לשלוח את הילד לקייטנה בחו"ל היא אופציה השמורה להורים עם כיסים עמוקים, המשופעים גם בפתיחות מחשבתית/נפשית לשלח את התכשיט אל מעבר לים בלעדיהם. על פי ההערכות, כ-5,000 בני נוער בני 11-18 יוצאים מדי קיץ לקייטנות מעבר לים.
אחת מהם היא נטע בינשטוק, 17.5, מקרית גת, שכמו אחותה, בילתה בשלוש קייטנות כאלה: בשנת 2010 בסאמר קאמפ בסן דייגו, ב-2011 בסאמר סקול בלונדון וב-2012 בסאמר סקול בקיימברידג'. כשהיא מתבקשת לדרג, ארה"ב קוטפת את המקום הראשון: "כי שם זה יותר חווייתי ופחות מסגרת לימודית פורמלית", היא מסבירה. "זאת חוויה מטורפת. חוויה חד-פעמית שלא אשכח. לומדים להיות עצמאים, נהנים, מבלים, רואים מקומות חדשים, פוגשים צעירים מכל העולם וגם חוזרים עם אנגלית ברמה גבוהה".
ההבדל בין סאמר סקול לסאמר קאמפ - שני סוגי הקייטנות העיקריים - טמון לא רק ביעד אלא גם בתוכן ובמחיר: קייטנות "סאמר סקול" - שמות דגש על לימוד השפה האנגלית ומתקיימות לרוב בבתי ספר או באוניברסיטאות באנגליה, וגם הלינה נעשית בתוך מרכזי הלימוד, כמו למשל מעונות סטודנטים, אך משלבות פעילויות חברתיות כמו טיולים, סיורים במוזיאונים ועוד (בכל זאת, מדובר בחופש הגדול). כל זה במחיר ממוצע של כ-2,000 ליש"ט (כ-11,000 שקל) לשבועיים.
באחרונה נפתחו יעדים נוספים במזרח אירופה ובאגן הים התיכון המתיימרים לספק מוצר דומה במחיר נמוך יותר; ואילו קייטנות "סאמר קאמפ" - הדגש בהן הוא על פעילות חברתית וספורטיבית דוברת אנגלית המתקיימות בעיקר בארה"ב ובקנדה וכוללות פעילויות מים כמו סקי, מפרשיות ובריכת שחייה; סדנאות תיאטרון, מוזיקה, ריקוד ואמנות; משחקי מגרש כמו כדורסל, טניס ובייסבול; מסיבות, קיורקי וטיולים לפארקי מים, קמפינג וסיורים באטרקציות כמו מפלי הניאגרה, וכל זה במחיר של כ-4,000 דולר (כ-14,200 שקל) בממוצע לקייטנת בת 3 שבועות בארה"ב.
לדברי בינשטוק, היא לא באה מבית עשיר: "אני ואחותי תלמידות טובות וההורים שלנו רצו לצ'פר אותנו ולכן התאמצו כספית". גם דנה ונוגה מראשון לציון אינן משתייכות לעשירון העליון. אביהן, גיל, מספר: "שלחנו את שתיהן לקייטנות באנגליה ובארה"ב, והשנה אחת מהן יוצאת לקייטנה בקפריסין, בזכות ירושות שקיבלנו, שמימנו בין היתר את מתנת בת המצווה לילדות".
גם הוא משבח את הז'אנר: "מדובר בחוויה תרבותית, מעניינת ומאתגרת שתרמה רבות לבנותיי, בזכות המפגש עם בני נוער מהעולם, כולל ממדינות ערב. הקשרים שנוצרו נשמרים עד היום דרך הפייסבוק - תרמו רבות להתפתחות שלהן. הכל היה מתוכנן ומתופעל כמו שצריך. המינוס היחיד הוא המחיר הגבוה, אבל זה עניין של סדר עדיפויות".
