סטארט-אפ בשבוע: המוצר של וייברנט מסייע לסובלים מעצירות

ד"ר ירון לב אור הגיע אל ממציא הטכנולוגיה, רוני שבת, ב-2007 והציעו לו להמציא יחד מכשיר רפואי חדש שיכול לבצע את המשימה

הרקע: כ-12%-15% מהציבור בעולם סובלים מעצירות כרונית בדרגות חומרה שונות. ידוע כי עידוד מכני של פעילות המעי, על ידי מסאז'ים למשל, או לחיצות תדירות, יכול לעזור. עד כה לא היה בשוק מכשיר יעיל שיכול לבצע גירוי כזה במהלך חיי היומיום של המטופל, מבלי לפגוע בשגרת חייו.

ד"ר ירון לב אור הגיע אל ממציא הטכנולוגיה, רוני שבת, ב-2007 והציעו לו להמציא יחד מכשיר רפואי חדש שיכול לבצע את המשימה. המוצר פותח בחממת יוזמות העמק.

השוק: המעי הפעיל והבריא מבצע בערך שלוש לחיצות בדקה על מזון המגיע לתוכו. כתוצאה מכך ישנה יציאה בערך פעם ביום. עצירות מוגדרת החל ממצב שבו היציאות לא סדירות ועד מצב של היעדר יציאה במשך חודש או חודשיים, מצבים שיכולים להוביל לכאבי בטן עזים.

הפתרונות המקובלים הם תזונתיים, תרופתיים, חוקנים או אפילו ניתוחים במקרים הקשים. תזונה שמעודדת פעילות של המעי יעילה רק עד גבול מסוים ואילו שימוש תדיר בחוקנים פוגע ברירית המעי. מה עושות התרופות? רובן גורמות לגוף להפריש חומרים שמשמנים את דופן המעי כדי לגרום למזון להחליק החוצה בקלות רבה יותר, אולם המחיר הוא בדרך כלל תופעות לוואי כמו בחילות והקאות.

עצירות נגרמת ממגוון סיבות - גנטיקה, תזונה, תרופות שונות, מצב נפשי ומחלות. אלו מלווים בהורדת קצב הפעילות והלחיצה של המעי. המשמעות היא שגירוי של המעי לפעולה מחזורית, בתדירות גבוהה יותר, יכול לסייע במניעת עצירות.

בעבר פותחה מעין חגורה שעיסתה את הבטן מבחוץ וכך עודדה את תנועת המעי. המוצר לא הצליח בשוק בשל בעיות של אפקטיביות ואי נוחות. הרעיון של מייסדי וייברנט היה לייצר את אותו הגירוי מבפנים. המוצר ניתן להתאמה לחולים שונים אך מיועד תחילה לסובלים מעצירות כרונית קלה, כלומר מי שיש להם יציאה עד שלוש פעמים בשבוע ובשאר הזמן הם סובלים. מדובר בכ-65% משוק העצירות, תחום שמגלגל כ-2.5 מיליארד דולר בשנה.

המוצר: הגלולה, שאיננה כימית, נבלעת ואז מתחילה לנוע בתוך המעי, מעניקה לו "מסאז'" קל וכך מעודדת אותו לנוע. לדברי ליאור בן צור, מנכ"ל החברה: "גם אם תחזיקי מכשיר רוטט ביד, הוא יגרה את העצבים של היד. זה מה שקורה גם במעי. האתגר הוא לעשות זאת בלי לגרום אי נוחות, בלי שתרצה לברוח מהגוף של עצמך מרוב רטט. בפועל, הגלולה שלנו גורמת רק תחושה של צורך נורמלי ללכת לשירותים, שבאמת מוביל בסופו של דבר ליציאה. התחושה הזו היא חשובה, כי כך אין מצב - כמו בנטילת משלשלים - שבו המטופל לא מקבל התראה מספקת שעומדת להגיע היציאה".

בניסוי ב-22 חולי עצירות כרונית, שנטלו את הגלולה פעמיים בשבוע במשך חודשיים, עלה קצב היציאות משתיים בשבוע או פחות מכך טרם נטילת הגלולה, לארבע בשבוע. היציאה הגיעה ביום נטילת הגלולה או למחרת. "היציאה נראתה טבעית והחולים דיווחו שהרגישו טוב, ללא תופעת לוואי". הגלולה יוצאת עם הצואה. "לא קרה מקרה בניסוי שהגלולה לא יצאה". הגלולה מעט גדולה מקפסולת תרופה רגילה, אך קטנה למשל מגלולת האבחון של גיוון אימג'ינג, שגם היא נבלעת ומסולקת בקלות.

משקיעים: עד היום הושקעו בחברה כ-1.8 מיליון דולר, ובכוונתה לגייס עוד 2 מיליון דולר. המשקיעים הם גורמים פרטיים שהשקיעו בחברה לאחר שבגרה מהחממה.

שלב בפעילות: החברה מאמינה כי תוכל לקבל אישור לשיווק המוצר באירופה על בסיס הניסוי הקליני שערכה ומקווה להגיע לשוק כבר ברבעון האחרון של 2014. על פי ההערכות, כדי לקבל אישור FDA, יידרש ניסוי נוסף, אך לא גדול, והחברה נערכת לניסוי כזה.

השלב הבא: החברה מנהלת שיחות עם חברות תרופות וחברות מכשור רפואי הפעילות בתחום. בשלב הבא מקווה החברה להתאים את הגלולה גם למקרי עצירות קשים יותר.