מחפשים חלופות לתשואות הנמוכות בשוק האג"ח?

הן אמנם רגישות לשינויים בריבית, אולם מניות בכורה ואג"ח צמיתות מציעות יחסי תשואה-סיכון טובים עדיפים על האג"ח הרגילות ■ גיל עוזר מפיוניר תכנון פיננסי מפרט את יתרונות שני המוצרים וממליץ בהתאם

בשנים האחרונות חל שינוי מהותי בהרכב תיק ההשקעות. על רקע סביבת הריביות האפסית, החל להישחק מעמדן של אג"ח ממשלת ארה"ב, אבן הבניין הבסיסית בתיקי ההשקעות ברחבי העולם.

כך, הורדת הריבית בשנת 2008 מחד, והיעדר אלטרנטיבות סולידיות אחרות מאידך, הובילו לחיפוש אחרי החזר על ההשקעה ולירידת תשואות כוללת בשוקי האג"ח. כיום התשואות אינן מזהירות, בלשון המעטה, והן בהחלט לא מספקות את המשקיעים. אז איך בכל זאת אפשר לשפר את התשואה של אפיק האג"ח בתיקי ההשקעות?

"האמונה בשווקים, שהריבית חסרת הסיכון תישאר קרובה לאפס לתקופה ארוכה, הובילה לכך שתשואת האג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב עומדת כיום על 2%; התשואה הממוצעת של אג"ח קונצרניות בארה"ב עומדת רק על 1% יותר; ואג"ח HY (High Yield, איגרות בסיכון גבוה, ל' א') יניבו קצת פחות מ-5%. כתוצאה מכך, לתיקי ההשקעות קשה להשיג תשואה הולמת בכל אפיקי האג"ח", אומר גיל עוזר, מתכנן פיננסי בכיר בחברת פיוניר תכנון פיננסי.

"אם בשנות ה-80 של המאה שעברה, הריבית על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים הייתה דו-ספרתית, הרי בשנים האחרונות, הריבית חסרת הסיכון של ממשלת ארה"ב נמצאת במגמת ירידה, ומאז 2008 היא עומדת על רמה של 0%-0.25%", הוא מזכיר. "הריבית שמקבלים על פיקדונות בבנק, קרובה גם היא לאפס, והמשקיעים, שנהרו לאיגרות החוב הללו בניסיון לקבל תשואה מסוימת על החסכונות שלהם, הורידו את התשואה בהן לשפל".

לדברי עוזר, בהתבסס על כך שרמות הריבית הנמוכות בארה"ב ובעולם יישארו ללא שינוי בטווח הבינוני, וכי הריבית בארה"ב לא תעלה בשנה הקרובה, ישנן מספר אופציות עבור מי שמחפש תחליפים לתשואות הנמוכות בשוק האג"ח, אשר משקפות יחס תשואה-סיכון טוב יותר. הוא מציע שתי אפשרויות כאלה, תוך שהוא מבהיר כי מדובר במוצרים בעלי רגישות גבוהה לשינויים בריבית.

המוצר הראשון הוא מניות בכורה - מניות שלהן עדיפות בקבלת דיבידנד על שאר בעלי המניות, והדיבידנד שהן צפויות לקבל ידוע מראש. "התשואה הממוצעת על מניות הבכורה בשוק האמריקני עומדת כיום על 5.7%-5.8%, אך הן נהנות גם מהמאפיינים של אג"ח וגם מאלה של מניות", אומר עוזר. "לכן, מבחינת האופי שלהן הן מזכירות יותר אג"ח, שכן הן נושאות תשואה ידועה מראש, כל עוד החברה משלמת דיבידנד".

לדבריו, מחיר מניית בכורה הרבה פחות תנודתי ממחיר מניה רגילה, שכן הוא משתנה ביחס לאיתנות החברה, ולא ביחס לתוצאות ברבעון כזה או אחר.

לגוון את התיק

למשקיע שמעוניין להיחשף למניות בכורה עומדות מספר אפשרויות, כמו מניותיהם של הבנקים Barclays (סימול: BACR) ו-JP Morgan (JPM), שנושאות תשואה לפדיון של 7.9% ו-6.3% בהתאמה; או באמצעות תעודת סל, כמו למשל PFF של iShares, שעוקבת אחר מניות בכורה ב-500 S&P האמריקני, ונושאת תשואה לפדיון של 5.8%.

המוצר השני הוא אג"ח צמיתות, שהן ללא תאריך פירעון. החברה אף פעם לא חייבת לפדות את הקרן, ובתמורה היא משלמת קופון גבוה יותר. "אם באג"ח רגילה הקרן חוזרת אוטומטית לבעלי האג"ח בתום התקופה, הרי באג"ח צמיתה, עד שבעל האיגרת לא מוכר אותה הוא לא מקבל את הקרן", מסביר עוזר.

לדבריו, אג"ח צמיתות בשוק האמריקני מניבות כיום כ-6.5% בממוצע. "הסיכון באג"ח אלו, שעליו בא הפיצוי דרך ריבית גבוהה יותר, נובע מעצם העובדה שאין תאריך פירעון ידוע".

למשל, אג"ח הבנק הצרפתי PNP Paribas נפדית באוקטובר 2049 ונסחרת בתשואה של כ-6.3%; אג"ח HSBC Holdings נפדית בדצמבר 2049, ונסחרת בתשואה של 8.2%; ואג"ח בנק ההשקעות Citi, שנפדית ב-2033, נסחרת בתשואה של 6%.

"לסיכום", אומר עוזר, "מי שמניח שהריבית בארה"ב לא תעלה בשנה הקרובה, יכול לגוון את תיק ההשקעות באמצעות שילוב של שני המכשירים האלה בו, לצד החזקות ישירות באג"ח רגילות כמובן".

פיוניר
 פיוניר

נבהיר שוב, כי בשל הרגישות הגבוהה לשינויים בריבית, שני המוצרים האמורים הם גם בעלי פרופיל סיכון גבוה יותר משל אג"ח רגילות.

* לכותב עשוי להיות עניין אישי בנושאים המוצגים בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם