מחיר הזהב נמצא אמנם בשפל יחסי, אבל מי שיחפוץ לרענן את קופסת התכשיטים ולהחליף זהב ישן ששוכב לו ללא שימוש או ערך סנטימנטלי בתכשיט חדש - יוכל לקבל 200 שקל לגרם זהב טהור.
רשתות התכשיטים, רובן ככולן, מציעות את שיטת הטרייד-אין: התכשיטים הישנים משמשים כאמצעי תשלום עבור תכשיטים חדשים (בהנחה שגם תצטרכו להוסיף כמה שקלים על הדרך), ואם המטרה שלכם היא להיפטר מזהב בלתי שמיש בתמורה למזומנים - גם את זה ניתן לעשות.
מחיר הזהב עומד כיום על כ-1,380 דולר לאונקיה (כ-31 גרם זהב). המחיר הזה משקף ירידה של 27% מהשיא שנרשם באוגוסט 2011, כשעמד על 1,900 דולר לאונקיה.
הכדאיות צריכה להיעשות בפרספקטיבה של שנים: מחיר הזהב בחודש מאי 2008 עמד על 660 דולר לאונקיה, ובמאי 2003, 10 שנים לאחור, המחיר היה כ-300 דולר לאונקיה.
במילים אחרות: אם התכשיט נרכש לפני שנים רבות, הרי שבכל מקרה מחיר הזהב היום גבוה פי כמה ממה ששילמתם.
האם המחיר צפוי לעלות? האם הוא צפוי לרדת? חיים מילר, בעלי רשת תכשיטי מילר, משיב: "זהב הוא חומר ספקולטיבי, אי-אפשר לצפות אם יירד או יעלה. נכון שהערך היום משקף ירידה יחסית, אבל אם מדובר על החלפת תכשיטים שאין בהם כל שימוש ממילא, הרי שאפשר להרוויח, בעיקר אם מדובר בתכשיטים שנקנו לפני שנים' וכעת ערכם גבוה פי כמה".
רווח נקי
מחיר הזהב הוא רק חלק מתמחור התכשיט. בהחלפה "מפסידים" את החלק היחסי ששולם עבור עבודה, עיצוב ומותג, מכיוון שהזיכוי מתייחס לזהב בלבד.
"אין הרבה מוצרים שניתן להחזיר לאחר שנים ולקבל בעבורם כסף, כך שנקודת המוצא היא שאם יש תכשיט שבור, תכשיט ישן או תכשיט שלא עונדים - למה לא לקבל בתמורתו תכשיט חדש?", אומר מילר.
דלית הראל, סמנכ"לית השיווק בה.שטרן, מוסיפה: "חשוב להבין את הפרופורציות: טבעת שלפני 7 שנים עלתה 700 דולר תעלה היום 2,000 כחדשה - כך שזיכוי עבור פריט כזה הוא רווח גם במונחים של ההשקעה בזהב. זו הסיבה, אגב, שתמיד אנחנו ממליצים לרכוש תכשיטים ב-18 קראט ולא ב-14 או פחות, משום שקניית זהב לאורך השנים היא השקעה משתלמת".
אבי מרקוביץ', מנכ"ל קבוצת רולטיים ובעלי רשת אימפרס, סבור כי המצב הכלכלי דוחף אנשים לממש חפצים שאינם בשימוש: "מאופניים עד שעונים ותכשיטים. שוק חליפין בתחום הזהב והתכשיטים פעיל עשרות שנים, ומרגע שהרשתות המסודרות נכנסו לתחום - המודעות עלתה, ונכנס הממד של האמינות שאולי הרתיע בעבר".
שובאל פלח, סמנכ"ל השיווק של רשת רויאלטי, מדגיש כי "לא מדובר בגימיק שיווקי אלא באפשרות להתחדש בתכשיט מבלי להיגרר להוצאה כספית, או לצאת מהחנות עם כסף מזומן תמורת פריט שאינו בשימוש. לזהב תמיד יהיו ביקושים משני הצדדים: עבורנו כרשת ועבור הצרכנים".
לא כל הנוצץ זהב
תכשיטי זהב רבים מורכבים מ-14 קראט זהב, תכשיטים יקרים יותר (ויוקרתיים) יכילו לרוב 18 קראט. מה זה אומר? זהב טהור מכיל 24 קראט, אלא שהוא רך וגמיש וקשה להכין ממנו תכשיטים. לפיכך מערבבים את הזהב הטהור עם מתכות וחומרים נוספים.
המספר שמגלם הקראט משקף את יחס הזהב מכלל המתכת: במקרה של 14 קראט מדובר ב-58.5% וב-18 קראט ב-75%.
