סין גזרה היום (ב') עונש מוות עם דחייה בגין שחיתות על שר הרכבות לשעבר, לדברי אמצעי התקשורת הממלכתיים. משפטו של השר נתפס כאבן-בוחן לנחישותו של הנשיא שי ג'ינפינג לנקוט יד קשה נגד מעשי השוחד שהפכו למכת מדינה.
ליו ז'וג'ון קיבל "עונש מוות עם דחייה של שנתיים" בגין שוחד וניצול לרעה של מעמדו, לדברי סוכנות הידיעות הרשמית שינהואה. גזר דין כזה הופך בדרך-כלל למאסר עולם.
מאז מינויו ליו"ר המפלגה הקומוניסטית בנובמבר, ולנשיא סין במארס, הפך שי את המאבק בשחיתות במדינה ליעד המפתח של משטרו. הוא הזהיר כי הבעיה כה חמורה, שהיא עלולה לסכן את קיומה של המפלגה.
פרשת ליו משכה תשומת-לב רבה בעקבות חשיפתה, אך נדחקה לשוליים לאחר חשיפת הפרשה הסנסציונית בהרבה שבמרכזה עמד בו שילאי, לשעבר מנהיג המפלגה הסינית בצ'ונגקינג. נפילתו של בו אשתקד, על רקע אישומים מזעזעים ברצח ובתככים דיפלומטיים, פילגה את המפלגה הקומוניסטית ויצרה בה אווירה של חוסר ודאות, בעודה מתכוננת להעברת השלטון לדור חדש של מנהיגים.
הממשלה עדיין לא נקבה במועד משפטו של בו, ואף לא פירטה מהם סעיפי האישום נגדו.
ליו הוא הפקיד הבכיר ביותר שגזר דינו הוקרא מאז נכנס שי לתפקיד, על אף שהפרשה החלה לפני תקופת כהונתו כנשיא. הנשיא החדש אמר כי הצעדים נגד השחיתות יתמקדו גם ב"זבובים" בדרגים הנמוכים וגם ב"נמרים" רבי-העוצמה, אך עד כה עדיין לא נשפטו פקידים בכירים.
פוטר וגורש
ליו פוטר בפברואר אשתקד, ולאחר מכן גורש מהמפלגה הקומוניסטית. הוא הצליח למנוע מיזוג עם משרד התחבורה לפני 6 שנים, אך במארס הודיעה הממשלה ששני המשרדים ימוזגו.
באפריל הואשם ליו בן ה-60 רשמית בניצול לרעה של מעמדו ובלקיחת שוחד, ונטען כי התנהלותו גרמה "הפסדים אדירים" של נכסי הציבור, לדברי שינהואה. באמצע יוני נפתח משפטו בבייג'ין תחת אבטחה כבדה.
שינהואה דיווחה כי ליו ניצל לרעה את מעמדו כדי לסייע ל-11 בני אדם להשיג קידום או לזכות בחוזים, וזאת בתמורה ל-64.6 מיליון יואן (10.53 מיליון דולר) שקיבל בשוחד בשנים 1986-2011. שינהואה אמרה כי מרבית כספי השוחד וההפסדים הכלכליים הושבו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.