"אם מחירי הדירות יירדו ביותר מ-22% - יפרוץ משבר כלכלי"

משרד השיכון חושף את תוכניתו להורדת מחירי הדירות: הפיכת קק"ל למתחרה במונופול מינהל מקרקעי ישראל, הגדל תקנת שבס מ-20% ל-30% ופרסום קול קורא לאדריכלים לתכנן קרקעות מדינה במתחמים בנויים שאינן מנוצלות כיום

"אסור שמחירי הדירות יירדו ביותר מ-22%, כי הדבר יביא למשבר כלכלי" כך אמר מנכ"ל משרד השיכון הטרי שלמה בן אליהו בכנס השנתי של התאחדות בוני הארץ באילת. "בן אליהו הציג לראשונה את תוכנית משרד השיכון, להורדת מחירי הדירות, שכללה שורה של צעדים, בניהם הפיכת קק"ל למתחרה במונופול מינהל מקרקעי ישראל, הגדל תקנת שבס מ-20% ל-30%, ופירסום קול קורא לאדרכילים לתכנן קרקעות מדינה במתחמים בנויים שאינן מנוצלות כיום. התוכנית תוצג בימים הקרובים לקבינט הדיור.

"אנחנו מייצרים כל שנה 40-45 אלף יחידות דיור בשנה, אבל נמצאים במחסור מתמיד בדירות עוד מההסטוריה", הוסיף בן אליהו. "צריך להבין שחסרות לנו במלאי עוד מהעשור הקודם 100 אלף דירות נכון לשנת 2012, ועוד לא כיסינו אותו. "תהליך הייצור חייב להיות יותר גדול כדי לכסות על הפער הזה. השוק הפרטי מייצר על קרקעות פרטיות 20 אלף יחדיות דיור בשנה, והקרקעות של המינהל מייצרות במקרה הטוב 18 אלף יחידות דיור בשנה. אין למינהל יכולת להוציא כל שנה למעלה מ-20 אלף יחדיות דיור שיענו על ביקוש השנתי, אלא אם כן יתבצעו צעדים מרחיקי לכת".

בין הצעדים שציין בן אליהו, הגדלת תוספת תקנת שבס ל-30%, המאםשרת כיום לרשויות מקומיות, להעניק ליזמים תוספת של 20% לתוכניות קיימות. מאחר ורשויות מקומיות נוטות להתנגד ליוזמה, ציין בן אליהו כי הרשויות המקומיות יקבלו תמריץ לאשר את הגדלת תקנת השבס, באמצעות מכרזים סגורים לבני מקום בעת הקצאת הדירות הנוספות. צעד נוסף שנוגע לרשויות המקומיות, הוא מתן זכויות בנייה נוספות לרשויות מקומיות על שטחים חומים המיועדים למבני ציבור, ללא תשלום, ובתנאי שזכויות בנייה אלה יהיו מיועדות לדירות מגורים קטנות.

צעד נוסף שהזכיר בן אליהו הוא הפרדת ניהול נכסי קק"ל מנכסי מינהל מקרקעי ישראל במטרה ליצור לראשונה גוף שיתחרה במינהל מקרקעי ישראל. "קק"ל מחזיקה ב-35% מהקרקעות בישראל" אמר בן אליהו. "אם הגוף הזה יתחרה במינהל, יהיו לנו שני גופים שמשווקים קרקעות ולא אחד".

פתרון נוסף שהוצג על ידי בן אליהו הוא שיווק קרקעות במסלול "מחיר למשתכן" באזורים ממוקדמים עם מסה של יחידות דיור, שיימכרו לזכאים בהנחה של 20% כאשר לשיטתו של בן אליהו, ההנחה במחירי הדירות במסגרת אותו מסלול, ישפיעו גם על מחירי דירות היד שנייה באזור. שינוי נוסף שהציג בן אליהו מתייחס ךשיטת שיווקי המינהל בכלל. לדבריו, מחצית מהדירות בבנייה רוויה שישוווקו באזורי הביקוש, יימכרו במחיר החציוני בישוב והיתר לחסרי דירה ב-15% הנחה ממחיר זה, והיזמים יתחרו על מחיר הקרקע.

צעד נוסף שהזכיר המינהל, צפוי לספק פרנסה רבה למשרדי אדריכלים ומתייחס לניצול מגרשים קיימים בבעלות המינהל הממוקמים בתחומי הערים. "ניתן הרשאה לאדריכלים לאתר קרקעות מדינה שנמצאות במתחומי הערים אך שאינן מנוצלות, כאשר בתמורה להשלמת התכנון, יקבל האדריכל אחוזים מהתקבולים על הקרקע שתשווק על ידי המדינה. כל משרד יקבל עד שלוש הרשאות לתכנון ויתוגמל באופן הדרגתי, אם תוך 4 שנים תושג תוכנית בנין עיר מאושרת, האדריכל יקבל 20% מהתמורה בקרקע, אם תוך חמש שנים יקבל 15% וכדומה".

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ התייחס לתוכנית וציין כי מדובר בתוכנית הכוללת שורה של צעדים שאם יבוצעו במלואם יצליחו ליצור סוף סוף שינוי אמיתי בשוק הבניה למגורים בישראל. "אני מברך על התוכנית, היא פועלת לקיצור הליכים בירוקרטיים, להסרת חסמים, להגדלת מלאי הדירות הקטנות באמצעות הרחבת חוק שבס. התוכנית מספקת פתרונות כלכליים וחברתיים יצירתיים לקהלי יעד ספציפיים כמו זכאים, קשישים וסטודנטים. עם זאת, כצעדים משלימים לתוכנית, יש לטפל בנוסף גם במצוקת האשראי בשוק הנדל"ן למגורים וכמובן במחסור בעובדים מקצועיים בענף".

בובליל טוען כי למרות שיש פרטים בתוכנית שעלולים לפגוע בקבלנים הרי שהתאחדות בוני הארץ תומכת בתוכנית באם תבוצע כמקשה אחת, שכן היא מבטאת את טובת רוכשי הדירות בישראל ".