פסטיבל ירושלים למוזיקה מקודשת
פסטיבל מוזיקת עולם בן ארבעה ימים, המתקיים בכמה מהאתרים היפים ביותר של ירושלים.
מופעים בולטים:
מיקי הארט ולהקתו
מיקי הארט, 70, נודע בתור המתופף של להקת הרוק "גרייטפול דד". זו תהיה הופעת הבכורה של הארט ולהקתו בישראל, והיא תכלול קטעים מוכרים של "גרייטפול דד" לצד חומרים חדשים.
אמאדו ומרים
זוג מוזיקאים ממאלי, שמבצעים מוזיקה אפריקאית מסורתית עם השפעות של ג'ימי הנדריקס ואריק קלפטון. הם מגיעים לירושלים אחרי שהופיעו עם יו-2, קולדפליי ואחרים.
סליף קייטה
קייטה הוא מלחין וזמר יליד מאלי, שעבר לפריז בשנות ה-80. המוזיקה שלו משלבת סגנונות מערב-אפריקאיים מסורתיים עם השפעות מערביות, וכך גם מילות השירים (שחלקם בצרפתית). ביו-טיוב ניתן להאזין לדוגמאות רבות מיצירותיו.
להקת "נקמת הטרקטור"
מופע זה נקרא "מה לאהובי", והוא מוקדש לשירי יהודה משה אבן עזרא - מגדולי המשוררים של תקופת ימי הביניים. השירים הולחנו על-ידי אבי בללי, המייסד והסולן של הלהקה, בסגנון של רוק אלקטרוני עם נגיעות אתניות.
Ras sinai project
מופע זה יציג את פרי עבודתה המשותפת של קבוצת מוזיקאים מישראל וממדינות ערב השכנות, שנהגה להיפגש במשך שנים לחופי סיני ולבצע מוזיקה יחד. המופע יפגיש מוזיקאים בקמנצ'ה, עוד, גיטרה, כלי הקשה, כלי נשיפה, שירה ועוד. הפעם, רובם המכריע יהיה ישראלים.
מסע אל מקורות הראסטפארי
מופע בשני חלקים, המוקדש לתנועת הראסטפארי. חלקו הראשון של המופע יתמקד בטקס מיסטי, המבוסס על האמונה בחזרה רוחנית למולדת אפריקה וכולל תיפוף ושירה. בחלק השני יבוצע מופע של להקת הרגאיי הבריטית "בלאק רוטס" - "שורשים שחורים".
"שוטטות לבנה"
סדרת אירועים לילית, הכוללת 20 מופעים מחצות ועד זריחה במגדל דוד (תתקיים ביום חמישי 22 באוגוסט).
דבר הביקורת:
הפסטיבל מתקיים זו הפעם השנייה, ולפי הביקור באירועי השנה שעברה ניתן כבר לתת בו סימנים. ראשית - הפסטיבל הזה עדיין מחפש את עצמו. הבעיה העיקרית שלו היא היעדר "עוגן" - כלומר, אין בו כמעט שמות גדולים או נושא מאחד שיכול למשוך קהל. כרגע הוא אקלקטי למדי, ויש בו מעט מאוד מופעים שנותנים תחושה ש"את זה אנחנו חייבים לשמוע". מצד שני, יש בו כמה הברקות שהופכות את הביקור למומלץ, כמו המופעים במערת צדקיהו - מערה יפהפיה בת כ-2,400 שנה, שמשתרעת מתחת לעיר העתיקה. הפתח שלה נמצא בחלקה המזרחי של ירושלים, מרחק הליכה ממגדל דוד. עקב עומקה אין במערה קליטה סלולרית, מה שמבטיח חווית מופע שקטה וכמעט סוריאליסטית. מומלץ להביא כריות מהבית, כי הישיבה במופעים היא על רצפת האבן או שטיחים.
"שוטטות לבנה" - סדרת מופעים מלאת הפתעות, שתתקיים במוזיאון מגדל דוד ביום חמישי בלילה (מחצות ועד זריחת החמה). הסדרה כוללת 20 מופעים, שביניהם הופעות, טקסים, מעגלי שירה, תפילות, סדנאות וריקודים. הכניסה לכולם כלולה במחיר הכרטיס.
מתי: 23-20 באוגוסט.
איפה: מוזיאון מגדל דוד, מערת צדקיהו, אמפי הר הצופים ואולם ימק"א.
פסטיבל ג'אז בים האדום
פסטיבל הג'אז החשוב בארץ, שיתקיים השנה לאורך ארבעה ימים. את הפסטיבל מנהלים במשותף איש הרדיו דובי לנץ והמוזיקאי אלי דג'יברי.
