החברה לישראל , שבשליטת איש העסקים עידן עופר, הביעה נכונות להזרים מאות מיליוני דולרים לחברה הבת צים, במסגרת הסדר החוב המתגבש בחברת הספנות בימים אלה. ראשי חברת צים שוהים בימים האחרונים בלונדון, שם הם מנהלים שיחות עם הבנקים המממנים של החברה.
לצים חוב עתק המסתכם בכ-3 מיליארד דולר, מתוכו 775 מיליון דולר הם חוב שאינו מבוטח כלל, ובו נכלל חוב של כ-376 מיליון דולר למחזיקי האג"ח. 1.8 מיליארד דולר הם חוב מבוטח חלקית, בעיקר לבנקים זרים מממנים, ו-390 מיליון דולר הם חוב מבוטח בעיקר למספנות.
החברה לישראל אמנם הציעה לנושיה לפני מספר חודשים לוותר על השליטה בחברת הספנות, במסגרת הסדר החוב המתגבש ביניהם, ואף ציינה בדוחות 2012 כי "בעקבות ההסכמות עם הבנקים המממנים, ניתנה תמיכתה העקרונית של הנהלת החברה להעברת מלוא מניותיה בצים לגורם שיחזיק בהן בנאמנות לטובת נושיה".
אך המהפך הבא לידי ביטוי בעמדתה הנוכחית של החברה לישראל אינו מפתיע, שכן הבנקים המממנים ומחזיקי האג"ח הביעו בעבר נכונות להיכנס להסדר מול צים, בהתאם להזרמת הון חיצונית של החברה האם. כעת מסתמן כי עיקרי ההסכם יתמקדו בפריסת החוב העצום של צים לכמה שנים, כנגד הזרמת הון, כאשר חלק מהחוב אף יומר למניות החברה.
יחד עם זאת, מהלך כזה ידרוש אישור של רוב מבעלי מניות המיעוט בחברה לישראל, שאינם מחזיקים באג"ח צים, היות שזוהי עסקת בעלי עניין הכפופה לכללי תיקון 16. מסיבה זו טען בעבר מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, בפני מחזיקי האג"ח, כי בשל מגבלת תיקון 16 הסיכוי להזרמת הון לצים נמוך מאוד.
מקורבים למו"מ להסדר אמרו היום ל"גלובס" כי הנושים מצפים שגם בעל השליטה, עידן עופר, יכניס את היד לכיס ויזרים הון לצים, שכן חלק ממצוקת חברת הספנות נובע מעסקאות בעלי עניין של רכישה וחכירת אוניות מחברות פרטיות שבבעלותו.
אישור ההזרמה בספק
אם אכן יצא לפועל הסדר שכזה, תוכל צים להתחיל בתוכנית התייעלות לשנים הבאות, שבמימונה תיקח חלק החברה לישראל, שכבר הביעה בעבר נכונות לכך.
זו הפעם השנייה בארבע השנים האחרונות שצים נקלעת להסדר חוב. ב-2009, כחלק מתוכנית ההבראה שלה, עבר בקושי רב אישור שכזה להזרמת כסף מחברה לישראל, כאשר מרבית המוסדיים התנגדו לכך. לא מן הנמנע כי כך יקרה גם הפעם, ואף חמור מכך, לאור מצבה הנוכחי של חברה לישראל. זו שבעה באחרונה כישלונות עסקיים, ובראשם ההשקעה בבטר פלייס, לחץ הבנקים להזרים הון לבזן מחשש שלא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה, הסערה בשוק האשלג, בו פועלת חברת הקבוצה כיל - הנכס העיקרי של החברה לישראל, והאיום להעלאת התמלוגים למדינה מכיל.
צים נקלעה למצבה הנוכחי בעקבות הפסדי ענק שצברה בשנים האחרונות, שהושפעו מההרעה בענף בו היא פועלת, ובעיקר מביטול הזמנה של חמש מתוך תשע אוניות שהיו אמורות להימסר לה ב-2015.
החברה נקטה עקב כך במספר צעדים, האחרון שבהם כלל ביטול הזמנת אוניות והסכמה על דחיית החזר הלוואה של 49 מיליון דולר שהתקבלה ממספנה, מ-2013 לשנים 2014-2015. דוחות צים לרבעון השלישי של השנה צפויים להתפרסם בסוף החודש, כחלק מדוחות החברה לישראל.
צים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.