יותר מ-1,300 קרנות נאמנות פעילות כיום בישראל, מה שהופך את הדילמה באיזו קרן לבחור למאתגרת במיוחד. ואולם, המגוון הרחב מקשה לא רק על הבחירה, אלא גם על ההתמדה: ריבוי הקרנות גורם לכך ששיעור התחלופה בתעשייה גבוה יחסית, ומשך הזמן הממוצע שלקוח ישראלי מחזיק בקרן נאמנות עומד על כשלושה חודשים בלבד. ברקע נמצאים היועצים בבנקים, שנצמדים למערכות הדירוג, ומנסים לזהות את הקרנות הטובות ביותר בענף, שכבר מנהל כ-195 מיליארד שקל.
כלי עזר נוסף בבחירת מנהל קרנות הוא דירוג "גלובס"-מעלות לקרנות הנאמנות. הדירוג, שמתבסס על ניתוח של חברת דירוג האשראי S&P מעלות ומתפרסם זה שבע שנים, בוחן את הביצועים של מנהלי הקרנות השונים בענף - כלומר את התשואות - אך משקלל גם פרמטרים איכותיים נוספים, כגון ותק וניסיון של המנהל וביצועיו בעבר, העומס הניהולי שבו הוא שרוי, וכן ריבוי קרנות ושינויי מדיניות. תוצאות הדירוג מוצגות באמצעות כוכבים (ראו מסגרת).
בשונה מהדירוגים האחרונים, בדירוג הנוכחי הוחלט להפריד בין הגופים המדורגים על פי היקף הנכסים המנוהלים על-ידיהם, במטרה להשוות בין גופים בעלי אופי התנהלות דומה ככל הניתן.
גופים גדולים: הראל טובה בעיקר באג"ח מדינה
מבין חמשת הגופים הגדולים, בדירוג הנוכחי של "גלובס"-מעלות לקרנות הנאמנות בלט פסגות, שזכה לדירוג ממוצע של 4.3 כוכבים. הקרנות של בית ההשקעות, שמנוהל על-ידי חגי בדש, דורגו בשמונה קטגוריות מתוך התשע, ובמחצית מהן הוא זכה לדירוג הגבוה ביותר - חמישה כוכבים. מדובר בקטגוריות "אג"ח בארץ - מדינה", "אג"ח בארץ - שקליות", "מניות בארץ" ו"מניות בחו"ל".
למעשה, קרנות הנאמנות של פסגות, שמנוהלות על-ידי ירון דייגי, הן היחידות מבין הגופים הגדולים שלא ירדו מתחת לרף שלושת הכוכבים בשום קטגוריה.
הדירוג הגבוה שלו זכתה פסגות נשען בעיקר על היציבות של צוות מנהלי ההשקעות (מבחינת ותק ממוצע בניהול הקרנות) ועל רמת ההכנסות של בית ההשקעות מהפעילות (דמי הניהול ביחס להיקף הנכסים בכל קרן, קרי: הכנסות). מנגד, ובדומה לגופים גדולים נוספים, סבל בית ההשקעות גם מריבוי הקרנות.
במקום השני נמצאות קרנות הנאמנות של מיטב, שזכו לדירוג ממוצע של 3.8 כוכבים. בית ההשקעות השלים לאחרונה את הליך המיזוג עם דש-איפקס (שקרנות הנאמנות שלו מדורגות, כאמור, בקבוצת הגופים הבינוניים), אך הדירוג הנוכחי, שמתבסס על נתוני חודש מארס האחרון, מתייחס לכל אחת מחברות קרנות הנאמנות בנפרד.
קרנות הנאמנות של מיטב, שמנוהלות על-ידי רפי ניב, התברגו במקום הראשון בשתיים מתוך תשע קטגוריות: כספיות וגמישות. בית ההשקעות, שמנוהל בידי אילן רביב (גם לאחר המיזוג עם דש) ממשיך להיות שחקן משמעותי בקרנות הכספיות, שהן האפיק המגייס ביותר מתחילת השנה - 17.5 מיליארד שקל.
נכון לחודש מארס, מיטב מנהל כ-13.7 מיליארד שקל בחמש קרנות כספיות. מבין שלוש קרנות אלה בלטה הקרן "מיטב 00 כספית פרימיום", שמנהלת כ-6.8 מיליארד שקל, והניבה את התשואה הגבוהה ביותר מבין 20 הקרנות בקטגוריה.
קרן נוספת שבלטה היא הקרן הגמישה של בית ההשקעות, "מיטב 4D גמישה", שהעניקה לו את המקום הראשון בקטגוריה זו, בין היתר הודות לביצועים עודפים ביחס לגופים הגדולים האחרים בקטגוריה. במקביל, בית ההשקעות זכה במקום השני (ארבעה כוכבים) בארבע מתוך תשע הקטגוריות ("אג"ח בארץ כללי", "אג"ח בחו"ל", "מניות בארץ" ו"מניות בחו"ל").
במקום השלישי מבין הגופים הגדולים נמצא מגדל, שזכה לדירוג ממוצע של שלושה כוכבים. קרנות בית ההשקעות, שמנוהל על-ידי רונן טורם, זכו במקום הראשון בשתי קטגוריות: "אג"ח בארץ חברות והמרה" ו"אג"ח בארץ כללי".
לאחרונה נרשמת עלייה בתיאבון של המשקיעים לסיכון, ומתחילת השנה זרמו לאפיק האג"ח הקונצרניות כ-5 מיליארד שקל. בקטגוריה זו ישנן 215 קרנות נאמנות, ש-24 מתוכן מנוהלות על-ידי חברת הקרנות של מגדל, בראשות שגיא שטיין.
גם קרנות "אג"ח בארץ כללי", שמנהלות כיום כ-31.5 מיליארד שקל, נהנו מגיוסים יפים של כ-4.5 מיליארד שקל מתחילת השנה. באפיק זה פועלות 238 קרנות, 19 מהן בניהולה של מגדל. מבין הקרנות של בית ההשקעות בלטו בקטגוריה זו "מגדל אפיקים אג"ח 1B !" ו"מגדל 1C ! אפיקים אג"ח אקטיבית", הודות לצוות ניהול מנוסה בעל ביצועים טובים, גם בקרנות נוספות.
את דירוג הגופים הגדולים חותמות אקסלנס והראל פיא, שקרנות הנאמנות שלהן זכו לציון ממוצע של 2.3 ו-2.1 כוכבים, בהתאמה. הקרנות של אקסלנס, שמנוהלות בידי צחי קורן, זכו במקום הראשון בקטגוריה אחת בלבד מבין התשע שבדירוג: "אג"ח בחו"ל". לבית ההשקעות יש שתי קרנות מדורגות בקטגוריה זו, אולם הקרן שסייעה לו להתברג במקום הראשון מבין הגדולות היתה "אקסלנס 0D אג"ח דולר בינלאומי".
אקסלנס שומר על מעמדו כגוף איכותי (כפי שמשתקף מפרמטרים איכותניים הנמדדים במודל) והסיבה שזכה לדירוג נמוך יחסית נעוצה בכך שביצועי הקרנות שלו בתקופה האחרונה נמוכים יחסית.
קרנות הנאמנות של הראל פיא, שמנוהלות על-ידי סמי בבקוב, לא הצליחו להתברג במקום הראשון באף קטגוריה, ורוב הקרנות שלהן דורגו במקומות הרביעי והחמישי.
מנגד, הראל בלט בקטגורית אג"ח בארץ - מדינה, שבה הוא דורג במקום השני. לבית ההשקעות 15 קרנות בקטגוריה זו (מתוך 169 קרנות בקטגוריה). ביצועים טובים יחסית הפגינה הקרן "הראל פיא 0A אג"ח מדינה 1-4 שנים", שנכון למארס ניהלה כ-680 מיליון שקל.
גופים בינוניים: אלטשולר שחם - איכות ולא כמות
מערכות הדירוג הבנקאיות מסתמכות לרוב על ביצועים בטווח הקצר (עד 12 חודשים), אולם דירוג "גלובס"-מעלות מתייחס, כאמור, גם לביצועים ארוכי הטווח של המנהלים. זו רק אחת מהסיבות שהובילה את אלטשולר שחם לזכות במקום הראשון בדירוג הגופים הבינוניים.
