התקדמות מהותית לקראת אישור המיזוג בין בזק ל-yes. מפרטים ראשוניים של תנאי המיזוג עולה כי רשות ההגבלים העסקיים שואפת לנצל את המיזוג כדי לקדם תחרות בטלוויזיה באמצעות הצבת תנאים שיסייעו לחברות חדשות להיכנס לתחום.
כזכור, רשות ההגבלים העבירה את הטיפול במיזוג לידי הכלכלן הראשי של הרשות, ד"ר אסף אילת, שבחן מחדש את עמדתה הראשונית של הרשות, שהתנגדה למיזוג. אילת קבע כי דווקא באמצעות קביעת תנאים למיזוג ניתן וצריך לעודד תחרות בטלוויזיה.
תנאי המיזוג יחולו הן על בזק והן על yes. לפי התנאים, ייאסר על בזק לקבוע תקרת צריכה לשימוש באינטרנט. הוט הגבילה בעבר את צריכת השימוש ל-50 ג'יגה לבית, וברשות ההגבלים רואים בכך מגבלה לתחרות. לכן הוחלט כי אחד מתנאי המיזוג יהיה ביטול תקרת השימוש, משום שתחרות צפויה להביא להגברת צריכה של טלוויזיה אינטרנטית.
עוד נודע כי הרשות הגיעה למסקנה כי שינויים טכנולוגיים שחררו חסמים שמאפשרים לצפות בטלוויזיה אינטרנטית באופן חופשי.
תנאי נוסף דורש את ביטול התשלום שגובה בזק עבור איסוף התעבורה לחברות ה-ISP (הסכם הג'יגות), אבל רק לשימוש בטלוויזיה. ביטול הסכם הג'יגות הוא סיוע חשוב לספקיות האינטרנט, שחוששות כי כניסה לעולם הטלוויזיה תביא לכך שהיקף השימוש בווידיאו יוביל הוצאות גבוהות מאוד לחברות התשתית, שגובות מהן תשלום על-פי התעבורה.
הגבלות נוספות שצפויות במיזוג הן איסור על בזק ו-yes להציע חבילות מוזלות שלא יוצאו למתחרות, כלומר כל חבילה שתשווק בזק יחד עם yes, יוכלו גם המתחרות לשווק. במילים אחרות, סלקום או פרטנר, שרוצות להיכנס לעולם הטלוויזיה, יוכלו לקנות את חבילות הטלוויזיה של yes באותו המחיר שבזק תשווק אותן.
כמו כן, על yes תיאסר בלעדיות ברכש התוכן, וגם בתחום הפקות המקור יחולו עליה מגבלות, באופן שתצטרך להציע הפקות מקור לשחקנים חדשים לתקופה מוגבלת, כולל הפקות קנויות ושידורי ספורט.
הרווח של אלוביץ'
משרד התקשורת תמך במיזוג לאורך השנים, כולל שרי התקשורת הקודמים, אריאל אטיאס ומשה כחלון. את עמדת השר הנוכחי, גלעד ארדן, אינה ידועה, אך סביר להניח כי הוא יאשר אותה בתנאים משלו, ובמטרה לייצר הישגים בשוק התקשורת.
עבור בזק והבעלים שאול אלוביץ', לאחר אישור הרשות יחל תהליך ארוך של אישור העסקה גם מול משרד התקשורת. אלוביץ' מחזיק בשליטה ב-yes (עם 50.01%) דרך יורוקום (באמצעות נאמן), ובזק מחזיקה ביתר. בזק תידרש לבצע הערכות שווי ל-yes, מכיוון שמדובר בעסקת בעלי עניין, ומכיוון שייווצר לה נכס מס בעסקה, החברה תצטרך להתחיל פרה-רולינג מול רשות המסים.
