השוק בקוריאה הדרומית הוא האטרקטיבי ביותר להשקעה מבין שוקי אסיה בטווח הקצר, והשוק היפני הוא המומלץ להשקעה בטווח הארוך - כך סבור מארק מת'יוס, ראש מחלקת מחקר אסיה בבנק ההשקעות יוליוס בר.
"קוריאה היא למעשה 'נציגה' של ההתאוששות הכלכלית העולמית וההתאוששות בארה"ב. כך גם טיוואן, אך היא תלויה יותר בשוק אחד - מחשבים אישיים - שהופך למיושן לאור הגידול בשימוש בסמארטפונים", אומר מת'יוס בריאיון ל"גלובס".
"קוריאה הרבה יותר מגוונת. אנחנו אוהבים את השוק הקוריאני, למרות הרגישות הרבה לצמיחה בשוק הסיני. הצמיחה בסין מתייצבת, והרגישות של קוריאה גבוהה, כי זהו שוק יעד גדול מאוד ליצוא. מנגד, קוריאה מייצאת הרבה מאוד גם לארה"ב ולאירופה - ואנחנו רואים את הכלכלה האמריקאית שממשיכה להתאושש, ואת אירופה יוצאת ממיתון".
לדבריו, "קוריאה היא שוק 'נחמד' יחסית להיות בו. רמות השווי אינן יקרות, והמכפילים נמוכים ביחס לממוצע באסיה. השווי אטרקטיבי לאור הצפי לצמיחה בכלכלות השוק המפותח".
- מה בנוגע לסיכון הגיאופוליטי מצד קוריאה הצפונית?
"זו אכן בעיה, אך ברור שהחיים נמשכים. מי שמפחד להשקיע בקוריאה הדרומית בגלל זה, מפסיד מניות מעולות כמו סמסונג אלקטרוניקס ויונדאי".
השוק היפני הוא כאמור הבחירה המועדפת של מת'יוס להשקעה בטווח הארוך. "ביפן יש שינוי מבני אמיתי", הוא אומר, "לפני עשור, היפנים שמחו מאוד שסין צמחה במהירות, כי כך הם יכלו להגדיל את היצוא לסין. היום היפנים חוששים שסין תהפוך למעצמת-על. על רקע ההיסטוריה - הכיבוש היפני של סין במלחמת העולם השנייה - יש הרבה 'פוליטיקה רעה' ביניהן. החשש של היפנים הוא שככל שסין הופכת לכוח גדול וחשוב בכלכלה העולמית, כך יפן הופכת ללא משמעותית".
מת'יוס מציין לטובה את פעילות ראש הממשלה היפני שינזו אבה, שנכנס לתפקידו ב-2012. אבה מקדם תוכנית כלכלית, שכוללת תמריצים פיסקאליים בהיקף 50 מיליארד דולר, לצד רפורמה מבנית שתפחית את הנטל על הכלכלה. "יש הרבה חסמים חוקיים שאבה מעוניין להסיר, כדי לייעל את כלכלת יפן. זה יפתח פתח לנצל את הפוטנציאל האמיתי שלה", אומר מת'יוס.
- אבה יצליח, להערכתך?
"כבר עכשיו רואים הוכחות להצלחה. היו ביפן שני רבעונים רצופים של צמיחה בתמ"ג, ושיעור האינפלציה עלה, אחרי שהיה, בממוצע, שלילי במשך שנים ארוכות. עוד אינדיקציה היא עליית מחירי הבתים בטוקיו ואוסקה, לראשונה זה שנים".
"בהודו המצב בינארי"
אז ראש הממשלה היפני מתווה דרך שמשפיעה לטובה על הכלכלה המקומית, להערכת מת'יוס. מה קורה במדינות אחרות באזור - סין והודו? הוא מציין את השפעתו הצפויה של הממשל הסיני החדש (בהנהגת שי ג'ינפינג) על הצריכה במדינה.
בחודש הבאה יתכנסו בכירי הממשל לדון בנושאים כלכליים ולקבוע סדרי עדיפויות, ומת'יוס מעריך שמהכינוס החשוב תצא הבשורה על ביטול מדיניות הילד היחיד. "החלטה כזאת - שבוודאי תהיה הדרגתית ולא מיידית - תהיה טובה מאוד לחברות שמייצרות מוצרים לתינוקות, כמו חיתולים ותחליפי חלב", הוא מוסיף.
לדבריו, הבעיה שנוגעת לגידול הצריכה בסין היא שחלוקת הנכסים מאוד לא שוויונית - כ-10% מהאוכלוסייה מחזיקים בכ-85% מהעושר - כך שקשה להשיג גידול נוסף בצריכה. "החדשות הטובות הן שהממשלה מעוניינת לשנות את המצב, אבל זה ייקח זמן", הוא אומר.
"בהודו המצב בינארי: או שהבורסה תעלה מאוד, או שתרד מאוד, והכל תלוי בבחירות הפדרליות שייערכו באפריל. אם מפלגת האופוזיציה BJP תנצח, השוק יכול אפילו להכפיל את עצמו תוך חצי שנה, כי זו מפלגה שנתפסת כפרואקטיבית ופרו-עסקית, וראש המפלגה הוכיח זאת בעברו הפוליטי", אומר מת'יוס.
"אם השלטון הנוכחי ינצח בבחירות, השוק יירד משמעותית, כי המפלגה השלטת ידועה כאנטי-עסקית ופופוליסטית. כרגע קשה לדעת מה תהיה התוצאה, אבל ההשלכות יהיו משמעותיות".
בהונג קונג המדד המוביל הנג סנג מאופיין בתנודתיות גבוהה מתחילת השנה. מת'יוס מכנה את השוק ההונג קונגי "שוק יתום". "למעלה ממחצית החברות במדד הן סיניות, אבל למשקיעים סינים, שמכירים היטב את החברות, אסור לסחור שם", הוא מסביר.
"הבסיס התעשייתי בהונג קונג עצמה קטן מדי. לשוק מגיעים הרבה מנהלי קרנות גידור, יש מחסור במשקיעי ריטייל, קל לעשות שם שורט על מניות, ולכן השוק יותר תנודתי ממה שהוא אמור להיות".
- מהן המלצות ההשקעה שלך באזור?
"חשוב להסתכל על החברות ולא על השווקים. יש חברות טובות באסיה. בסין, למרות שכבר עברה את ימיה הטובים בצמיחה, יש עדיין מגזרים שצומחים מאוד, כמו אינטרנט ותיירות - והשקעה בהם זה הדבר החכם לעשות. נוסף על כך, בסין יש הרבה בעיות איכות כמו בטיחות מזון, זיהום אוויר - היו הרבה סקנדלים. חברות שמספקות מוצר טוב ייהנו, כי הצרכנים ישלמו יותר על מוצר טוב.
"ברחבי אסיה ביטוח הוא מגזר מעניין, כי לרוב הביטוח פה לא מפותח כמו במדינות המפותחות, אך יותר ויותר אסייתים רוכשים ביטוח. אחת המניות המעניינות היא AIA שנסחרת בהונג קונג - זו חברה שמנוהלת היטב, עם פעילות נרחבת במדינות האזור, והיא רעיון מעניין להשקעה. המלצה נוספת שלי היא ETF (קרן סל, ש'ח'ו) על שוקי יפן ודרום קוריאה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.