מופעים בולטים:
בפסטיבל השנה יופיעו 16 הרכבים, רובם באיכות גבוהה מאוד. הרשימה להלן כוללת רק כמה דוגמאות:
ברנפורד מרסליס
נגן הסקסופון ברנפורד מרסליס (Branford Marsalis), 53, הוא אחד השמות הבולטים בפסטיבל השנה. הוא יגיע עם להקה בה חברים נגנים בפסנתר, בס ותופים.
חמישיית אל פוסטר עם וואלאס רוני
מופע זה יפגיש את המתופף האגדי אל פוסטר (Al Foster) בן ה-70 עם החצוצרן וואלאס רוני (Wallace Roney). בהופעה שלהם באילת יופיעו איתם נגני בס, סקסופון טנור ופסנתר.
ז'ואאו בוסקו
המופע הזה פונה במיוחד לאוהבי מוזיקה ברזילאית. ז'ואאו בוסקו, 67, הוא זמר, גיטריסט וכותב שירים, שמתאפיין בסגנון הגשה אישי וסימפטי מאוד. הוא יופיע בשירה וגיטרה, עם הרכב בו משתתפים גיטריסט נוסף ונגני בס, תופים וכלי הקשה. במופע תתארח אחינועם ניני.
ניקולאס פייטון
ניקולאס פייטון (Nicholas Payton) הוא נגן חצוצרה וירטואוז, יליד ניו-אורלינס. הוא יופיע כמוביל טריו, בו ישתתפו גם נגני באס ותופים.
שלישיית מאט סקופילד
שלישייה זו, בהובלת גיטריסט הבלוז האנגלי מאט סקופילד, מציעה שילוב מעניין של בלוז ורוק. הרכב השלישייה מעט חורג מהרגיל- את הבס המסורתי מחליף אורגן. אליהם מצטרף, כמקובל, נגן תופים.
שלישיית ג'רלד קלייטון
זהו מסוג המופעים שאי אפשר שלא ליהנות בהם: טריו ג'אז קלאסי, שבו חברים נגנים בפסנתר, בס ותופים. הפסנתרן המוביל הוא ג'רלד קלייטון, 29, יליד הולנד שגדל בארה"ב. קלייטון נחשב לאחד מהמובילים בדורו, וכבר הושווה לאוסקר פיטרסון.
דבר הביקורת:
פסטיבל הג'אז באילת הוא ללא ספק החשוב בתחומו בארץ, למרות תנאי החום הקשים והאקוסטיקה הבעייתית. השנה תהיה בפסטיבל תוספת מעניינת: בחוף הדקל, הצמוד למתחם המופעים בנמל אילת, יוקם "כפר הפסטיבל". בכפר יוקמו מתחמי לינה לצעירים ומשפחות בתשלום סמלי, וכך יוכלו לבקר בפסטיבל גם חובבי ג'אז שאינם מעוניינים בהוצאה הכבדה הכרוכה באירוח במלון. בכפר זה תמוקם גם במת ה"ג'אם סשן" המסורתית של הפסטיבל.
מתי: 21-18 באוגוסט.
איפה: נמל אילת.
פסטיבל "אינטימדבר" במצפה רמון
פסטיבל אינטימדבר הוא פסטיבל חדש יחסית, שיתקיים בסוף חודש אוגוסט בפעם השנייה. השנה מתמקד הפסטיבל במוזיקת בלוז, ומתגאה בהגעתו של אמן הבלוז האמריקאי הוותיק אל.סי. אולמר (Ulmer). עוד הוא כולל הופעות חיות, תערוכת צילומים של אמני בלוז לאורך השנים, הקרנת בכורה ישראלית לסרט דוקו בנושא בלוז, ועוד. בנוסף לצד מוזיקלי כולל הפסטיבל יריד אמנים ויצרנים מהנגב, סדנאות מוזיקה ותנועה, טיולים מאורגנים ומבצעי לינה באזור הנגב.
מופעים בולטים:
אמן הבלוז האמריקאי הוותיק אל.סי אולמר, יליד מיסיסיפי, שנחשב לאחד המובילים בתחום; מופע איחוד היסטורי וחד-פעמי של להקת פונץ' בהרכבה המקורי - יוסי בבליקי, שלום גד ואלי שאולי; עלמה זוהר, במופע בפורמט אינטימי עם חומרים חדשים; להקת "בום פם" שתארח את הזמר היווני טריפונאס ואת יהודה קיסר, במופע שכותרתו "חאפלה במדבר".
