האופטימיות הזהירה של הפד באשר למצב הכלכלה האמריקנית התבהרה כבשורה רעה לשווקים הפיננסים בכלל ולשוקי האג"ח בפרט, אלו צונחים מזה חודש מסביב לכדור הארץ ומעוררים פאניקה בלבבות משקיעי שוק אגרות החוב אשר התרגלו לרווחי הון בשוק זה ונטו להדחיק את סיכון הריבית בתיק ההשקעות.
מאז החל קרנבל אסטרטגיית היציאה של הפד רשמו אגרות חוב ממשלתיות ל-10 שנים של ארה"ב ירידות שערים של כ-6.5%, מדד אג"ח שווקים המתעוררים רשם ירידה דו ספרתיות, ומדדי אג"ח קונצרנים גלובליים צנחו אף הם בכ-6%. שוק האג"ח הישראלי רשם אף הוא ירידות שערים לא מבוטלות, אולם מדובר בירידות צנועות ביחס למדדי אג"ח גלובליים.
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מעריך כי "הצונאמי הנוכחי בשוק האג"ח חריג בשל העובדה כי אין מדובר בירידות שערים הנובעות מהידרדרות בכושר ההחזר של הלווים וכן אין מדובר בירידות שערים הבאות על רקע עלייה בציפיות האינפלציה וצפי לשינוי כיוון במדיניות המוניטרית, ליבת הפאניקה נעוצה בחשש מהקטנת תמריצים של הבנק המרכזי האמריקני וההשלכות של מהלך שכזה על תשואות החוב האמריקניות הארוכות".
לפיכך, חוזר פגוט שוב לדברי הפד על מנת לנסות ולהבין מה בכוונת הפד לעשות? הפד נותר מחויב להגברת התעסוקה במשק האמריקני תוך דגש על שמירה על יציבות מחירים, הסיכונים למשק האמריקני ולהתאוששות שוק העבודה ירדו מאז חודשי האביב השנה. הפד מעריך כי האינפלציה במשק האמריקני בטווח הזמן הבינוני לא תחצה את רף 2%. הפד הצהיר כי הוא ימשיך לרכוש אג"ח ממשלתי ארוך בהיקף חודשי של 40 מיליארד דולר בחודש וכן ימשיך לרכוש מדי חודש אגרות חוב מגובות משכנתאות בהיקף של 45 מיליארדי דולרים, כמו כן ימשיך הפד למחזר את תיק אגרות החוב הענקי שלו באמצעות רכישת אגרות חוב בשוק הפתוח.
צעדי הפד מיועדים על פי הצהרתו לתמוך בתשואות חוב נמוכות בחלקו הארוך של עקום התשואות ולתמוך בהמשך התאוששות המשק האמריקני. הפד מציין כי מתכוון להתאים את מדיניות התמריצים הן כלפי מעלה והן כלפי מטה במטרה להתאימה לנתונים הכלכליים. פרק התחזיות הכלכליות של הפד מלמד כי תחזית הצמיחה לשנת 2013 דווקא הונמכה במעט ועומדת נכון לחודש יוני 2013 בטווח של 2.3%- 2.6%, אולם תחזית הצמיחה הכלכלית בארה"ב לשנת 2014 הועלתה לטווח של 3%-3.5%.
פגוט מציין כי מדובר בתחזית צמיחה סופר אופטימית ביחס לתחזיות קרן המטבע והבנק העולמי אשר התפרסמו לאחרונה אשר מניחות צמיחה כלכלית הנמוכה מ-3% בשנת 2014. תחזית האבטלה לתום שנת 2013 אופטימית אף היא ביחס לתחזית המקבילה בחודש מארס השנה. בפד מעריכים כי האבטלה במשק האמריקני תתכווץ לרמה של 7.2%- 7.3% בסוף שנת 2013 ותוסיף ותרד לרמה של 6.5%-6.8% בסוף שנת 2014.
"נציין כי הפד מצהיר כי ברמת אבטלה של 6.5% יחל בהעלאת ריבית ולפיכך מי שמאמץ את תחזיות הפד העדכניות צריך להניח תחילת העלאת ריבית במשק האמריקני ברבעון הראשון של שנת 2015. יצוין כי האופטימיות של הפד בחזית התעסוקה אשר הביאה אותו להעלות באופן מהותי את תחזית קצב השיפור בשוק העבודה בשנים הקרובות קצת מפתיעה לאור העובדה כי האבטלה דווקא עלתה בחודש מאי לרמה של 7.6%".
תחזית אינפלציה מתונה הרבה יותר
פגוט חוזר על עמדתו כי היה והמשק האמריקני אכן יאיץ ויצמח בקצבים החזויים על ידי הפד הרי שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בארה"ב יעלה באופן מהותי ויעכב ירידה מהירה באבטלה לעבר יעד האבטלה המוצהר של הפד. תחזית האינפלציה של הפד דווקא מתונה הרבה יותר מאשר בחודש מארס האחרון ולפיכך מניעי האצת אסטרטגיית היציאה של הפד אינם אינפלציוניים. היה ונתוני הצמיחה האמריקנית יציגו שיפור הדרגתי בחודשים הקרובים וחשוב מכך האבטלה האמריקנית תוסיף להתכווץ הרי קצב רכישות אגרות החוב החודשי על ידי הפד העומד על 85 מיליארד דולר יפחת בהדרגה בשנת 2013 ויסתיים במהלך שנת 2014.
"על אף הפאניקה הצפויה בשווקים הפיננסים בעת הקרובה על רקע המסר היוצא מן הפד באשר לנכונתו לממש אסטרטגיית יציאה מן התמריצים בטווח הנראה לעין, נציין כי לפד אין אינטרס כי תשואות החוב של ממשלת ארה"ב יעלו בחדות והשווקים הפיננסים יזדעזעו ולפיכך לא נתפלא כי הוא ינפק הבהרות על מנת להרגיע את השווקים בקרוב".
קיפול תמריצים מוקדם מהרצוי עלול לפגוע קשות בהתאוששות שוק הדיור האמריקני עקב התייקרות הריבית על משכנתאות, לחזק את הדולר ובכך לפגוע בצמיחת הייצוא ולפגוע בתחושת העושר של הצרכן האמריקני כל זאת בסביבת צמיחה עולמית מדשדשת וסביבת צמיחה אמריקנית מתונה.
"עוד נציין כי הפעילים בשווקים בחרו להתמקד באופן בלעדי בתחזית הצמיחה המשופרת ותחזית התעסוקה המשופרת ולהתעלם מתחזית האינפלציה המונמכת. עלייה בלחצים האינפלציונים ו/או בציפיות האינפלציוניות ביחד עם התחממות הכלכלה תהווה סיבה אמיתית להאמין כי הפד מתכנן אסטרטגיית יציאה מואצת, להבנתנו אנחנו לא שם".
פגוט סבור כי התשואות של החוב הממשלתי ל-10 שנים עלולות להמשיך ולעלות באופן מוגבל בעת הקרובה הן כפועל יוצא מנתונים כלכליים משופרים והן מסיבות מסחריות של מומנטום שלילי, אולם חולק על עמדתם של אלה המעריכים כי התשואות יזנקו השנה לרמה של 3%. "אנו מעריכים כי ברמת תשואות של 2.62% המשקפת תשואה ריאלית חיובית של כ-1% יחזרו הקונים בשוק האג"ח הממשלתי האמריקני, והתשואות ישובו לרדת במהרה ולהתייצב בטווח של 2%-2.5%".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.