מבלי ששמתם לב, זרם
השקעות חדש כובש את העולם. השקעות על פי פילוסופיית סדרת הטלוויזיה "
סיינפלד". מדובר באתר, בלוג, מודל השקעה מובנה, כמה
קרנות סל (ETFs) וחשיפה לא מעטה ברשת הפיננסית. הגישה החדשה הולכת וכובשת משקיעים פרטיים בארה"ב ובעולם, ונראה שבעתיד הלא רחוק, בעקבות ספר שאמור לצאת בנושא (יש האומרים שוורן באפט נתן לו את ברכתו וחסותו), גם התעשייה הפיננסית תאמץ את הטרנד החדש.
לפני שאתם מרימים גבה, מבטלים את הרעיון באחת ו/או מתנגדים לו בעצבנות, תחשבו לרגע מה מעורר בכם כל כך הרבה התנגדות? מה רע בלהשקיע מתוך פילוסופיה של לתת לחיים לקבוע את ההתרחשויות או כפי שהוגדרה הסדרה: סדרה על כלום.
ואחרי שחשבתם על זה קצת, נודה על האמת - אין, ככל הידוע לנו, טרנד השקעות בשיטת סיינפלד, למרות שבקלות ניתן להניע כזה. המטרה שלנו היא לתת לכם לחשוב ואף לחוש (אם התרגזתם או הרגשתם תחושת זלזול) רעיון בטרם נפתח אותו קצת.
וכל זה למה? כי בתקופה האחרונה לא ביצענו פעילות מרובה בתיק, וכי הקיץ הוא העונה לפעילות מופחתת, גם בגלל חופשות אישיות וגם מכיוון שכל השוק הופך להיות דביק, נוזלי ופעמים רבות מתאפיין בתנודתיות מנומנמת עד ספטמבר. כל מי שמנהל השקעות, לעצמו ובייחוד אם כמקצוע, יודע שלא לעשות כלום קשה יותר מאשר לעשות. שלוש שאלות מרכזיות נשאל בהקשר זה.
למה קשה להימנע מפעילות?
שתי סיבות מרכזיות מהוות את עיקר הקושי:
1. הרעש תמיד קיים. תעשיית הפיננסים והמדיה הפיננסית עדיין מייצרות כותרות דרמטיות. מזה הן חיות. יום אחד העולם קורס, יום שני הכלכלה טובה כפי שלא הייתה מעודה. לכן, גם אם החלטתם להיכנס למצב קיץ מאוזן, כל עוד אתם מחוברים לאמצעי תקשורת, הם ינסו להוציא אתכם משם.
2. העובדה, כי תמיד יש ניירות ערך שעולים יותר מאלו שיש לכם, שתמיד יש מניות בתיק שקצת יורדות, ושתמיד בדיעבד היינו יכולים לעשות משהו יותר טוב, תמיד תקפה.
עבור מנהלי השקעות מקצועיים ישנה עוד סיבה: משלמים להם בשביל להגיע לעבודה. אז מה, הם ישבו ימים שלמים ולא יעשו כלום, ועוד יגידו שזה החלק הקשה בעבודה? מה, הם סיינפלד?
מתי כדאי להמעיט בפעילות?
לכך קיימות סיבות לא מעטות:
1. כאשר השוק מדשדש.
2. בחודשים ובשבועות, שבהם ידוע שנפח המסחר דליל, כמו חודש אוגוסט למשל.
3. כאשר התיק שלכם יושב טוב בכיוון המגמה הכללית, ובסך הכול המניות מתפקדות ומייצרות תשואה עודפת על מדד הייחוס.
4. כאשר אין לכם רעיונות חדשים, אשר באופן משכנע הם יותר טובים מרעיונות ישנים. פסיכולוגית, רעיון חדש תמיד נראה יותר מלהיב ממניה שכבר "תקועה שבוע בתיק ולא זזה". אבל תזכרו שלפני שבוע המניה שבתיק הייתה מלהיבה, ועייפות תת-המודע שלכם לא צריכה לגרום לכם פעילות סרק.
5. כאשר אתם לא במצב שבו אתם ממוקדים בניהול התיק, למשל אם אתם בחופשה בתאילנד או בטרק בנפאל.
איך מפתחים את שריר חוסר הפעילות?
שאלה טובה, אתם אומרים, תוך כדי שליחת SMS, גלישה באינטרנט, אכילת סנדוויץ' וצפייה בטלוויזיה. הגעה למצב שקט, היא אתגר גדול לאדם המערבי. זה נכון ביחס לצורך בידיעה האם חבר שלנו צייץ או עדכן בפייסבוק בשתי הדקות האחרונות; זה בטח נכון ביחס לצורך לדעת מה קורה לכסף שלנו ולפעול לטובתו.
אולי כדאי שתחשבו בהקשר הזה על שתיל קטן ששתלתם בגינה. חפרתם, הכנתם ערוגה יפה, דישנתם, שתלתם, הידקתם, השקיתם. האם יעזור לבדוק אם הוא גדל כל שתי דקות? האם יועיל לו אם נעדור את סביבתו כל יום? האם יחיה אם נשקה אותו כל חמש דקות? ושאלת השאלות, האם יהיה לנו פעם עץ גדול, אם בכל שבוע נחליף שתיל כי "נרגיש" שהוא לא מתפתח טוב או שנתלהב משתיל אחר? אז בשביל להיות שקטים בהשקעות:
1. עגנו חזק את הסיבה שבגינה קניתם מניה. אם קנינו את נוקיה, למשל, כי היא נראית טוב לטווח הארוך וכי עולה ממנה עשן של התפתחויות חיוביות - אין צורך לבדוק אותה כל שעה.
2. זכרו שהרבה מהפעולות שאנחנו עושים נובעות מתגובה מנטלית ולא מתכנון מראש. תקפידו לתכנן ותבדקו ככל האפשר (או שמא נאמר תתבוננו) מדוע תת=המודע שלכם מוביל אתכם לפעולה. כמובן שכלפי חוץ הוא "יספר" לכם סיפור. תבדקו מה הזין את הסיפור הזה. מצב רוח רע שלכם? שעמום? חוסר סבלנות? כותרת צעקנית בעיתון? חבר שמתפאר בתשואות התיק שלו?
3. הקציבו פרק זמן פיזי ומנטלי לעבודת ההשקעות והגנו עליו. למשל, לא יעזור לחשוב על הבורסה כשהיא סגורה. ואם אני עכשיו עם הילדים בדיסנילנד, זה זמן טוב להתמקד בהם. בשביל זה עמלתי כל כך על הכסף. אם לא תיהנו בימים שבהם אתם מוציאים כסף, מה הטעם לעמול עליו בימים האחרים?
4. הפקידו בידי חבר את המשימה להתקשר אליכם אם משהו דרמטי קורה בשווקים. לא מתקשר - אתם משוחררים מלחשוב עליהם.
וזכרו דבר אחד: השקעות זה הרי עניין של לתת לכסף לעבוד עבורכם. מי שמשתעבד לעבודת ההשקעות, מחמיץ את הכיף.
הכותב הוא מנכ"ל משותף וראש תחום פיננסים בחברת BePlusDo - פיתוח כלים וטכנולוגיות אימון, ואסטרטג ההשקעות של קרן הגידור Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
ziv@beplusdo.co.il
www.facebook.com/groups/themallglobes
קניון המניות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.