הטור האחרון שלנו, שבמהותו היה קריאה למשקיעים פרטיים לקחת אחריות על השקעותיהם בכלל, ועל ההשקעות במניות בפרט והרחבת אפשרויות באמצעות אופציות - עורר תגובות רבות מהרגיל.
התגובות משקפות שתי עובדות בסיסיות: האחת, לכולנו יש מטרות, חלומות ויעדים ואנחנו מודעים אליהם; והשנייה, במקרים רבים אנחנו מתקשים לעשות את הצעד הראשון. זהו הצעד הכי קשה, שכן הוא מתקיים כאשר המרחק ביננו לתוצאה הרצויה, הוא הכי גדול. זה כמו לקום בשבת בחמש בבוקר לריצת חצי מרתון בפארק. הקילומטר השלישי הרבה יותר קל ממאה המטרים הראשונים.
באימון, נקודת ההתחלה היא האתגר הגדול ביותר של המאמן. עליו להבין גם את החלום, גם את ההווה וגם לבנות תוכנית אימון, שתקבל את אמון הלקוח, כאשר הדרך נראית ארוכה וקשה, אם היא בכלל נראית. עבורי, ההצלחות של מתאמנים הן מקור הביטחון והאחריות שלי, כאשר אני יוצא ביחד עם מתאמן חדש לדרך חדשה.
קלות שווה עושר?
אחת הסוגיות שעלו בעקבות הטור הקודם, היא האם השקעות בבורסה הן עניין קל, האם קל להרוויח כסף בבורסה, האם זו דרך קלה להרוויח כסף וכדומה. שתי קלישאות עולות אוטומטית אצל מרבית האנשים ביחס לשאלה הזו: אם זה היה כל כך קל אז כולם היו עשירים; וגם, להרוויח בבורסה זה קשה ומצריך השכלה גבוהה, ניסיון רב שנים, הרבה זמן ועוד.
כדי לחשוב על השאלה, נחזור למושג הריקות שנמצא בבסיס הזן-בודהיזם. תהליך ניהול השקעות הוא ריק מקיום עצמאי. הוא יכול להיום קל ויכול להיות קשה, תלוי איך אתה רוצה שהוא יהיה. בנוסף, אפשר להפריד בין התהליך לתוצאה. אני יכול לרוץ מרתון בקלות, יחסית, נניח, אבל להגיע במקום 235.
יכול להיות שלפעמים התוצאה היא לא כמו שרצינו. אבל דבר אחד ברור: אין קשר, ואולי יש קשר הפוך, בין עבודה קשה לניהול השקעות במובן של זמן ומשאבים. רוצים הוכחה? צאו לסיור בבניינים של בתי ההשקעות המובילים. מאות מטרים של משרדים, עשרות ומאות עובדים שעובדים מהבוקר עד הערב (על חשבוננו). האם הם מצליחים ליצר איזה שהוא ערך מוסף משמעותי, אם בכלל, בהכללה ובממוצע, לאורך זמן, על מדדי המניות (ולהצדיק את ההוצאה הכספית המצרפית הכרוכה בכך)?
המוסכמה, לכאורה, שנדרשים משאבים רבים, שעות רבות, והשכלה פיננסית רחבה בשביל להרוויח בשוק ההון, נובעת מאינטרס של מי שמרוויח מכך שאת כספי השיווק שלו אנחנו מממנים. תחזרו לספר "מכונת הכסף" של מייקל לואיס. כמה אאוטסיידרים הצליחו להרוויח מבועת הסאב-פריים, בעוד כל תעשיית הפיננסים המנופחת, גם ב"עבודה קשה", מחקה חלק גדול מהעושר העולמי.
לבחור בקלות
אז איך עושים את זה קל?
1. עושים Delete על כל עיוותי המציאות, שהשתכנו לנו בתת-מודע וחוסמים השפעה עתידית שלהם (מסננים קריאה וצפייה בתכנים לא רצויים, רעשניים, בעלי אינטרסים וחסרי מהות ותרומה). כך כבר חסכנו זמן יקר במהלך היום ותרמנו לשקט הנפשי.