בית ההשקעות, שמנוהל בידי גילעד אלטשולר ורן שחם, זכה לדירוג ממוצע של 4.3 כוכבים - הגבוה מבין שמונת הגופים הבינוניים בדירוג. זאת לאחר שקרנות הנאמנות שלו דורגו במקום הראשון בשתיים משמונה קטגוריות ("אג"ח בארץ כללי" ו"אג"ח בארץ חברות והמרה"), ובמקום השלישי רק בקטגוריה אחת ("מניות בחו"ל"). בכל שאר הקטגוריות שמר בית ההשקעות על יציבות במקום השני.
סיבה נוספת שסייעה לאלטשולר שחם להתברג בפסגה היא מספר הקרנות המצומצם שלו: בהשוואה למנהלים אחרים, לבית ההשקעות מספר חד-ספרתי של קרנות מדורגות בכל קטגוריה (וכ-32 קרנות נאמנות בסך הכול), מה שסייע לו לשמור על ממוצע קטגוריאלי גבוה.
במקום השני בדירוג הגופים הבינוניים - ובפער נמוך יחסית מהמקום הראשון - נמצא בית ההשקעות ילין לפידות, עם דירוג ממוצע של ארבעה כוכבים. לבית ההשקעות, שמנוהל בידי דב ילין ויאיר לפידות, מספר קרנות נאמנות מדורגות דומה לזה של אלשטולר שחם, אולם הוא נכלל רק בשש מתוך תשע קטגוריות, ובחלוקה מאוזנת למדי.
כך, קרנות החברה, שמנוהלות בידי אסף אלדר ואורי קרן, דורגו במקום הראשון בשתי קטגוריות ("מניות בארץ" ו"קרנות גמישות"), ובמקום השני בשתי קטגוריות נוספות ("אג"ח בארץ כללי" ו"אג"ח חברות והמרה").
במקומות השלישי והרביעי בדירוג נמצאים אנליסט ואפסילון, שזכו לציון של 3.6 ו-3.2 כוכבים בממוצע, בהתאמה. אנליסט, שמנוהל בידי איציק שנידובסקי, בלט לטובה בקטגוריות "אג"ח בארץ - שקליות" ו"אג"ח בחו"ל" (בשתיהן דורג ראשון וזכה לחמישה כוכבים), בין היתר בשל מיעוט שינויי מדיניות, והעובדה כי צוותי ההשקעות מנהלים מספר קטן יחסית של קרנות.
קרנות הנאמנות של אפסילון, שמנוהלות בידי עידן אזולאי, נכללו רק בארבע מתוך תשע הקטגוריות, ובלטו בזו של "אג"ח בארץ - מדינה", שבהן דורגו במקום השני, תוך שהן זוכות לדירוג של ארבעה כוכבים.
במרכז הטבלה נמצאים בתי ההשקעות כלל פיננסים ואי.בי.אי. חברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים, שעד לאחרונה נוהלה על-ידי גיא שיקר, נרכשה בתחילת השנה על-ידי חברת הקרנות של הראל (הליך המיזוג בין השתיים הסתיים לפני כמה שבועות, ולכן דירוג זה מתייחס לכל חברת קרנות בנפרד).
כלל פיננסים זכה לדירוג של שלושה כוכבים בממוצע, תוך שהוא מפגין התאוששות יחסית - לאחר שדשדש בתחתית הדירוג במשך תקופה ארוכה.
מגמה הפוכה נרשמה בקרנות הנאמנות של אי.בי.אי. שמנוהלות בידי אורי בן דב, וזכו לציון של 2.8 כוכבים בממוצע. עד לפני כמה חודשים זכתה חברת הקרנות של אי.בי.אי לדירוגים טובים יחסית בטבלאות "גלובס"-מעלות, אולם בדירוג הנוכחי, הקרן הכספית של בית ההשקעות, "איביאי 00 כספית פטורה", הייתה היחידה שדורגה במקום הראשון, ובקטגוריה שבה בית ההשקעות אינו מתמחה.
