מעטים שמו לב ודאי לדיווח שהעבירה החברה הפרטית אפריל נדל"ן לבורסה לפני מספר ימים, אודות "פירעון תשלום הקרן והריבית הראשון למחזיקי האג"ח והשלמת הליך רישום שעבודים לטובת הנאמן". מאותו דיווח עולה, כי מחזיקי האג"ח של אפריל נדל"ן קיבלו - חודשיים טרם המועד הנקוב - תשלום קרן וריבית בהיקף של 133 מיליון שקל, ובנוסף שועבדו לטובתם נכסים (בעיקר מניות סחירות) בשווי של 563 מיליון שקל.
לא נחזיק אתכם במתח באשר לזהות גיבורי הדיווח: אפריל נדל"ן הוא גלגולה הנוכחי של דלק נדל"ן, אותה חברה כושלת שחתמה אשתקד על אחד מהסדרי החוב הגדולים בתולדות שוק ההון. מי שהעביר לידי מחזיקי האג"ח שלה כסף ונכסים בשווי מצרפי של כ-700 מיליון שקל בשבוע שעבר, היה איש העסקים יצחק תשובה, שהבטיח בכך את תשלום יתרת החוב העתידי לנושי האג"ח של דלק נדל"ן, על פי תנאי ההסדר.
הסדר החוב בדלק נדל"ן, נזכיר, נחתם בתום מו"מ ממושך שארך למעלה משנה, היה רצוף משברים והתאפיין במחלוקות שפילגו את מחזיקי האג"ח מהסדרות השונות. בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמות לאור החשש כי ללא הסדר תישלח החברה לפירוק שיותיר את נושיה בידיים ריקות.
במסגרת הסדר החוב, נאלצו מחזיקי האג"ח בדלק נדל"ן לספוג תספורת כואבת של כ-65% על החוב המתואם, שעמד על כ-2.1 מיליארד שקל. באותם ימים נראה היה כי ההסדר, שמחק סכום לא מבוטל מחסכונות הציבור, הכתים לעד את שמו הטוב של המיליארדר מנתניה, שהפך לאחד מאנשי העסקים המושמצים בישראל של פוסט המחאה החברתית.
אלא שבפרספקטיבה של שנה בלבד לאחר חתימת ההסדר בדלק נדל"ן, הדברים נראים אחרת. שמו של תשובה שוב מזוהה בעיקר עם הצלחות עסקיות, עם מגע הקסם ועם המזל הטוב שאפיינו אותו בעבר. חלק מרכזי בכך יש להתפתחות יוצאות הדופן שהתרחשה בתוך פרק זמן קצר בעסקיו המסורתיים של תשובה, המרוכזים תחת קבוצת דלק (ממנה פוצלה בעבר דלק נדל"ן במהלך שהתברר בדיעבד כצעד מבריק מבחינתו של בעל השליטה, אך הרה אסון מבחינת מחזיקי האג"ח).
תגליות הגז האדירות בהן שותפה הקבוצה בים התיכון (מאגרי "תמר" ו"לוויתן"), לצד מספר מהלכים פיננסיים שבוצעו בתזמון מעולה - ובראשם המימושים של מניות החברת הבנות דלק US ודלק רכב - הקפיצו את מחיר מניות קבוצת דלק ביותר מ-150% בשנתיים האחרונות, לשווי שיא של כל הזמנים - 13.5 מיליארד שקל. איגרות החוב של הקבוצה נסחרות בתשואה נמוכה של כ-2.5% בממוצע, רק מעט מעל התשואה של אג"ח ממשלתיות דומות.
לפחות הכניס את היד לכיס
הנסיקה במניות קבוצת דלק גוזרת כיום שווי של יותר מ-8.5 מיליארד שקל למניותיו של תשובה עצמו, מה שמאפשר לו לשעבד כעת רק חלק קטן מהחזקותיו כדי להבטיח את תשלום יתרת החוב במסגרת ההסדר של דלק נדל"ן. היא גם צפויה להניב למחזיקי האג"ח עם השלמת הסדר החוב (בשנת 2019) תמורה נוספת, בסך של כ-90 מיליון שקל, כתוצאה ממנגנון אפסייד המותנה בביצועי מניית קבוצת דלק, הכלול בהסדר.
אבל לא רק השגשוג בעסקיה של קבוצת דלק תרם לשינוי באופן שבו נתפס כיום תשובה בשוק ההון. במהלך השנה שחלפה מאז נחתם הסדר החוב בדלק נדל"ן, נקלעו עוד כמה חברות השקעה גדולות לקשיים, ובהן אי.די.בי (שבשליטת נוחי דנקנר), אלביט הדמיה (מוטי זיסר), הפטרוכימיים (דיויד פדרמן), סאני (אילן בן דב) וחבס השקעות (הרצל חבס).
בכל החברות הללו, לא צפויה תרומה משמעותית של בעלי השליטה במסגרת הסדר החוב המתגבש.
למעשה, התרומה של אלה צפויה להיות אפסית ברוב המקרים, בין אם מחוסר רצון שלהם להביא כסף מהבית ובין אם מהיעדר יכולתם לעשות זאת.
שנה לאחר שדלק נדל"ן מחקה כ-1.4 מיליארד שקל מחובות האג"ח שלה לציבור, ההשוואה לדנקנר, זיסר, פדרמן ובן דב מאירה את תשובה באור מעט מחמיא יותר.
הוא אמנם לא החזיר את כל החוב, אפילו לא את רובו, אבל הוא לפחות הכניס את היד לכיס הפרטי והביא משם כמה מאות מיליוני שקלים לטובת ההסדר.
מה קיבלו מחזיקי האג"ח של דלק נדל"ן
■ 100 מיליון שקל במזומן ששולמו מיידית
■ 657 מיליון שקל באג"ח שתשולם במשך 6 שנים, בריבית של 6%
■ 91 מיליון שקל באג"ח שתשולם ב-2019 רק אם מחיר מניית קבוצת דלק יוכפל ל-1,200 שקל
■ להבטחת תשלום החוב יירשמו שעבודים על נכסים של דלק נדל"ן ושל תשובה
מניית דלק זינקה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.