גם במזרח אירופה
על מנת להנגיש את המוצר לפלחי שוק גדולים יותר שידם אינה משגת את הקייטנות הקלאסיות והיוקרתיות באנגליה ובארה"ב, נפתחו אלטרנטיבות זולות יותר ביעדים במזרח אירופה ובאגן הים התיכון. "מדובר ביעדים נגישים כמו קפריסין במחיר ממוצע של 1,200-1,600 אירו (כ-5,600-7,480 שקל) לקייטנה בת 8-14 ימים (בהתאמה) וקרואטיה במחיר ממוצע של 1,400 אירו (כ-6,540 שקל) לשבועיים", אומרת נטע טל, מנהלת מחלקת סאמר סקול בחברת נתור.
לדבריה, סאמר סקולס הפכו בשנים האחרונות למוצר מבוקש ונצרך על ידי קהלים רחבים יותר שחוסכים כדי להקנות לילד חוויה מעשירה דוברת אנגלית. "זה מתאפשר", לדבריה, "גם הודות לתנאי תשלום נוחים יותר של עד עשרה תשלומים ללא ריבית. גם הילדים תורמים לפופולריות ולעממיות של המוצר. הפייסבוק ו'חבר מביא חבר' תרמו בשנה שעברה לגידול של כ-10% במספר הילדים שיצאו דרכנו לקייטנות קיץ בחו"ל, ואנחנו צופים גידול דומה השנה".
יהודה זפרני, משנה למנכ"ל אופיר טורס, מציין את הונגריה כיעד נגיש נוסף. "מדובר ביעד המהווה אלטרנטיבה שווה לכל כיס בהשוואה לקייטנות הסאמר סקולס היוקרתיות באנגליה ובארה"ב. רמת המחירים של קייטנת קיץ באגם באלטון שבהונגריה נמוכה בכ-50% מקייטנה דומה באנגליה ובכ-80% מקייטנה דומה בארה"ב: 970 אירו לשבוע (כ-4,530 שקל) ו-1,350 אירו (כ-6,300 שקל) לשבועיים".
ויש טיולי המשך
קיים רכיב נוסף, למי שקונה אותו, המייקר את העסק כולו והוא טיולי המשך. חברות המוציאות קייטנות לחו"ל, ובעיקר לאירופה, מציעות להמשיך עם סיום הקייטנה לטיול המשך.
כך למשל, חברת מגה פמילי מציעה בסיום הקייטנה באנגליה טיול המשך לאירו-דיסני בפריז בתוספת של 400-430 דולר לילד, ובסך הכל (קייטנה טיול המשך) במחיר כולל ב-4,150-4,450 דולר (כ-14,770-15,840 שקל) במקום 3,750-4,020 דולר (כ-13,350-14,300 שקל). מנהל השיווק של החברה, עופר כהן, טוען שנכון לרגע זה, הביקושים לטיולי המשך חלשים.
יולי או אוגוסט?
לדברי זפרני, לא רק היעד מכתיב פערי מחירים, לעיתים גם הטיימינג. כך למשל, סאמר סקול בבוסטון ארה"ב גבוה בכ-7% באוגוסט לעומת יולי: מ-5,800 דולר ביולי ל-6,200 דולר באוגוסט; ואילו מחירה של קייטנת קיץ באוטווה שבקנדה באוגוסט (4,850 דולר) גבוה מביולי (4,700 דולר). "ביולי, בניגוד לאוגוסט, קיימות קייטנות לילדים בארץ וחל תשעה באב, מה שמוריד את הביקושים לקייטנות בחו"ל בהשוואה לאוגוסט ובהתאם, גם את המחירים", מסביר זפרני.
מאידך, ישנן לא מעט קייטנות שמחירן קבוע ואינו משתנה ביולי-אוגוסט. כך למשל, מחירה של קייטנת סאמר סקול בלונדון מטעם נתור עומד ביולי-אוגוסט על מחיר אחיד של 2,670 ליש"ט (כ-14,800 שקל); וכך גם המחיר בקפריסין: 1,200 אירו (כ-5,600 שקל) ביולי-אוגוסט.