2. מאמצים את גישת העבודה שלנו: מרחב "מחסן רעיונות" ו"רעיונות תיק מניות". כל מה שאתם צריכים לקרוא זה רעיונות השקעה למניות ממקורות טובים (בארונ'ס למשל). כל רעיון תבדקו בשלושה פרמטרים: איך נראה לכם הרציונל של ההמלצה, האם החברה עומדת בפרמטרים שאתם קבעתם כרלוונטיים להשקעה (מגמה עולמית, יצירתיות, הנהלה, ערך מוסף, חדשנות וקיימות), והאם הרעיון נראה טוב גם על הגרף. הגרף בסופו של דבר משקף את כל המידע, ומה שחושבים עליו, והוא כלי עבודה יעיל וזמין. אם התשובה חיובית לכל השאלות, תכניסו את המניה ל"מחסן רעיונות".
3. "מחסן הרעיונות" שלכם הוא כמו שחקני הספסל. המניות בתיק הן השחקנים של המגרש. מתי נעשה חילוף? כששחקן על המגרש נחלש (מניה יורדת), או כשאני חושב שיש שחקן טוב יותר על הספסל. כאשר אני מוציא מניה מהתיק, לפעמים היא תשב על הספסל ולפעמים נשחרר אותה לגמרי מהקבוצה, ונחזיר אותה למרחב הרעיונות שמחוץ למחסן.
4. כאשר יש רעיון ממש טוב, שאתם מרגישים שהרבה פרמטרים מדברים בעדו, אפשר לתת לו "טורבו" עם אופציות. זה נקרא לבחור בקלות. לקחת רעיון קיים, שנראה מעניין, ושהגיע מתהליך העבודה השגרתי, ובמקום להקדיש שעות לרדוף אחרי רעיון טוב יותר - לתת לאופציות לעשות את העבודה.
התחלנו במרתון אז נסיים בו. בשביל שדברים יעבדו צריך משמעת עצמית. בעוד בריצת מרתון המשמעת העצמית היא לקיים שגרה של מאמץ גופני, בניהול השקעות המשמעת העצמית היא לשמור על הבחירה בקלות. זה אומר שאם יש לכם 10 מניות בתיק, תשימו במחסן הרעיונות 30 מניות, לא יותר. יש רעיון חדש? תבדקו האם הוא טוב יותר ממניה במחסן. אם כן, תחליפו. ואז תנו לו כמה ימים, תבדקו איך המניה מתקדמת, ואילו תובנות נוספות עולות לכם. בשלב הבא תראו האם יש מקום לבצע חילוף במגרש.
שמרו על שגרה מנטלית. תזכרו שבמרתון של ההשקעות אי אפשר להשיג את התוצאה הטובה האפשרית, שכן בדיעבד תמיד היה אפשר לעשות טוב יותר ותמיד יהיה מישהו טוב יותר בכל נקודת זמן. אם תבינו את זה, תפסיקו להתייסר ו"לעבוד קשה". שימו לעצמכם יעדים מעשיים עבורכם (היעד שלנו כזכור תשואת מדד S&P 500 ועוד 6%, או 12% לשנה - הגבוה ביניהם); ואת האנרגיה המנטלית תקדישו לשתי שאלות: מה לא עבד ואיך אני מתקן את זה; וכן, איך אני יכול לעשות טוב יותר את מה שאני עושה היטב. בטורים הבאים נתרגם את הדברים לדוגמאות.
הכותב הוא מנכ"ל משותף וראש תחום פיננסים בחברת BePlusDo - פיתוח כלים וטכנולוגיות אימון, ואסטרטג ההשקעות של קרן הגידור Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם
ziv@beplusdo.co.il
www.facebook.com/groups/themallglobes
קניון המניות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.