המשקיעים מפסידים, המנהלים מרוויחים: רגע אחרי שהתפרק מנכסיו וחיסל את פעילותו העסקית הכושלת, דיווח הבוקר בית ההשקעות כלל פיננסים על הענקת בונוס מיוחד של 800 אלף שקל למנכ"ל יורם נוה. בונוס זה מצטרף לבונוס נוסף בהיקף 300 אלף שקל שקיבל נוה בדצמבר האחרון בגין מכירת טיטניום - זרוע ניהול ההשקעות של כלל פיננסים בארה"ב.
בעקבות המענק צפויה עלות שכרו של נוה להסתכם השנה בכ-3 מיליון שקל, לאחר שבשנה שעברה גרף שכר בעלות של כ-2.6 מיליון שקל (כולל המענק בגין מכירת טיטניום). במילים אחרות, נוה, שמונה לתפקיד מנכ"ל כלל פיננסים בדצמבר 2011 על מנת לייעל את בית ההשקעות המפסיד, צפוי לגרוף שכר בעלות של כ-5.5 מיליון שקל עבור כהונה של כשנתיים.
נוסף על כך, אם נוה לא ימשיך להיות מועסק בקבוצת כלל ביטוח, הוא יהיה זכאי למענק בגובה 500 אלף שקל, שיגדיל את העלות המצרפית לכ-6 מיליון שקל. אתמול חשף "גלובס" כי נוה הוא אחד מחמשת המועמדים הסופיים לתפקיד מנכ"ל הבורסה, ועל פי הערכות הנו אחד משני המועמדים המובילים ברשימה.
דירקטוריון בית ההשקעות שבבעלות כלל ביטוח החליט להעניק לנוה את הבונוס המיוחד "כאות הערכה לתרומתו האישית הרבה" במכירת פעילות קרנות הנאמנות וניהול התיקים של בית ההשקעות, העברת החזקותיו של כלל פיננסים בחברת כלל פיננסים טהורי וכן מכירת חבר הבורסה של בית ההשקעות לבנק ירושלים.
זאת לאחר שהדירקטוריון מצא כי המענק, בגובה של כ-9.5 משכורות חודשיות, "הנו סביר בנסיבות העניין, באופן המהווה חלק בלתי נפרד ממדיניות תגמול ראויה ונכונה, אשר הנה לטובת החברה". זאת בעקבות "תרומתו הרבה להתממשות העסקאות", וכן "המאמץ המיוחד אשר נדרש לצורך ההתקשרות בעסקאות השונות והשלמתן".
מכירה בחלקים
כלל פיננסים התפרק בחודשים האחרונים מנכסיו. בשנים האחרונות סבל בית ההשקעות מהפסדים כבדים, שנבעו משורה של השקעות כושלות במחירים מנופחים ומהתנהלות בזבזנית של מנהליו. כל אלה אילצו את כלל ביטוח, המשתייכת לקבוצת אי.די.בי, להזרים אליו הון לעיתים תכופות - קרוב ל-300 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות.
לאחר שהניסיונות למכור את בית ההשקעות כשלו, החליט איזי כהן, יו"ר כלל פיננסים ומנכ"ל כלל ביטוח, למכור את בית ההשקעות בחלקים, במטרה להציף ערך מקסימלי בפרק זמן קצר.
בהתאם, בדצמבר האחרון החל בית ההשקעות לחסל את פעילותו; תחילה הוא נפרד כאמור מהחזקותיו בטיטניום (51.3%), שהסבה לו הפסדים כבדים. בהמשך מכר בית ההשקעות את חלקו בכלל פיננסים נגזרים (44%), גם כן בהפסד.
בינואר חתם בית ההשקעות על הסכם למכירת פעילויות קרנות הנאמנות וניהול התיקים שלו, ליבת עסקיו, למתחרה הראל, בתמורה ל-210 מיליון שקל - כשליש מהמחיר ששילם עבורן לבנק דיסקונט ב-2006. כשלושה חודשים לאחר מכן חתם על הסכם לפירוק השותפות בחברת בנקאות ההשקעות כלל טהורי.
כמו ביתר ההחזקות שמכר בית ההשקעות, גם כאן מדובר בהשקעה כושלת מבחינתו, אך מוצלחת מבחינת המנהלים. במקרה זה מדובר בבנקאי ההשקעות דן טהורי, שגרף לכיסו כ-30 מיליון שקל. זאת שעה שבמהלך שבע שנות השותפות בין הצדדים, צנח שוויה של חברת בנקאות ההשקעות בספרי כלל פיננסים בכ-90% - ל-5 מיליון שקל בלבד - והוא נאלץ לבצע בגינה מחיקות מוניטין גדולות בהתאם.
לבסוף, באוגוסט האחרון חתם כלל פיננסים על הסכם למכירת חבר הבורסה שלו לידי בנק ירושלים, תמורת סכום ההון העצמי של החברה (כ-275 מיליון שקל), המקנה לפעילות עצמה שווי אפסי.
מאז כניסתו לתפקיד המנכ"ל ביצע נוה שורה של מהלכי התייעלות בחברה. כך למשל, מטה ההנהלה מוזג עם הנהלת החברה הבת "כלל פיננסים בטוחה", לרבות איחוד תפקידי הבכירים בכל חברה ועזיבה של שלושה סמנכ"לים בכירים. במקביל, בוצעו קיצוצי שכר. שכרם של אלה המשתכרים בחודש 20 אלף שקל ומעלה הופחת בכ-8%-10%, בעוד שמשכורתו של נוה קוצצה בכ-12%.
בסופו של דבר, המהלכים והעסקאות שהוביל נוה הכניסו לקופת כלל פיננסים למעלה מחצי מיליארד שקל, מול חוב של כ-250 מיליון שקל לבעלי האג"ח. את 250 מיליון השקל הנותרים צפויה החברה לחלק לכלל החזקות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.