"בסופו של דבר הכול אישי. פקידים יושבים מול מנכ"לים של חברות גדולות, כמו טבע ואינטל, חושבים על העתיד התעסוקתי שלהם בעוד 3-4 שנים ומחלקים את הכסף של כולנו, בלי חשיבה ובלי אמות-המידה הנהוגות במדינות אירופה" - כך אומר היום (ד') ל"גלובס" נשיא התאחדות בתי המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, בתגובה לחשיפת היקף הטבות המס שקיבלו החברות הגדולות במשק בשנים 2006-2011 מכוח החוק לעידוד השקעות הון.
לדבריו, "הפקידות הבכירה במדינה, שעומדת מול מנהלים בחברות הענק, רועדת מפחד ולא אומרת לא. המספרים בלתי נתפסים".
אלחדיף מגדיר את היקף הטבות המס שקיבלו חברות הענק מהמדינה מאז 2006, המסתכמות בכ-17 מיליארד שקל, כ"שערורייה רבתי שצריכה להיחקר ולהביא להסקת מסקנות חד-משמעיות לגבי מדיניות הממשלה כלפי 99% מהעסקים במדינה.
"לא ייתכן שיותר מ-90% מהטבות המס הולכות לעשירון העליון בלבד של החברות - בזמן שהעסקים הקטנים והבינוניים, הנאנקים ממצוקת אשראי קשה, נאלצים להסתפק בפירורים".
לדברי אלחדיף, "המצב מטורף. מצאתי שאם המדינה הייתה משקיעה את כל 11.8 מיליארד השקלים שהיא השקיעה מאז 2006 בטבע בצורה של הטבות מס בעסקים הקטנים - ניתן היה להציל בצורה זו 34 אלף עסקים קטנים ולהוסיף למשק 40 אלף מקומות עבודה. זה במקום 3,500 עובדים שגויסו בידי טבע, בתמורה לסיוע הענק שקיבלה מהמדינה".
"מקבלים רק פירורים"
מנתוני התאחדות בתי המלאכה והתעשייה עולה כי בישראל כ-400 אלף בתי עסק קטנים, רבים מהם מעניקים שירותי ייצור לתעשיות הגדולות, בצורה של קבלני משנה.
לדברי אלחדיף, "גם הרכיבים של המשקפות הכי רגישות של אלביט מערכות מיוצרים בסופו של דבר אצלנו, אצל בעלי המחרטות והמפעלים הזעירים. כך שהטענה שלפיה הם מייצאים ואנחנו לא - היא טענה לא נכונה.
"מגזר העסקים הקטנים אחראי ל-35%-40% מהתוצר התעשייתי במשק, ואנחנו מקבלים מהמדינה רק את הפירורים: מתוך 400 אלף עסקים קטנים ובינוניים, רק 3,600 עסקים ברחבי הארץ קיבלו סיוע מקרן ההלוואות הממשלתית לעסקים קטנים, שהם רק 0.8% מסך כל העסקים הקטנים והבינוניים. מדובר בחצי מאלה שפנו בבקשה לקבל הלוואה מהקרן.
"לא בכדי מדובר באחוזים נמוכים של בתי עסק שפנו אל הקרן הממשלתית; ניתן להסביר זאת בריבית הגבוהה שהקרן מעמידה, הדרישה לערבויות ולביטחונות, שלרוב אין לעסקים האלה; ובו בזמן המיליארדים זורמים בלי הפסקה אל החברות הגדולות. בגלל התנאים הבלתי אפשריים האלה, עסקים קטנים מעדיפים כבר לפנות לבנקים, כי הם מציעים תנאים טובים יותר".
התאחדות בתי המלאכה והתעשייה קוראת לשר האוצר, יאיר לפיד, לבחון מחדש את מדיניות משרדו בנוגע לחוק לעידוד השקעות הון, ובמקביל לבחון את הסיוע שמעמידה המדינה לעסקים הקטנים.
"העסקים הקטנים והבינוניים חסרים בלובי חזק ובקשרים ענפים, ולא רק שהם אינם נהנים מההון, אלא הם סופגים מדי שנה גזירות נרחבות באופן שכושר ההשתכרות שלנו נשחק", מציין אלחדיף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.