יאיר דלאל יארח את איתי פרל ואת להקת המחול של ליאת דרור וניר בן גל;
עוזי רמירז פיינרמן ודודו כוכב במופע אלתור חופשי; שי נובלמן ולהקתו, במסגרת סיבוב השקת אלבומם החדש; המופע "פסגת בארוק", שבו יופיע הצ'מבליסט הבינלאומי שלו עד-אל בקונצרט מוזיקה עתיקה עם הכנר גלעד הילדסהיים וזמרת הסופרן קרן מוצרי (Motseri); דויד פרץ במופע בלוז עם נגיעות אלקטרוניות.
דבר הביקורת:
הפסטיבל מתקיים רק בפעם השנייה, אך כבר כעת ביסס לעצמו שם של פסטיבל אינטימי ונעים. הרבה מזה נגזר מהאופי הקהילתי, המקומי והרגוע שלו. את האופי הזה משיג הפסטיבל דרך עריכת סדנאות תנועה ומוזיקה הפתוחות לקהל הרחב, טיולים באזור מצפה רמון, הנחות לכרטיסי כניסה לאתרים וכדומה.
מתי: 23-22 באוגוסט.
איפה: רובע דרכי הבשמים, מצפה רמון.
הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית
פסטיבל בינלאומי נהדר למוזיקה קאמרית, בהשתתפות כמה מהשמות הגדולים ביותר בעולם המוזיקה באירופה. השנה יהיה הפסטיבל קצר מהרגיל עקב מועדי החגים, ויהיו בו תשעה קונצרטים קאמריים בלבד וכן רסיטל אחד (של הפסנתרן הגדול אנדרס שיף).
מופעים בולטים:
קשה לבחור, כיוון שבכל אחד מהקונצרטים יבוצעו מספר יצירות שונות ובכל אחד תשתתף שורה ארוכה של מבצעים. לכן, ראוי לציין רק כמה עובדות כלליות. ראשית - השנה יתמקד הפסטיבל בעולם החמישיות, ויכלול חמישיות בשילובי כלים שונים (כלי מיתר, כלי נשיפה, פסנתר ועוד). הרפרטואר ינוע בין חמישיות של מלחינים קלאסיים ורומנטיים אהובים (מוצרט, בטהובן, שוברט, דבוז'אק, שומאן, ברהמס, פרנק), לבין חמישיות פחות ידועות ומודרניות יותר (בארטוק, שוסטקוביץ', אלגר וליגטי). שנית - הפסטיבל יציין השנה יובל למותו של הינדמית, וכן מאה שנה ללידתם של בריטן ולוטוסלבסקי.
כאמור, הייחוד הגדול של הפסטיבל הוא ברמת המבצעים. מדובר בשורה ארוכה של מוזיקאים מהצמרת העולמית, שחלקם מוכרים מהקלטות בחברות היוקרתיות ביותר. השנה בולטים במיוחד ברשימה זמרת הסופרן הגרמנייה מויצה ארדמן (Mojca Erdmann), שחוץ מיכולתה הקולית נחשבת לאחת הזמרות היפות בעולם המוזיקה כיום; זמר הבאס-בריטון הנפלא רוברט הול (Holl); הכנרים ריינר הונק (Honeck), אלכסנדר פבלובסקי ולטיצה הונדה-רוזנברג; הויולנים אורי קם, ז'ראר קוסה (Causse) ואיזבל ואן קוילן; הצ'לנים אנדריאס בראנטליד (Brantelid), פרנס הלמרסון וקיריל זלוטניקוב; הפסנתרנים אנדרס שיף, אליזבט ליאונסקאיה, דניס קוזוחין, קיריל גרשטיין, אלנה בשקירובה, דוד קדוש ואחרים; חברי הרביעייה הירושלמית ורביעיית ארלנבוש ועוד.
דבר הביקורת:
הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית בירושלים הוא הטוב מסוגו בארץ, ומספק הזדמנות כמעט יחידה להתוודע לכמה מהמוזיקאים הקלאסיים החשובים ביותר באירופה. הקונצרטים בפסטיבל פונים לקהל ידען ושוחר מוזיקה, עובדה הבאה לידי ביטוי בשתי צורות: ראשית, הרפרטואר משלב הרבה מוזיקה מודרנית מאתגרת, ולא נופל למלכודת של המוכר והשחוק. שנית, הקונצרטים ארוכים בצורה יוצאת דופן, כחלק מתפיסה אמנותית אמיצה של המנהלת האמנותית של הפסטיבל, הפסנתרנית אלנה בשקירובה.
הפסטיבל מתאים לאוהבי מוזיקה קאמרית מיטיבי לכת, שלא חוששים מקונצרטים ארוכים עם רפרטואר שחלקו מודרני. למאזינים שמעדיפים את הקונצרט שלהם קצר, קליל וחביב - הוא פחות יתאים.
מתי: 28 באוגוסט עד 4 בספטמבר.
איפה: אולם ימק"א ירושלים.