"הבורסה בישראל גוססת ומנסים להחיות אותה עם אקמול"

יוסי אפרתי, סמנכ"ל השקעות ב'הכשרה': "מחזורי המסחר הנמוכים מקשים על הגופים המוסדיים לפעול בשוק המקומי ועל כן הם מעדיפים את שווקי חו"ל"

מדדי מניות בעולם ובעיקר בארה"ב הציגו עליות נאות בחודש אוגוסט כמו גם מתחילת השנה כאשר המדדים העיקריים בארה"ב רשמו עליות של כ-19% מתחילת השנה, בעוד מדד ת"א 25 מדשדש מאחור ומציג עליה מינורית של 1.5% מתחילת השנה. זאת בנוסף לירידה חדה במחזורים כאשר מחזורי המסחר במניות התכווצו בשיעור של למעלה מ-50% ביחס לשנים האחרונות.

"לא מעט אשמה הרגולציה או יותר נכון עודף הרגולציה וכך קרה שממצב של רגולציית חסר עברנו למצב של התערבות מוגזמת כמעט בכל אפיק. נכון שחלק מהצעדים היו נכונים ומתבקשים זאת לאחר המשבר של 2008 אך לא מעט מהצעדים נעשו מתוך שליפות מהמותן ותוך כדי פרפורי הגסיסה של הבורסה המקומית ניסו לטפל בחולה באקמול (הארכת שעות המסחר) ובצעדים לא יעילים, זאת במקום להכניס את החולה לחדר ניתוח ולתת לו מכות חשמל בעוצמה הגבוהה ביותר". כך אומר היום יוסי אפרתי, סמנכ"ל השקעות ב'הכשרה' בסקירה שפרסם לחודש יולי עם תחזית לחודש אוגוסט.

אפרתי ציין עוד בסקירתו כי "מחזורי המסחר הנמוכים מקשים על הגופים המוסדיים לפעול בשוק המקומי ועל כן הם מעדיפים את שווקי חו"ל. כך קרה השבוע כי בחרנו להקטין את פוזיציית המניות שלנו בשוק המקומי ובמניות המשתייכות למדד ת"א 25 ולהגדיל את המניות בארה"ב - מהלך מתמשך שאנו מבצעים מידי חודש בחודשו מתחילת השנה, אולם נוכחנו לדעת כי ביום מסחר רגיל היינו יותר ממחצית מהמחזור בשוק המניות וזאת כשמדובר בגוף מוסדי בינוני כך שגוף מוסדי גדול כמעט ולא יכול להקטין את פוזיציית המניות ללא גרימת שינויים בשוק שלא לדבר על מדדים פחות סחירים כמו מדד ת"א 75 או מדד היתר, דבר זה אינו בריא ומקשה על מסחר תקין".

על פי סקירת 'הכשרה' הפערים בתשואות בין מדדי המניות בארה"ב למדד המקומי רק התרחבו החודש ועומדים כעת על כ-18% לטובת המדדים בשוק האמריקאי. "איננו רואים פער זה ניסגר אלא רק מתרחב כל עוד לא ינחת בירושלים נשיא איראן רוחאני ויתחבק עם ראש הממשלה בנימין נתניהו דבר שאיננו רואים קורה בשנה הקרובה, כך שכל עוד לא יטפלו בתחלואי הבורסה המקומית ובמחזורי המסחר כדאי להעדיף באופן מובהק את שוק המניות האמריקאי".

"גם האינדיקטורים הכלכליים לשוק המקומי ממשיכים להיות חלשים מדד אמון הצרכנים המקומי ירד כמו גם ירידה במדדי הפדיון במשק וכן ירידה בייצוא , בשנה האחרונה אנו עדים להאטה בקצב הצמיחה בשוק המקומי בעוד האבטלה עולה כך שברבעון השני עלתה האבטלה לרמה של 6.9% לעומת 6.6% ברבעון הראשון של השנה", ציין עוד אפרתי בסקירתו.

"לעומת זאת המשק האמריקאי ממשיך להציג נתונים מעודדים במיוחד בענפי הנדל"ן כאשר המכירות של דירות חדשות עלו ב-8.3% בחודש יוני לרמה הגבוהה ביותר מאז מחצית 2008 גם בענף הרכב חל שיפור כמו גם נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי מצביעים כי בחודש יולי נוספו לכלכלה האמריקאית 162 אלף משרות חדשות, כך ששיעור האבטלה נפל לרמה של 7.4%, הנמוך ביותר מאז דצמבר 2008", סיכם אפרתי.