טל מנתור מסבירה את אחידות המחירים: "הספקים בחו"ל מוכרים לנו את הקייטנות במחירים אחידים ולכן אנחנו משווקים אותן במחיר זהה. סיבה נוספת למה המחירים שלנו ביולי זהים למחירי אוגוסט היא קיצור החופש הגדול המעלה את הביקושים לקייטנות בחו"ל ביולי". את המחיר הזהה ביולי-אוגוסט של הקייטנה בהונגריה - 970 אירו ל-7 יום (ו-1,350 אירו ל-14 יום - זפרני מסביר בכך שזה "מחיר הרצה של יעד חדש".
קייטנה בינלאומית גם בישראל
גם בישראל יש מחנות קיץ בינלאומיים דוברי אנגלית. חברת קימאמה מפעילה זה עשור מחנות כאלה בשלושה אתרים: במעגן פרטי בחוף מכמורת, בקיבוץ עמיר בגליל העליון ובכפר גלים שבמורדות הכרמל, כאשר הרעיון המרכזי הוא להפגיש בין ילדים יהודים מרחבי העולם לבין ילדים מישראל, כשכל הפעילות נעשית באנגלית ובעברית.
לדברי מנכ"ל קימאמה ישראל, אבישי נכון, מדי שנה משתתפים כ-1,500 חניכים בגילאי 7-17, כמחציתם מישראל. לדבריו, צוות המדריכים במחנות מורכב משליחים לשעבר מטעם הסוכנות היהודית במחנות קיץ בחו"ל. "המדריכים יחד עם סטודנטים לחינוך מישראל ואנשי חינוך, מקנים לחניכי קימאמה ערכים של חברות, עצמאות ומנהיגות במקביל לפעילות כיף, ים, טבע וכל מה שיש למחנה בסגנון סאמר קמפ להציע".
עוד לדבריו, מעבר לפעילויות האמורות, החניכים רשאים לבחור במסלול התמחות כמו ימאות, ספורט, אומנות, מוסיקה, אילוף כלבים, שחייה מקצועית, סטיילינג ועוד.
חברה נוספת היא איקמפ, המפעילה זו השנה השישית קייטנות בינלאומיות בכפר הנוער מאיר שפיה בכרמל בהשתתפות נוער מישראל ומ-30 מדינות. לדברי דותן טמיר, מנהל איקמפ, הדגש אצלם הוא על טכנולוגיה ומדיה. "אנחנו מציעים כ-30 סדנאות בתחומי הטכנולוגיה והמדיה, כשכל חניך רשאי לבחור 3 סדנאות שמעניינות אותו: יצירת מוזיקה ממוחשבת, רובוטיקה, בניית אפליקציות, בניית משחקי מחשב ותלת ממד. יש גם סדנאות לגלישת גלים בים ואומנויות במה".
בהונגריה זול יותר
והמחירים? אלה, כך מסתבר, לא בהכרח נמוכים יותר מהמחירים מעבר לים, ולעיתים אף גבוהים יותר - 7,700 שקל לקייטנה בת שבועיים של קימאמה במכמורת, ו-8,195 שקל לקייטנה בת שבועיים של איקמפ בכרמל: כ-1,400-1,895 שקל (בהתאמה) יותר מסאמר סקול בן שבועיים בהונגריה.
טמיר מנמק את הפערים במחיר כך: "המחנה שלנו אקסקלוסיבי ומושקע. אנחנו מחזיקים מדריך בוגר, ולא תיכוניסט, על כל 4 חניכים; גם הדגש על נושאים טכנולוגיים המביא אתו ציוד משוכלל ומדריכים מומחים, מייקר את המחיר; והחניכים שלנו ישנים ברמת אירוח גבוהה עם בריכה, חדר אוכל וחדרים משופצים".
לדברי נכון, מסקר חדש שערכה חברת הסקרים "פאנל ויו" עבור קימאמה, עולה שרבע מהישראלים חושבים שמחנה קיץ יוקרתי עם ערך מוסף בתחום החינוך, מצדיק השקעה כספית גבוהה. כמחצית רואים חשיבות במפגש בין ילדיהם עם בני נוער יהודים מכל העולם.
קייטנה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.