אייסקיור מגייסת בהנפקה במחיר נמוך - המניה צוללת 31%

מדובר בהנפקה פרטית במחיר שמגלם דיסקאונט של כמעט 70% (מהמחיר הכלכלי) ■ זוהי אחת ההנפקות הראשונות בבורסה המבוצעת לפי שיטת ה"הצעה לא אחידה" שהותרה ב-2008

חברת המכשור הרפואי לטיפול בגידולים בשד, אייסקיור , שכבר הייתה על סף אי נזילות רק לפני כמה חודשים, ממשיכה לנצל את הקפיצה שהתרחשה לא מזמן במנייתה כדי למלא את קופת המזומנים שלה.

החברה גייסה היום 4 מיליון דולר בהצעה לא אחידה למשקיעים אמריקאיים מוסדיים, במחיר של 38 אגורות למניה, ובמחיר כלכלי של 14 אגורות למניה, אם משכללים את ערך כתבי האופציה שצורפו למניות בהנפקה.

מחיר זה מהווה דיסקאונט של 21% ממחיר המניה בבורסה היום בבוקר, ואם לוקחים בחשבון את המחיר הכלכלי, מדובר בדיסקאונט של כמעט 70%. להנפקה בדיסקאונט כזה היה היום גם מחיר בשוק ההון - המניה יורדת כעת 30%, למחיר של 37 אגורות.

את ההנפקה הוביל בנק ההשקעות שרדן. משקיעים מוסדיים קיימים בחברה, מגדל ודוקור, השתתפו אף הם בהנפקה בהיקף של 720 אלף דולר ו- 200 אלף דולר בהתאמה.

ההנפקה נתקלה היום בביקורת של משקיעים ישראלים, שהשקיעו בחברה רק לפני חודשיים, במחיר של 60 אגורות למניה ומחיר כלכלי של כ-25-30 אגורות בשכלול כתבי האופציה. בעקבות ביקושי יתר באותה הנפקה לציבור, גייסה אייסקיור 8 מיליון שקל.
אותה הנפקה לציבור, בוצעה ביוני על רקע עליות של 400% במניה במהלך של כשבוע, בעקבות הודעה על קבלת אישור שיפוי מחברת ביטוח פרטית אחת בארה"ב וכן על השקעה של כמה מאות אלפי דולרים ממשקיעים פרטיים, שלמעשה סימנה את תחילת חילוץ החברה מבעיות הנזילות שלה.

גם אז וגם היום, ההנפקה בוצעה בתיאום עם מחיר המניה בשוק, אולם המשקיעים זועמים על כך שלהם הוצע הנייר כשהיה בשיאו, ולא נרמז להם שהם עומדים בקרוב להידלל בהקצאה גדולה יותר במחיר נמוך יותר, תוך חודשיים בלבד.

אייסקיור בהחלט זקוקה לכמה שיותר מזומנים, כדי לשדרג את פעילות השיווק שלה בארה"ב. כשנתיים לאחר השקת מוצריה בארה"ב, שנערכה במקביל להנפקת החברה בבורסה בתל אביב, מכירותיה הרבעוניות הגיעו ברבעון הראשון של 2013 ל-187 אלף דולר בלבד. על-פי החברה, האשם הוא בעיקר במחסור במזומנים לבניה של כוח מכירות משמעותי בארה"ב ולעריכת מהלכים שיווקיים. כמו כן, ברצונה של החברה להתרחב למדינות נוספות וכן לטיפול בגידולים ממאירים בשד, כשהיום המכשיר שלה מיועד לטיפול רק בגידולים שפירים, שלעיתים קרובות אינם מחייבים טיפול כלל. העובדה כי החברה מגייסת בארה"ב עוזרת אף היא בחשיפתה לשוק האמריקאי.

"לא צריך להתעורר ולחשוב אם אובמה תקף בסוריה"

עו"ד שרית לויתן, שותפה, מומחית בני"ע וגיוס הון ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות', שליותה את ההנפקה, מציינת כי זו מהותה של הצעה לא אחידה, וכי אייסקיור היא כנראה הדוגמא הראשונה בשוק, של הצעה לא אחידה למשקיעים מוסדיים אמריקאים, למעט ההקצאות לקרן ירוקוויל המציעה מודל ייחודי של 'קו מניות'.

המשקיעים בהנפקת אייסקיור היום הם משקיעים מוסדיים קלאסיים. "החוק מ-2008 מאפשר הקצאה לא אחידה לגורמים מסודיים, ישראלים או זרים, בתנאי שהם מנהלים יותר מ-50 מיליון דולר, ובתנאי שעורכים מכרז בין הגורמים הספציפיים שבחר החתם", מסביר לויתן. ההבדל בהקצאה כזו לעומת הנפקה פרטית פשוטה, היא שהמניות שהונפקו היום, לא יהיו חסומות למסחר.

"המשקיעים המוסדיים האמריקאים לא השקיעו בהנפקות בארץ כבר זמן רב, ומכרז לא אחיד הסתבר כדרך הנכונה לשכנע אותם לחזור לכאן", היא מציינת. "הם סרב להשתתף במכרז הציבורי הרגיל שבו הם מתחייבים להזרים כסף לפני שיודעים מה תנאי ההנפקה, מה בדיוק יהיה היקף ההשקעה ובאיזה מחיר המכרז יסגר".

המכרז למוסדיים נערך במשך חצי שעה בשעות הבוקר, אך התנאים היו ידועים למשקיעים מראש. "המכרז הקצר אפשר הם לקבל החלטה בלי לחשוש,למשל, שבין מתן ההצעה במכרז לבין סגירתו, אובאמה יתקוף בסוריה".

מדוע לא זכאים המשקיעים מן השורה לתנאים כאלה? ובכן, הצעה לא אחידה נועדה בדיוק כדי להביא אל הנייר "ידיים חזקות". "אני מקווה כי הנפקת אייסקיור תפתח את הדלת לעוד הצעות מן הסוג הזה. אני שומעת מן המוסדיים האמריקאים כי נפרצה כאן מגבלה", אומרת לויתן. "זה תלוי כמובן בשאלה, מה יהיה הרווח של המוסדיים בהנפקה הזו".