קבוצה של יזמים פרטיים טוענים כי מינהל מקרקעי ישראל מעכב תוכנית להקמת יישוב חדש בנגב ובמקביל המינהל מתנער מכל אחריות.
קבוצת יזמים פרטיים רכשו לפני כ-15 שנה כ-1,400 דונם קרקע בתחומי המועצה האזורית רמת הנגב. המטרה הייתה להקים יישוב חדש בדרום. מדובר בשטח הממוקם בסמוך לצומת הנגב, לא רחוק מעיר הבה"דים שהולכת ונבנית היום ומקיבוץ רביבים.
הקבוצה שרכשה את הקרקע היא חברת 'סוטרה' שנמצאת בבעלות משה ישעיהו ואייל אפלבוים שקידמה עם השנים תוכנית להקמת יישוב חדש בשם נווה תמרים. מאז נרכז השטח הכריזה המדינה כי יישוב חדש יקום במקום ואף קיבעה זאת במסגרת תוכנית המיתאר המחוזית. שטח היישוב החדש על פי התוכנית כלל כ-1,600 דונם כאשר 200 הדונם הנוספים שייכים למדינה ומנוהלים על ידי רשות מקרקעי ישראל.
היזמים המשיכו בקידום התוכנית להקמת 1,250 יחידות דיור צמודות קרקע ובבניה רוויה ואף מגרש גולף, העבירו אותו לאישור הועדה המקומית שאישרה אותה והגיעו לוועדה המחוזית. אז, לדברי הבעלים, החליטו ברמ"י (מינהל מקרקעי ישראל באותה התקופה) כי הם מתנגדים לתוכנית. "כל מה שרצינו זה להקים יישוב חדש בנגב. קיסריה של הדרום, זה היה החזון. ומאז המינהל רק מעכב", אמר היום ישעיהו ל"גלובס".
"במהלך השנים מאז שהתוכנית נתקעה במחוזית, הסכימו במינהל למכור לנו את הקרקע, הוציאו שומה, הסכמנו עליה ואמרו שהם שולחים חוזה. החוזה לא הגיע. מאוחר יותר החליטו שהם לא יכולים למכור לנו את הקרקע וצריך לעשות מכרז. זה היה ב-2008. מאז לא התקדם כלום. אנחנו תלויים בהם. זה אבסורד שהמדינה שמדברת על קידום הפריפריה והנגב תוקעת בעצמה פרויקט כזה".
בתגובה לדברי היזמים, ברשות מקרקעי ישראל דווקא טוענים שאין הם אחראים לעיכוב התוכנית. "היזמים היו יכולים לקדם תוכנית איחוד וחלוקה ללא הסכמת הבעלים ולקדם התוכנית בלי אישור המינהל. אבל הם לא עשו זאת", אמר היום גורם בכיר ברמ"י. "בעבר הם היו צריכים לעשות טבלת איזון כמו בכל תוכנית רגילה ולא עשו זאת משיקולים שלהם".
עוד נמסר מהמינהל בתגובה לטענות: "הנושא נדון בעבר מספר פעמים. לעניין בקשת הבעלים הפרטיים לרכוש ללא מכרז את חלקי המינהל בחטיבת קרקע 'במושעא', לא ניתן אישור המינהל ורמ"י עתידה לפרסם למכרז פומבי את חלקיה הלא מסוימים בחלקה זו. הטענה כאילו המינהל או רמ"י מעכב את התב"ע משוללת מן היסוד, שכן כידוע לכל, מינהל מקרקעי ישראל אינו מוסד המאשר או מונע תכנון, אלא מוסדות התכנון.
"למיטב ידיעתנו מנסים היזמים לקדם תוכנית אל מול מוסדות התכנון מעל ל-10 שנים, כנראה ללא הצלחה יתרה. התוכנית לא הגיעה אפילו לשלב של הפקדה במוסדות התכנון. במידה ותקודם תכנית שתעבור בקרקעות פרטיות וקרקעות בניהול רמ"י תוכן טבלת איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלים. רמ"י מנסה לקדם את פרסום המכרז הפומבי ביחס לחלקיו במקרקעין בתקווה שיפורסם עד סוף שנה זו".
גורמים הבקיאים בהשתלשלות האירועים בכל הנוגע ליישוב החדש מסבירים כי מדובר בעיכוב תמוה של תוכנית שמשמעותה הבאת מתיישבים חדשים לדרום הארץ. "אני מתעסק עם הנושא הזה כבר 10 שנים", סיפר ראש מועצת רמת נגב שמוליק ריפמן ל"גלובס".
"זה סיפור שגם אני מתקשה להבין. לא היה שר שיכון או ראש ממשלה שלא דיברתי איתו על הנושא הזה. באו קבוצה של אנשים וקנו קרקע פרטית באמצע המדבר. והמינהל כבר שנים מתעקש לא להסדיר את הנושא של ה-200 דונם שהוא מחזיק שם. המדינה לא יכולה להגיד כל הזמן שהיא בעד פיתוח הנגב מצד אחד ולתקוע פרויקט מצד שני. צורת העבודה הזו של המינהל היא התנהלות ארוכת שנים שכבר מזמן לא מנהל נכון את עבודתו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.