המשמעות היא שאם אתם מחזיקים בגורמט ישן וכבד משקל ומצפים לקבל בעבורו סכום גבוה - זכרו שהזיכוי מוענק על הזהב הטהור בלבד, כך שהערכה ביתית לפי משקל התכשיט - אינה משקפת את המציאות.
אבנים משובצות לרוב לא ניתן להחליף, ואילו יהלומים אפשר, בחלק מהחנויות, לשבץ בתכשיט החדש או למכור לסוחרים עצמאיים.
איך זה עובד?
יש רשתות שבהן ניתן להחליף זהב כל השנה. שולחים את הזהב המשומש למעבדה, וההערכה לזיכוי מתקבלת מאוחר יותר. חלק מהרשתות עורכים אירועי החלפת זהב:
כך למשל, בה.שטרן קיים סבב בין 8 סניפי הרשת (בימים אלה בגרנד קניון בחיפה), ורק אז מתאפשרת החלפת הזהב. הצורפים יושבים במקום ומעריכים את משקל הזהב לזיכוי.
אילו תכשיטים אפשר להחליף?
אם אין ערך רגשי או משפחתי - אין סיבה לשמור על תכשיט שלא מספק את ההנאה או משמש כקישוט בהתאם למטרה שלשמה הוא נועד. כל תכשיט זהב (צהוב, לבן או ורוד) ניתן להחליף, גם רעוע או שבור. מטבעות זהב, מטילי זהב ואפילו שיני זהב יתקבלו בברכה.
"לאנשים לוקח זמן להיפרד מתכשיטים גם בשל סקפטיות", מספרת הראל. "אחרי 15 שנה שבמהלכן אנחנו עורכים את אירועי החלפת הזהב, כרעיון שהבאנו מהסניפים בברזיל, אני יכולה להגיד שעד שלא מנסים - אנשים פשוט לא מבינים איזה אוצרות יש להם בבית. נכנסה אלינו השבוע מישהי עם ערמה של תכשיטים ישנים וקיבלה זיכוי של 42,000 שקל".
כמה מקבלים?
42,000 שקל, כמו בדוגמה שסיפקה הראל, הוא סכום קיצון. דוגמאות אחרות ומציאותיות יותר לזיכויים שהוענקו השבוע בה.שטרן כללו 1,300 שקל עבור שרשרת 18 קראט שהכילה 8.6 גרם זהב, 2,700 שקל על שרשרת ישנה במשקל 14.9 גרם שהכילה 22 קראט, ועוד.
איך מחושב המחיר?
המחיר שעליו מצהירות הרשתות עשוי לבלבל. בחלקן המחיר המוצהר (והמפתה) מתייחס לגרם זהב טהור. במסגרת הטראנק שואו של ה.שטרן מדובר ב-200 שקל לגרם זהב, לעומת 144 שקל לגרם, מחיר הזהב הרשמי, מכיוון שמדובר על זהב טהור (24 קראט). בהחזרת שרשרת העשויה מ-14 קראט זהב: הזיכוי יעמוד על כ-117 שקל לגרם.
בפדני מציעים 30% מעל למחיר הזהב הנקוב לאורך כל ימות השנה, לדוגמה: 110 שקל עבור גרם של זהב 14 קראט ו-140 שקל ל-18 קראט.
במילר החלפה מתאפשרת כל השנה במחיר הזהב הנקוב, ובמהלך אירועי ההחלפה (באוקטובר-נובמבר) הזיכוי גבוה ב-25% מהמחיר הרשמי.
ברויאלטי מחיר הזיכוי גבוה ב-15% מהמחירון הרשמי. הרשת גם מאפשרת קבלת מזומנים עבור הזהב: 69 שקל עבור 14 קראט ו-88 שקל לגרם זהב 18 קראט.
הזיכוי שניתן נכון להיום במסגרת אירועי ה.שטרן הוא ברף הגבוה - בדומה לכך גם מבצעי המשביר המתמחרים מחירים הגבוהים מהמחירון: במבצע נוכחי 160 שקל ל-3 גרם זהב ראשונים ו-120 שקל לגרם מעבר (לזהב 14 קראט) - מחיר גבוה ביחס למחירון הרשמי, אלא שהזיכוי מוגבל לשווי של 50% מהתכשיט החדש. בכל מקרה מומלץ לבדוק את מחיר הזהב העדכני ליום ההחלפה ולהשוות.
היכן מומלץ להחליף? במקום שבו נמכר התכשיט החדש שבו חשקה נפשכם, ובהנחה שההפרש שתידרשו להוסיף עבורו (אם בכלל) תואם את התקציב.
