למרות התערבות בנק ישראל: הדולר היציג נחלש ל-3.587 ש'

ב"י רכש אתמול עשרות מיליוני דולרים ■ היום הדולר המשיך להחלש ■ "היקפי ההתערבות מצומצמים מאוד וכמעט חסרי משמעות לאור נפחי המסחר הספקולטיבי התומך בשקל"

המסחר במט"ח התנהל היום (ד') בצל ההתערבות הדרמטית של בנק ישראל אתמול ובהמשך היחלשות השטר הירוק מול שקל. הדולר נחלש ב-0.195% לשער יציג של 3.587 שקלים, ואילו האירו התחזק בכ-0.758% לשער יציג של 4.7312 שקלים.

אתמול התערב בנק ישראל בשוק המט"ח שלוש פעמים, והרים את השער היציג של הדולר ל-3.594 שקלים, עדיין מתחת לרמה של 3.6 שקלים. הבנק רכש דולרים בכמה עשרות מיליוני דולרים, לאחר שהדולר נחלש עד לרמה של 3.575 שקלים.

נזכיר כי ב-8 באפריל השנה התערב בנק ישראל במסחר ורכש דולרים, זאת לאחר שהדולר ירד גם אז מתחת לרף ה-3.6 שקלים. בנק ישראל רכש על פי הערכות כ-120 מיליון דולר, לראשונה מאז קיץ 2011.

"לא ברור עד כמה נחוש בנק ישראל להפשיל שרוולים"

כלכלני מחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים היום כי "בנק ישראל התערב אמש במסחר בדולר-שקל אך להתערבותו לא הייתה השפעה ממשית על המסחר. הדולר-שקל לא הצליח לטפס מעל 3.6 ולמעשה שב לרדת עד מהרה. הנעילה היומית של הצמד (על פי השער היציג) מתחת לרמה 3.60 מותירה את הלחץ הדובי על כנו. לפי שעה לא ברור עד כמה נחוש בנק ישראל להפשיל שרוולים במלחמה הזו בספקולנטים, והדבר מתבטא באסטרטגיה הססנית למדי שעשויה לחולל יותר נזק מאשר תועלת. היקפי ההתערבות מצומצמים מאוד וכמעט חסרי משמעות לאור נפחי המסחר הספקולטיבי התומך בשקל. התזמונים ורמות המחיר צפויים למדי, ולא נראה שהשוק מתרשם. המדיניות הנוכחית אף עשויה להביא לתוצאה הפוכה - מפולת של הדולר-שקל כלפי מטה.

"במלחמתו הקודמת בספקולנטים פישר הקדיש מאות מיליונים של דולרים בכל התערבות, השתמש ברטוריקה חריפה והפך את הסוגיה לאג'נדה המרכזית שלו, אבל לא ברור אם כעת, כה סמוך לפרישתו, הנגיד מוכן לעשות את כל מה שצריך. לא נראה כי משהו יכול לשנות את מגמת הירידה של הדולר-שקל, אלא אם כן נראה איזה מפנה דרמטי בשוקי המט"ח העולמיים שיביאו להתחזקות משמעותית של הדולר. רמת המפתח הבאה תהיה 3.56, השפל של אוקטובר 2011".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות, אומר כי "לאור העובדה שאנו בתחילת חודש קלנדרי, היצעי המט"ח של הסקטור העסקי עשוים להמשיך וללחוץ לירידת שער הדולר, כאשר פריצת רמת 3.58 שקלים מטה תתמוך בהמשך התנועה אף לעבר רמת 3.55 שקלים לדולר. לדעתנו, בהיעדר פעולה בנפח משמעותי לא יהיה בה כדי לבלום את ייסוף השקל ובהמשך אף לעבר רמת 3.4 שקלים ואף פחות מכך. פעולה משולבת של הפחתת ריבית, לצד התערבות עקבית בשוק המט"ח יהיה בה כדי להחזיר את הדולר אל מעל לרמת 3.65 שקלים. הפעולות המבוצעות בשלב הנוכחי ועל רקע חולשת הדולר אל מול המטבעות המרכזיים בעולם, עשוי המטבע להמשיך ולהיחלש בזירה המקומית".

עוד הוסיף פריימן: "רכבת ההרים דוהרת ומחירי חומרי הגלם, כמו גם שערי המטבעות בעולם לא יחכו ליצואנים שיתעוררו ויגנו על ערך תמורות הייצוא. נתוני האבטלה שהתפרסמו אמש באירופה ובמיוחד אלו המתייחסים לאוכלוסיית הצעירים מחייבים תשומת לב מצד קובעי המדיניות בשוק המקומי. שכן, הפגיעה המתמשכת בתנאי הסחר של היצואנים בישראל תתמוך במעבר לחו"ל במיוחד בתקופה בה מדינות מציעות תנאים נדיבים במיוחד לתעשיות מוטות ייצוא. הפגיעה בסקטור מוטה הייצוא תפעיל את אפקט הדומינו ותפגע במיוחד במעמד הביניים ובהמשך אף בהכנסות המדינה".