נכונות ממשל אובמה לעשות ויתורים לאיראן וההתבטאויות הקשות של רה"מ בנימין נתניהו על העסקה שמתבשלת עם טהראן בז'נווה מצביעות על העמקת הקרע בין ישראל לארה"ב ועל המתיחות הגוברת ביניהן. נתניהו נדחק לשוליים במהלכים סביב תוכנית הגרעין של איראן והתבטאויותיו ה"צורמניות" מצביעות על כך שלמעשה נותרו באמתחתו מעט מאוד כלים לטיפול בתוכנית הגרעינית האיראנית, שאותה הוא רואה כאיום קיומי על ישראל - כך כותב הבוקר (שבת) "ניו-יורק טיימס".
העיתון מתאר את נתניהו כרותח מזעם בגלל הסיכוי להסכם ביניים עם איראן, אך כל מה שנותר לו לעשות הוא להוקיע במילים חריפות את העסקה המתגבשת. נתניהו מצטיין בהשמעת דברי תוכחה; התבטאויות כאלה הקנו לו מוניטין, מציין ה"טיימס". מעבר לזה אין לו הרבה מה לעשות.
בצעד שמצביע על חשש גובר בבית הלבן מפני התנהלותו העוינת של נתניהו, טלפן אתמול נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לרה"מ כדי למסור לו מידע על המו"מ בז'נווה. על-פי הודעה של הבית הלבן, "אובמה הדגיש את מחויבותו החזקה למניעת נשק גרעיני מאיראן".
"לוס אנג'לס טיימס" מדווח, שהשיחות בז'נווה נקלעו לקשיים. התבדו הציפיות שיוכרז על הסכם ביום ו' ועתה נראה שנגוזו התקוות שהודעה על השגת עסקה תפורסם היום. ההערכות הן שהשיחות יימשכו גם בשבוע הבא. העיתון מציין, שקיימת מחלוקת בין הצדדים על כור הפלוטוניום באראק, חוליה חיונית בייצור נשק גרעיני. המערב דורש סגירת המתקן, אך איראן מתנגדת.
הצהרת נתניהו, אתמול, שישראל אינה רואה עצמה מחויבת לכל הסכם שייחתם בז'נווה העלתה מיד את החשש מפני פעולה צבאית ישראלית נגד טהראן, אך מומחים בישראל שמצוטטים ב"ניו-יורק טיימס" אומרים, שלמעשה אי אפשר אפילו להעלות על הדעת התקפה כזו כל עוד נמשך המו"מ עם איראן, ובוודאי בהעדר הסכם עם ארה"ב על התקפה.
נתניהו יוכל לנצל את מעמדה האיתן של ישראל בקונגרס כדי לדחוף יזמת חקיקה שתטיל סנקציות חדשות על איראן, או להתסיס בקרב מחוקקים פרו-ישראליים מורת רוח ממדיניות החוץ של ממשל אובמה. אולם, מציין ה"טיימס", נתניהו כבר נכווה בעבר כאשר הוא פנה ישירות לקונגרס כדי לקדם את האינטרסים של ישראל, תוך עקיפת הבית הלבן. מהלך כזה יהיה רווי סיכונים במיוחד עתה, כאשר גורל התוכנית הגרעינית של איראן מונח על כף המאזניים.
בכל זאת, גורמים בוושינגטון אמרו שלשום ל"גלובס", כי אין כל ודאות שהקונגרס יסמוך ידו על בקשה פוטנציאלית של ממשל אובמה לרופף את הסנקציות כחלק מעסקה אפשרית עם איראן. הקונגרס הוא שאישר הטלת הסנקציות ורק הקונגרס יכול לאשר את ביטולן, אמרו הגורמים. מחוקקים רבים מודעים להתנגדות המוצהרת של ישראל להקלה בלחץ על איראן, והמעטים שאינם מודעים ילמדו על העמדה הישראלית בימים הקרובים, ציינו המקורות. יתר על כן, כמה מחוקקים רפובליקאים רוצים להחמיר בסנקציות על איראן, כתגובה על מה שהם מתארים כמדיניות הפייסנית של הבית הלבן.
