האוצר חושש שבזק והוט ינסו לטרפד התחרות בשוק הקווי

אגף התקציבים רוצה להעניק לשר התקשורת סמכות לעצור מבצעים אנטי תחרותיים מצד הוט ובזק באופן זמני

אגף התקציבים באוצר רוצה להעניק לשר התקשורת סמכות לעצור מבצעים אנטי תחרותיים מצד הוט ובזק באופן זמני. הסעיף מופיע בטיוטת חוק ההסדרים שהוצגה לרה"מ בנימין נתניהו, שכוללת עוד מספר סעיפים לגבי הסדרת השוק הסיטונאי החדש.

המדיניות שמתפרסמת איננה חדשה וגם אינה מעניקה סמכויות חדשות לשר התקשורת, משום שהן כבר קיימות בידיו במסגרת חוק התקשורת. כבר כעת רשאי שר התקשורת לעצור כל מבצע שנראה לו בעייתי מבחינה תחרותית וכנ"ל מסורה הסמכות לרשות ההגבלים העסקיים, כך שלא ברור מדוע רוצה אגף התקציבים להעביר את הסעיף בחקיקה דרך חוק ההסדרים, ונדמה שהסיבה היא הרצון להעניק כלים פשוטים ליישום בידי השר.

בסקירה נכתב כי בתחום התקשורת הנייחת קיימות בישראל שתי חברות בלבד: בזק והוט. אלו הן החברות היחידות אשר יכולות לספק לציבור תשתית אינטרנט, כיוון שבבעלותן תשתית תקשורת נייחת הפרוסה בכל הארץ, אשר הקמתה כרוכה בהשקעה של מיליארדי שקלים. על מנת לעודד תחרות בשוק זה לטובת הציבור בישראל, הוחלט בעבר כי בזק והוט יהיו חייבות למכור לחברות תקשורת אחרות, כגון פרטנר וסלקום ועוד, את השימוש בתשתית שלהם בסיטונאות, זאת בדומה לנעשה במקומות רבים בעולם.

כך יוכלו חברות נוספות להציע לצרכנים חבילות תקשורת מלאות: תשתית ואספקת אינטרנט, טלוויזיה וטלפוניה, ובעתיד גם סלולר, מבלי להידרש להשקעה האדירה בתשתית כתנאי סף לכניסה לשוק. כניסתה של תחרות בתחום הנייח צפויה להביא לתועלת רבה לצרכנים בישראל, בדומה לשינויים שקרו בשנה האחרונה בתקשורת הניידת.

לדברי האוצר, העדיפות העליונה היא שהשוק הסיטונאי יתואם בין החברות בהסכמה. עם זאת, ממליץ האוצר על כך ששר התקשורת יוכל לקבוע מחיר סיטונאי על בסיס השוואות בינלאומיות וכאמור לעצור מהלכים אנטי תחרותיים.