בעלי קרקע בחולון הגישו לאחרונה עתירה מינהלית נגד עיריות תל-אביב וחולון לביטול הפקעה של קרקע בת 275 דונם, שעליה מתוכננת לקום שכונת ח-500 בחולון.
בעתירה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי באמצעות עו"ד איתן ארז ועו"ד יואב רז ממשרדו, טוענים העותרים שהחזיקו ב-5 דונם מהקרקע שהופקעה, כי מטרת ההפקעה היתה הקמת בית מטבחיים אזורי, שהוקם לבסוף על חלקה אחרת בקרקע שהופקעה, ואילו הקרקע שלהם נותרה כאבן שאין לה הופכין במשך 52 שנה.
עוד טוענים העותרים כי בשנים האחרונות העיריות תל-אביב וחולון קידמו את סגירת בית המטבחיים לטובת תוכנית ח-500 שתכלול בניית 13,700 יחידות דיור ושטחי תעסוקה ומסחר, שעומדת להיות מאושרת בקרוב, אז יוכלו העיריות לשווק את הקרקע ליזמים, לאחר שהפקיעו אותה מבעליה. לטענת העותרים, מדובר בשימוש לרעה בסמכות שלטוניות ועשיית עושר שלא במשפט.
שילמו היטל השבחה
בעלי הקרקע רכשו אותה סמוך לשנת 2000, לאחר שביצעו בדיקה תכנונית ומשפטית שהעלתה כי הזכויות בקרקע נקיות מכל זכות של צד ג'. נוסף לכך, בעיריית חולון הסבירו אז כי על-פי תוכנית בניין עיר משנת 1978 הקרקע מיועדת להקמת שטחי תעשייה, וזכויות הבנייה שחלות עליה כוללות הקמת בניין בן 3 קומות, שעליהן יש אף לשאת בתשלום היטל השבחה, שהעותרים שילמו אותו.
עוד עולה מהעתירה כי בשנת 2005 שקלו העותרים למכור את הקרקע, וכשהוציאו נסח טאבו, נדהמו לגלות כי בשנת 2004 נרשמה בטאבו הערה על הפקעת הקרקע לטובת עיריית חולון שבוצעה בשנת 1961. כלומר, הערת האזהרה בקרקע נרשמה רק 40 שנה לאחר ההפקעה.
לטענת העותרים, הם רכשו את הקרקע בתום-לב, במיטב כספם, ולא יכלו לדעת שבוצעה אי-פעם הפקעה בקרקע. לטענתם, לשכת רישום המקרקעין התרשלה בתפקידה ומחדליה, ועניין זה מתברר כעת בתביעה נפרדת בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.
עתודה אחרונה
הקרקע היא חלק מעתודת הקרקע האחרונה של חולון בסך 4,000 דונם, ומקודמת עליה תוכנית להקמת 13,700 יחידות דיור במגדלים בני 22 קומות, אשר קובעת צפיפות לדונם של 25 יחידות דיור, בניית 900 בתים צמודי קרקע. 930 דונם נוספים מיועדים להקמת שטחי תעסוקה ומסחר. התוכנית הופקדה בשנת 2012 בוועדה המחוזית, עברה את שלב ההתנגדויות וצפויה לקבל אישור בקרוב.
בעתירה נטען: "העיריות סוחרות למעשה בקרקעות מופקעות כאילו הן היו הקרקעות הפרטיות שלהן, וזאת בניגוד להוראות הדין אשר מחייבות להשיב את הקרקע לבעליהן כאשר נזנחה מטרת הרכישה", צוין בעתירה.
בנוסף צוין כי "אלמלא תושב חטיבת הקרקע המופקעת לבעליה, אזי יזכו הרשויות הן מן ההפקר, ובעצם יעשו עושר שלא במשפט בשטח של כ-275 דונם המיועד למגורים ולמסחר, תוך שימוש לרעה בסמכויותיהן כרשויות שלטוניות".
מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: "העירייה תלמד את התביעה ותגיב בבית המשפט".
מעיריית חולון נמסר: "העתירה התקבלה, העירייה לומדת אותה ותגיב בבית המשפט. העירייה פועלת כדין ואינה מנהלת הליכים משפטיים נגד התקשורת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.