קשה להעריך כמה אלוביץ' ירוויח מהעסקה, שכן ההשקעה שלו ב-yes מוערכת במאות מיליוני שקלים מכספו האישי, שספק אם יראה אותם בחזרה, וגם איש אינו יודע כמה הוא השקיע בדיוק. יחד עם זאת, בטווח הארוך נראה כי אלוביץ' ירוויח בגדול מהעסקה, שכן yes תיהפך לחלק מקבוצת בזק, ושאלת השליטה שלו בה תסתיים.
פרשנות: התיקון הגדול של רשות ההגבלים
בדברי ימי רשות ההגבלים תיזכר התנהלותה במיזוג בזק-yes כאחד הפרקים העגומים. ספק אם מישהו ברשות יודה בטעות הגדולה שעשתה כשהתנגדה למיזוג לפני 4 שנים, אבל יש לקוות שברבות הזמן יקום מישהו ויחקור את התנהלותה בפרשה כדי שניתן יהיה להפיק לקחים, להבין איך אסור לרשות לפעול וללמד אותה איך מכינים לימונדה מלימון.
בקווים כלליים, נזכיר כי בית הדין להגבלים עסקיים אישר את המיזוג בתנאים שמטרתם הייתה להביא לעידוד ההשקעה בתוכן ועידוד התחרות בתשתיות תקשורת. ואולם הרשות ראתה צל הרים כהרים, עתרה לבג"ץ נגד החלטת המיזוג - וזכתה.
החלטת בג"ץ הייתה החלטה עגומה ששמה ללעג עבודה של שנים של בית הדין, ששקל שיקולים ארוכי-טווח שטובים לתחרות ולשוק התקשורת.
המצער הוא שלקח לרשות ההגבלים 4 שנים לתקן את הטעות, אבל מה שברור הוא שאת התנאים שתשיג הרשות עכשיו היא יכולה הייתה להשיג הרבה קודם.
אני זוכר כיצד השופטים ניסו לשכנע את רשות ההגבלים להסכים למיזוג, תוך שהם שואלים כמעט בתחינה מדוע הם מתנגדים אם כל מה שהם רוצים להשיג בתחום עידוד התחרות, ניתן להשיג באמצעות התנאים למיזוג. מנגד, עמדה הרשות בהתנגדותה.
אסור לשכוח גם את תרומתו של דני רוזן, ששימש כיועץ בלתי תלוי עבור השופטים וגיבש עבורם את רשימת התנאים למיזוג. למתבונן מהצד נראה שהחלטת הרשות לעתור לבג"ץ נבעה משיקולי אגו יותר משנשענה על אדנים מקצועיים, אך היא הצליחה, ובג"ץ "זרם" עם המדינה.
אישור המיזוג עשוי לחולל שינויים עמוקים בשוק התקשורת ולעזור למשרד לייצר אסדרה ארוכת-טווח, שביישומה הוא כה מתמהמה. רשות ההגבלים תבוא על שכרה בכך שתכניס את פרטנר וסלקום לשוק הטלוויזיה, כי היא תייצר עבורם תנאים שקשה יהיה לעמוד בפניהם. הן הרי טוענות כי הן לא יכולות להיכנס לטלוויזיה בגלל הסכם הג'יגות, ועתה המכשול הוסר.
עמדת הרשות המעודכנת קבעה כי היא תאשר את המיזוג רק אם ייווצר שוק סיטונאי חדש שיאפשר לשחקנים החדשים החכרה של תשתיות בזק והוט.
לא בטוח אם זה עדיין תנאי, אבל מה שבטוח שבלי ד"ר אסף אילת, הכלכלן הראשי של הרשות, שלקח על עצמו בדיקה נטולת פניות ואגו של הנושא, המיזוג לא היה יוצא לפועל, והחלטת הרשות השגויה הייתה נשארת על כנה.
לא בטוח שהוא יודע את זה, אבל ייתכן שאילת ישחרר פלונטר גדול בכל שוק התקשורת. המיזוג יעמיד בפני סלקום ופרטנר ברירה אחת - אתם בפנים או בחוץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.