את דירוג הגופים הבינוניים חותמות קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים ודש-איפקס. מנורה מבטחים, שמנוהלת על-ידי זיו שמש, זכתה לציון של 2.4 כוכבים בממוצע. דירוגי קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים נפגעו עקב שינויי מדיניות רבים, וכן מיציבות נמוכה יחסית של צוות מנהלי ההשקעות.
קרנות הנאמנות של דש-איפקס זכו לציון הממוצע הנמוך ביותר בדירוג, גם מבין הגופים הגדולים: 1.9 כוכבים בלבד. בדומה למנורה מבטחים, גם כאן הסיבה היא שינויי מדיניות ויציבות צוות ההשקעות. ואולם, הציון הנמוך לו זכתה דש-איפקס בדירוג מוכיח כי בפני רפי ניב, מנכ"ל קרנות הנאמנות של מיטב-דש, עומד אתגר לא פשוט.
כך דירגנו
S&P מעלות עוקבת אחר כל קרנות הנאמנות המנוהלות בארץ, ומדרגת אותן על בסיס מידע פומבי. הדירוג ניתן בהתבסס על ביצועי הקרנות על פני תקופות של 24, 36, 48 ו-60 חודשים.
הדירוג מתבסס גם על כמה נתונים איכותיים ניתנים לכימות, הנוגעים למנהל ההשקעות, לביצועיו בעבר, לעומס הניהולי ולפרמטרים הנוגעים לגוף המנהל, כמו מדיניותו לגבי ריבוי קרנות ושינויי מדיניות.
הדירוג ניתן לקרנות שלהן לפחות 24 חודשים במדיניות השקעה, והמשתייכות לקבוצה שבה יש עוד ארבע קרנות המקיימות את התנאים שלעיל.
S&P מעלות אינה מבקרת את המידע שנתקבל, ואינה מאמתת את נכונותו או שלמותו. הדירוגים עשויים להשתנות כתוצאה משינויים במידע המפורסם על-ידי המנהל, או מסיבות אחרות. אין לראות בדירוג משום הבעת דעה על כדאיות קנייה, מכירה או החזקה בקרן כלשהי.
עבור כל חברה חושב דירוג המבוסס על ציוני הדירוגים של הקרנות בכל קבוצת השתייכות. קבוצות ההשתייכות אוגדו לתשע קטגוריות השקעה, על פי התמחות הקרנות. כמו כן נעשתה הפרדה על פי גודל החברות המנהלות.
הציון חושב כממוצע משוקלל כך שגודלן של הקרנות משפיע. חברה תוצג כגדולה כאשר סך הנכסים בקרנותיה המדורגות יהיה 10 מיליארד שקל ומעלה, וכבינונית כשסך הנכסים בקרנותיה המדורגות יהיה בין 1 ל-10 מיליארד שקל. שווי קרן מחושב כשווי הממוצע שלה ב-24 החודשים שקדמו למועד הדירוג הקובע. בכל קבוצה מוקמו החברות על פי סדר הציונים שחושבו. הציונים מוצגים בכוכבים, על פי ההתפלגות הבאה.
5 כוכבים - החברות שמוקמו ב-10% העליונים של הקבוצה.
4 כוכבים - החברות שמוקמו ב-20% העליונים הבאים של הקבוצה.
3 כוכבים - החברות שמוקמו ב-40% הבאים של הקבוצה.
2 כוכבים - החברות שמוקמו ב-20% הבאים של הקבוצה.
1 כוכב - החברות שמוקמו ב-10% התחתונים של הקבוצה.
הפרסום נעשה עבור קטגוריות שיש בהן לפחות שלושה גופים מנהלים, ומבוסס רק על דירוגי הקרנות בניהולו הישיר של הגוף המנהל (לא כולל ניהול חיצוני של מנהל מתארח).
משה אשכנזי, אנליסט בכיר, ראש תחום דירוג נכסים מנוהלים, Standard & Poors Maalot
דירוג חברות קרנות