אוגוסט: רוחות מלחמה הורגשו בכל המסלולים של התיקים

אירועי חודש אוגוסט השפיעו באופן זהה על כל מסלולי התיקים המנוהלים, שרשמו תשואה שלילית ממוצעת בגובה 0.8% ■ מה לעשות עם נדנדת התשואות המתהווה זה החודש הרביעי ברציפות

אוגוסט היה החודש שבו בעיקר החדשות הגיאופוליטיות יצרו את המציאות בתיקים המנוהלים. הספקולציות על החלטת הנגיד האמריקאי, בן ברננקי, בנוגע להמשך ההרחבה הכמותית בארה"ב, הכניסו את שוקי ההון להמתנה; זו הותירה מקום לחששות מהעימות עם סוריה, וכמובן לתוצאותיה הבלתי צפויות כלכלית וגיאופוליטית.

החששות מהצתת המזה"ת הורידו את מחירי המניות - בארץ נחלש ת"א 100 ב-1.13%, ובעולם איבד MSCI WORLD 2.33% - והזניקו את הדולר אל מול השקל ב-1.79%.

המעניין הוא כי השפעת אירועי אוגוסט הייתה זהה על כל המסלולים המנוהלים. כך, לא משנה באיזה מסלול השקעה בחרנו בחודש החולף - מתיקי האג"ח ללא מניות, דרך המסלולים המעורבים וכלה בתיקי המניות - התשואה הממוצעת הייתה שלילית בגובה של 0.8%.

נזכיר, כי מדד אג'יו נועד לאמוד את ביצועי השוק של התיקים המנוהלים בבתי ההשקעות. המדד אינו מפרסם את תשואות התיקים, אלא את תשואות מדדי הבורסה המרכיבים את תיקי ההשקעות, כפי שנבנו ע"י 9 בתי ההשקעות, שהיקפן המצרפי המנוהל עולה על 150 מיליארד שקל: איי.בי.איי, אקסלנס, הראל פיננסים (כולל נכסי כלל פיננסים), הדס ארזים, מגדל שוקי הון, מיטב דש, פסגות, תכלית ותמיר פישמן.

מדדי האג"ח הממשלתיות ירדו באוגוסט בחדות (כ-1.4% השקליות הארוכות ו-1.6% בצמודות הארוכות). לעומת זאת, באג"ח החברות ראינו תהליך מעניין, שבו מנהלי ההשקעות נשארים עם החזקה קבועה, ואת הסיכוי לתשואה הם מקווים להשיג באמצעות נסיגה אל הדירוגים הנמוכים יותר. כמו באירופה, שם מדד אג"ח החברות המדורגות ירד באוגוסט ב-0.4%, ואילו האג"ח בדירוג בינוני ונמוך עלו בכ-0.4%, כך גם בישראל - כל מדדי תל בונד המדורגים A ומעלה ירדו בכ-0.9%, ואילו מדד תל בונד תשואות בדירוג ממוצע של A מינוס עלה בכ-0.25%.

הגנות טבעיות

אוגוסט היה החודש הרביעי הרצוף בנדנדת התשואות (מאז מאי הסימן משמאל לתשואה מתחלף בין פלוס למינוס בכל חודש). תנודות אלו יוצרות גירוי למעבר מפרופיל סיכון אחד לשני, ופותחות פתח לטעויות מוכרות של ציבור בעלי התיקים.

כך, מכלול הדעות האופטימיות לגבי שוק המניות בשנה הקרובה גורם ללקוחות לשקול מעבר לתיקים אגרסיביים, בעלי 30% מניות ויותר מכך. מדיניות ההשקעות ופרופיל הסיכונים נקבעים ע"י מספר משתנים, וביניהם אופק ההשקעה, השימושים העתידיים, היכולת לספוג הפסדים, התגובה לתנודתיות גבוהה ועוד.

המסר ללקוחות הוא שאת מדיניות ההשקעה והסיכון נכון לבחון אחת לתקופה בהתאם למגמות הראשיות, אך לא כדאי לשנותה בקיצוניות לפי הביצועים ההיסטוריים או החזויים בשוק. לקוח רשאי כמובן לשנות דעתו, אך רצוי שהדבר לא יתרחש באגרסיביות או אקראית כתגובה לתנודות השווקים, אלא בצורה שיטתית אשר תואמת את אופיו.

רוב התיקים זוכים להקצאה מבוזרת בין המדדים השונים, ובחלקם נוצרות הגנות טבעיות לאירועים בשווקים. כך, גם פורטפוליו הנכסים זוכה לפיזור של נכסים בארץ, והיום, יותר מתמיד - גם בעולם.

הכותב הוא סמנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, העוסקת בניהול סיכונים פיננסיים וליווי חברות, קיבוצים ומשפחות

הקצאת מדדים
 הקצאת מדדים