מה עושים עם הזהב המשומש?
זהב הוא זהב. אחרי שהתכשיט הישן עובר תהליך של זיקוק הוצאת הרכיבים הנוספים, נותר זהב טהור ממנו מכינים תכשיטים חדשים. התכשיט החדש צריך לעבור דרך מכון התקנים לאימות חותמות היצרן בדבר הקראט שמכיל התכשיט (שמשקלו מעל 2 גרם).
טרייד-אין מזהב
רוב החנויות מאפשרות את החלפת הזהב בתמורה לרכישת תכשיטים חדשים. ברשת רויאלטי ניתן לקבל מזומן עבור זהב משומש - בשיעור הנמוך ב-30% ממחיר הזיכוי לשם שדרוג - אבל במרבית הרשתות הטריגר הוא החלפה.
חלק מהרשתות מגבילות את שיעור הזיכוי למימוש מסך העסקה. כך למשל במשביר לצרכן (צבאן ואיטלי גולד) ניתן לממש 50% מהזיכוי עבור תכשיטים חדשים.
חלק מהרשתות מגבילות את מימוש הזיכוי למוצרים מסוימים, ולעתים מבטלים כפל הנחות.
גם בחנויות פרטיות ובאינטרנט
החלפת זהב בחנויות פרטיות קיימת שנים, אך כאן הרעיון הוא לכתת רגליים בין החנויות ולעשות "מסחרה" באשר למחיר הזהב. כדאי להפגין את כל כישורי המסחר והמשא-ומתן - במרבית החנויות הפרטיות קניית זהב משומש אינה מותנית בהחלפה לתכשיט חדש, ותוכלו לקבל מזומנים (בערך נמוך יותר מזיכוי).
נקודה שלגביה צריכים להיות ערניים נוגעת למשקל הזהב של התכשיט - פה אפשר למצוא חוסר אחידות בין החנויות. גם באינטרנט אינספור אתרים מציעים לצרכנים ביקורי בית ותשלום מזומן עבור תכשיטים ישנים, בהם החברה Gold4Cash שייסד עזריאל ספרן, אחרי 17 שנות פעילות בקנדה.
"בשונה מהחנויות, לנו אין עלויות אופרטיביות שמתגלגלות על הצרכן - אנחנו מקיימים ביקורי בית או בכל מקום אחר והעסקה מתבצעת לעיני הצרכן, בלי זיכוי אלא כסף מזומן בצורה הכי שקופה שיש", אומר ספרן.
מחיר הזהב בעסקה נתון למחיר הנקוב בתוספת של עמלה הנקבעת לפי סוג הזהב המשומש בטווח של 7%-15%. החברה קונה גם כלי כסף שמחירם נקבע לפי המחיר הבורסאי לצד פרמטרים נוספים (עתיק או חדש, ארץ יצור וכד').
"מחיר הזהב היום נמוך יחסית, אבל מי שצריך מזומנים יכול להרוויח היום במקום להפסיד את הסכום של מחר. גם שער הדולר משפיע משום שהמח יר הבורסאי נקוב בדולרים", אומר ספרן.
לדבריו, בעסקה ממוצעת שווי הזהב המשומש הוא 1,500-2,000 שקל, כשבמסגרת חוגי בית (בסגנון טאפר וור) המארח יכול לגזור 30% מהעמלה.
שעון ישן בחדש
החלפת זהב היא תהליך פשוט יחסית: מתמחרים את מחיר הזהב לפי משקל נטו. בהחלפת שעונים הסיפור שונה, משום שהזהב הוא פקטור שולי.
לדברי אבי מרקוביץ', מנכ"ל קבוצת רולטיים ובעלי רשת אימפרס, "להוציא שעוני אספנים מיוחדים, לא קיים מחירון לשעונים משומשים, ומה שקובע הוא מצב השעון והביקוש לדגם. לדוגמה, כל שעון משומש של אומגה שיציעו לי אני אקנה. אנחנו משפצים, מחדשים ומוכרים ב-30%-50% פחות מדגם מקביל חדש".
איך תדעו שהשעון הישן שברשותכם ניתן להחלפה? שעון ממותג הפועל על מנגנון אוטומטי מתוצרת שוויץ ובמצב טוב. על סדרות של מהדורות מוגבלות ניתן לקבל סכומים יפים.
בכל מקרה, שווה להיכנס לחנויות ולבדוק כמה שווה שעון שממילא לא בשימוש. אולי תופתעו.
עד סוף החודש נערך אירוע החלפת שעונים ברשת מילר, במסגרתו מקבלים זיכוי של עד 2,500 שקל לרכישת שעון חדש.
זהב
זהב