הסנטור מארק קרק, רפובליקאי מאילינוי, אמר אתמול: "הסכם (אפשרי) עם איראן יותיר את התשתית הגרעינית של על כנה, ובה בעת הוא יפגע בלחצים של הסנקציות, שעל הטלתן עמלנו קשה כל כך. בקיצור: ההסכם הזה יגדיל את הסבירות למלחמה, בשעה שאנו צריכים לעשות כל מה שביכולתנו כדי להגביר כדי להשיג תוצאה של שלום".
ציר בית-הנבחרים אד רויס, רפובליקאי ויו"ר ועדת החוץ של בית-הנבחרים, אמר שהוא מתכנן שימוע על המו"מ עם איראן. הוא מתכנן לקבוע אותו ביום ה-100 לבחירתו של חסן רוחאני לנשיא איראן. לדבריו, "במקום להחמיר את הסנקציות כדי לקבל (מהאיראנים) ויתורים משמעותים ובני-קיימא, נראה שממשל אובמה מוכן להסתפק בצעדי ביניים הפיכים; הקפאה זמנית של העשרת אוראניום אינה הקפאה".
אפילו הדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ של בית-הנבחרים, הציר אליוט אנגל, הביע דאגה ממדיניות אובמה: "בעוד שאני תומך במאמצי הנשיא להידברות עם איראן, אני מודאג עמוקות מדיווחים שהסכם אפשרי אולי לא יחייב את איראן לבלום את מאמצי ההעשרה שלה... אם איראן מתכננת להפגין רצון טוב בשיחות, היא צריכה, לכל הפחות, לכבד את החלטות מועצת הביטחון שקוראות להפסקת ההעשרה".
ה"טיימס" מציין, כי שיחות השלום בין ישראל לפלסטינים עשויות לשמש מכשיר בעל פוטנציאל בידי נתניהו. אתמול הבהיר רה"מ שהוא אינו מעוניין עתה בפשרה עם הפלסטינים: "צריך להפעיל את הלחץ היכן שראוי להפעיל אותו, כלומר על הפלסטינים שמסרבים להתגמש".
"ככל שגדלה מורת הרוח של נתניהו מאיראן, כן קטנים הסיכויים שהוא יהיה מוכן להזיז הסכם עם הפלסטינים מפני שזה הנושא היחידי שבו הוא יכול להפעיל לחץ", אמר לעיתון פרופ' איתמר רבינוביץ', לשעבר שגריר ישראל בוושינגטון. "מאז ומתמיד היתה זיקה כלשהי בין הנושא האיראני לנושא הפלסטיני. בעצם, נתניהו אומר, 'או.קיי., אני לא מרוצה ממה שאני שומע על ז'נווה ובוודאי לא אגרום לכם סיפוק, אדוני הנשיא ואדוני שר החוץ, בכך שאתן לכם עסקה עם הפלסטינים שבה אתם מעוניינים כל כך'".
לדברי ה"טיימס", סבורים רוב האנליסטים בישראל שחששותיו של נתניהו מהתרופפות של משטר הסנקציות הם אכן כנים. יחד עם זאת, הרקורד שלו מצביע על כך, שהוא משתמש בהתבטאויות ניציות כדי לאלץ את המערב להקשיח את יחסו לאיראן. כמה אנליסטים אומרים, שדברי רה"מ אתמול (ו') בגנות הסכם אפשרי עם איראן היו תגובה מופרזת להסכם ראשוני עם איראן, הסכם ששר החוץ של ארה"ב, ג'ון קרי, ואחרים רואים רק כצעד דיפלומטי קטן.
"נראה שנתניהו חושב שמדובר בהסכם סופי, ולא כך הדבר", אמר אמש עמוס ידלין, ראש אגף המודיעין בצה"ל לשעבר. "השיפוט האמיתי האם מדובר בעסקה רעה או בעסקה קבילה ייעשה רק בתום המו"מ".
ידלין אמר, כי לדעתו נתניהו "צעק 'זאב' מוקדם מדי". לדבריו, "צריך לשמור על הזאב עד להסכם הסופי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.