכירה הוחל על כלל האמנים שהיא מייצגת, ומאידך לא זימנה אף אמן להעיד על כך.
"לו אמת בפי הד ארצי כי מ-1995 היה שינוי גורף בבסיס חישוב התמלוגים לכלל האמנים, נפלא ממני הכיצד זה לא נמצא אף לא אחד מעשרות האמנים שיעידו על כך?", כתב השופט.
עם זאת, בית המשפט דחה את טענת "החברים של נטאשה" כי הד ארצי העלימה מהם נתונים הנוגעים להיקף מכירת התקליטים באופן שהביא לקיפוחם.
בנוסף, נדחתה טענת חברי הלהקה כי הד ארצי חייבת להם כספים בגין שימוש ביצירות הלהקה במסגרת אוספים שכללו את שיריה ושהוצאו ללא הסכמתם.
יצוין כי במאי 2010 חייב בית המשפט את מיכה שטרית לשלם להד ארצי כ-400 אלף שקל בגין תביעה נפרדת שהגישה החברה נגדו. נציין עוד כי התביעה שהגישה להקת "החברים של נטאשה" נגד הד ארצי התייחסה לתקופה שבה החברה הייתה בבעלותו של עפר נמרודי.
"תקווה לאמנים"
עו"ד גיל ורגון, המייצג את הלהקה, מסר כי מדובר בפסק הדין מכריע בסוגייה העקרונית של אופן חישוב התמלוגים לאמנים, שהיו חתומים על הסכמים עם הד ארצי וחברות נוספות. "אני שמח על פסק הדין, אשר עשה צדק עם חברי הלהקה. פסק הדין קבע כי הסכמים יש לכבד, גם עם אמנים שאינם מורגלים בהלכות העסקיות, והוא נותן תקווה לעשרות אמנים, אשר נאלצו לקבל את חישובי חברות התקליטים לתשלום תמלוגים על-פי מכירות בפועל", מסר.
הד ארצי: נשקול לערער
מהד ארצי נמסר בתגובה כי "חשוב להדגיש כי מדובר בתביעה שהוגשה בשנת 2004. בניגוד לסכום התביעה המקורי, בה נטען כי הד ארצי חייבת לתובעים למעלה מ-8 מיליון שקל, בית המשפט קבע כי יש לשלם לחברים של נטאשה רק 10% מהסכום המבוקש".
עוד נמסר כי "לפני כשנה ניתן פסק דין באותו עניין, במסגרת תביעות הדדיות שהוגשו על-ידי הד ארצי ועל-ידי מיכה שיטרית, אף הן בנוגע להתחשבנויות כספיות, ובמסגרתן תביעתו של מיכה שיטרית נדחתה על הסף, והוא חויב לשלם למעלה מ-400 אלף שקל להד ארצי".
בנוסף מסרה הד ארצי כי היא לומדת את פסק הדין ותשקול הגשת ערעור.
יצוין כי לבעלי הד ארצי הנוכחיים יש הסכם שיפוי עם עופר נמרודי בנוגע לתביעה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.