וול סטריט ננעלה בעליות לאור תקווה לפתרון משבר התקציב

אנליסטית בכירה בסוכנות הדירוג S&P אמרה ל-CNBC כי אין כוונה לפגוע בדירוג האשראי של ארה"ב ■ מנהל השקעות: "לא תהיה חדלות פירעון, תקרת החוב תעלה ועובדי המדינה יחזרו לעבוד" ■ הדאו ג'ונס ירד השבוע ב-1.2%

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ו') בעליות בעוד המשקיעים מקווים לפתרון קרוב של משבר התקציב שימנע חדלות פירעון של ארה"ב. המשך השיתוק בממשל האמריקאי גרם היום לדחייה בפרסום נתוני התעסוקה החודשיים. מדד S&P 500 ירד השבוע ב-0.1% לאחר כניסה לתוקף של השיתוק הראשון בממשל מזה 17 שנה, אשר שלח 800 אלף עובדי מדינה לחופשה ללא תשלום. הדאו ג'ונס איבד השבוע 1.2%.

"אני חושב שהפתרון בדרך", אמר לסוכנות בלומברג מנהל השקעות ב-Crossbridge Capital. "זה טוב שמנהיג הרוב הרפובליקאי בבית הנבחרים נחוש למנוע חדלות פירעון של כלכלת ארה"ב. זו הדאגה האמיתית היום בשווקים".

בעוד שבוול סטריט מקווים לפתרון קרוב של המשבר, הרפובליקאים והדמוקרטים עדיין לא מנהלים מו"מ בשל עמדתו הנוקשה של הנשיא ברק אובמה. ג'ון ביינר, מנהיג הרוב הרפובליקאי בבית הנבחרים, אמר היום כי אובמה מתעקש לא לנהל מו"מ והוסיף כי אם אובמה מעוניין להעלות את תקרת החוב, יש צורך לקצץ בתקציב. בבית הלבן הגיבו בזעם ואמרו שהרפובליקאים יגררו את ארה"ב לחדלות פירעון. (לסיפור המלא)

עם זאת, מסתמנת אפשרות שהמפלגה הרפובליקאית תמצמץ ראשונה במאבק עם הנשיא ברק אובמה ועם המפלגה הדמוקרטית על 'אובמה קייר', חוק הרפורמות בביטוח שירותי בריאות. זאת, כיוון שמוקדם יותר היום הבהיר ביינר כי לא יאפשר לארה"ב להיכנס לחדלות פירעון - בכל מחיר.

השבתת רוב חלקי הממשל כדי לאלץ את הבית הלבן לוותר על 'אובמה קייר', או לעקר את התכנית, מתחילה להיראות ככישלון לנוכח זעם הולך וגובר של אזרחים. סירוב פוטנציאלי להעלות את תקרת החוב, בעוד כשבועיים, ובכך להשליך את ארה"ב לתהום של חדלת פירעון - נשק יום הדין של מחוקקים ימניים קיצוניים בהתנגשות עם אובמה - מתחיל להפחיד את הזרם המרכזי במפלגה. סקרים מראים שהציבור מאשים את המחוקקקים הרפובליקאים באחריות להשבתה יותר מאשר את הנשיא והמחוקקים הדמוקרטים.

אם הקונגרס ייכשל בהעלאת תקרת החוב וארה"ב תיאלץ להיכנס למצב של חדלות פירעון ולא תוכל לפרוע את חובותיה, מצב זה יוביל ל"אפקט קטסטרופי", לא רק בשווקים הפיננסים אלא גם בכלכלה הריאלית כולה. כך הזהירו אתמול בכירים במשרד האוצר האמריקאי שטענו בנוסף כי עלול להיווצר מיתון ומשבר גדול מזה של 2008.

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס אמרו היום כי התרחיש הסביר ביותר הוא שהמגעים בין הרפובליקאים לדמוקרטים יעברו להילוך גבוה בשבוע הבא וכי משבר התקציב ומשבר תקרת החוב ייפתרו עד הדד-ליין ב-17 באוקטובר. (לסיפור המלא)

"ההנחה היא שמדובר בתיאטרון והבעיות ייפתרו", אמר לסוכנות בלומברג מנהל השקעות ב-Trust Co. International. "לא תהיה חדלות פירעון, תקרת החוב תעלה ועובדי המדינה יחזרו לעבוד. בעוד כמה שבועות לא תהיה לכך שום השפעה".

מארי קבנאו, אנליסטית בכירה בסוכנות דירוג האשראי S&P, אמרה הערב לרשת CNBC כי דירוג האשראי של ארה"ב לא ייפגע למרות השיתוק. דירוג האשראי של ארה"ב ב-S&P הינו "+AA". קבנאו אמרה כי "להערכתנו, השיתוק יגרע 0.3% מצמיחת המשק ברבעון הנוכחי עבור כל שבוע בו יימשך השיתוק". היא הדגישה כי אם תקרת הגירעון לא תעלה עד ה-17 באוקטובר, "ההשפעה תהיה הרבה יותר חמורה" מאשר השיתוק, אולם העריכה כי תקרת החוב תעלה בזמן.

ובינתיים, שוק ההנפקות הראשוניות מתחמם: חברת טוויטר חשפה אמש לאחר סיום המסחר בוול סטריט פרטים מההנפקה המתוכננת שלה. זאת לאחר שהגישה בקשה ל-SEC (רשות ניירות ערך בארה"ב) לקראת הנפקה ראשונית לציבור בוול סטריט. מדובר בהנפקה לה הכי מצפים בוול סטריט מאז הנפקת פייסבוק בשנה שעברה. הסימול של החברה במסחר יהיה TWTR והיא תנסה לגייס כמיליארד דולר לכל היותר.

טבע זכתה במשפט בהולנד

חברת טבע דיווחה הבוקר כי בית משפט בהולנד פסק כי הפטנטים על תרופת הקופקסון יהיו תקפים עד חודש מאי 2015. מדובר בפסיקה זניחה עבור החברה, הממתינה לתוצאות הערעור על פסיקת ביהמ"ש בארה"ב שקבע כי הפטנט על הקופקסון יפוג בשנה הבאה. כמו כן סיפקה היום החברה עדכון באשר לתרופת הלקווינימוד לטיפול בטרשת נפוצה, ומסרה כי לפי ניסויים שנערכו בתרופה היא הצליחה להפחית את התקדמות הנכות אצל החולים בשיעור של עד 38.9%. (לסיפור המלא)

מניות הטכנולוגיה משכו מעלה בהובלת פייסבוק ויאהו . פייסבוק הודיעה כי תשלב פרסומות באינסטגרם אותה רכשה. אמש פרסמה טוויטר תשקיף לקראת ההנפקה הראשונית שלה לציבור, ממנו עולה כי החברה תנסה לגייס מיליארד דולר לפי שווי של 12.8 מיליארד ד'.

מניות חברות הכרייה נסחרו על רקע המשך החולשה במחירי המתכות היקרות והנחושת. נציין את BHP ביליטון ובאריק גולד.