נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הדף אמש (ב') בתקיפות ביקורות נגד ההסכם עם איראן שנשמעות בקונגרס, במפלגה הרפובליקאית, בישראל ובמדינות הסוניות במפרץ הפרסי. "מבחינה פוליטית, קל להשמיע דברים בוטים ואיומי סרק, אך זה לא הדבר הנכון שצריך לעשות למען הביטחון שלנו", הכריז הנשיא בנאום בסאן-פרנסיסקו. "איננו יכולים להוציא מכלל אפשרות פתרונות של שלום לבעיות גלובליות".
במקביל, פרסמה אמש אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, קריאה פומבית לקונגרס להטיל סנקציות חדשות על איראן, בניגוד למדיניות הממשל, למרות שאין סיכוי שאובמה יחתום על חוק כזה. קריאת אייפ"ק נועדה להכשיר את הקרקע לקראת בואה לוושינגטון של משלחת ישראלית, בראשות יוסי כהן, היועץ לביטחון לאומי במשרד רה"מ, שתנסה להשפיע על תכני הסכם סופי פוטנציאלי עם איראן, שאמור להיחתם באמצע השנה הבאה.
הנאום בסאן-פרנסיסקו היה אמור לדון במדיניות פנים, אך יועצי אובמה הגיעו למסקנה שהממשל שוב אינו יכול להתעלם ממטחי ביקורת מתמשכים, חלקם נוטפי רעל, על ההסכם עם איראן. הנשיא הקדיש אפוא את החלק הראשון של הנאום להדיפת הביקורות.
"בפעם הראשונה מזה עשר שנים, בלמנו את התקדמותה של התכנית הגרעינית האיראנית", אמר אובמה. "חלקים מרכזיים בתכנית ייגללו אחורה. לפקחים בינלאומיים תהיה גישה חסרת תקדים למתקנים הגרעיניים באיראן".
הנשיא הציב את ההסכם בהקשר היסטורי: "כאשר רצתי לנשיאות בפעם הראשונה, אמרתי שהגיע הזמן לעידן חדש של הנהגה אמריקאית בעולם, הנהגה שסותמת את הגולל על עשור של מלחמות, ומשיקה תקופה חדשה של הידברות עם העולם. כנשיא וכמפקד העליון של הצבא, קיימתי את מה שהבטחתי. סיימנו את המלחמה בעיראק. החזרנו את החיילים הביתה. באוסמה בין לאדן מוצה הדין, והמלחמה באפגניסטאן תסתיים בשנה הבאה".
"כאומה החזקה ביותר עלי אדמות, ניהלנו דיפלומטיה מפוכחת ומבוססת עקרונות, אפילו עם יריבינו, כדי להתחיל להשמיד את הנשקים הכימיים שבידי סוריה וכדי להטיל את המגבלות הממשיות הראשוניות מזה עשור על התכנית הגרעינית של איראן", אמר אובמה. "אני מאמין באמונה שלמה במה שאמר פעם הנשיא ג'ון קנדי: 'אף פעם אסור לנהל מו"מ מתוך פחד, אך אף פעם איננו צריכים לפחד לנהל מו"מ'".
הוא דחה את הביקורת שאיראן עלולה להונות את הקהיליה הבינלאומית ולהפר את ההסכם במסתרים והעדיף להציג את המסמך כחלון הזדמנויות לטהראן להפגין את כנות כוונותיה: "אם איראן תנצל את ההזדמנות ותבחר להצטרף לקהיליה הגלובלית, נוכל להתחיל לפרק את חומות אי-האמון שקיימות עתה".
ההכרזה הפומבית של אייפ"ק, יחד עם ביקורות של מחוקקים משתי המפלגות, אך בעיקר מהמפלגה הרפובליקאית, ושל דמויות ציבוריות אחרות מצביעות על כך שלבית הלבן צפוי מסע קשה למכור את ההסכם לשכבה הפוליטית בוושינגטון, אך לא בהכרח לציבור הרחב. סקרים הראו, שרוב האמריקאים תומכים בהסכם..
במסמך של אייפ"ק נאמר, כי הקונגרס חייב לחוקק "סנקציות חדשות, כדי שאיראן תצטרך להתמודד עם תוצאות מיידיות אם היא תחליט להפר את התחייבויותיה או תסרב לנהל מו"מ על הסכם סופי קביל".
הכרזת אייפ"ק משקפת חששות של ישראל ותומכיה על גבעת הקפיטול, שההסכם מאפשר לאיראן להמשיך ולהעשיר אוראניום ברמה נמוכה, אך המשך ההעשרה לרמה שנדרשת לייצור פצצה גרעינית הוא משימה קלה, שאיראן תוכל לבצעה אם תחליט להפר את ההסכם.
על טענה זו, ועל טענות דומות שמתמקדות בחשש מפני הונאה אפשרית של טהראן, השיב אתמול בנג'מין רודז, סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, בראיון לאל ג'זירה אמריקה: "העסקה אינה מבוססת על אמון. הבדיקות (של פקחים בינלאומיים), יאפשרו לנו לאמת שאיראן אכן מקיימת את התחייבויותיה בששת החודשים הבאים".
בינתיים חשפו פקידי ממשל מידע נוסף על ערוץ המגעים הסודי בין הבית הלבן לבין איראן, שהתקיים במקביל לשיחות בז'נווה, אך החל זמן רב לפניו. מתברר שכבר במאי ניצל הממשל את שליט עומאן, קאבוס בין סעיד, כצינור תקשורת למקבלי החלטות בטהראן. קרי הכשיר את הקרקע לערוץ זה, בעידוד הבית הלבן, כאשר ביקר בעומאן ב-8 בדצמבר אשתקד, עוד לפני שמונה להיות שר-החוץ. במחצית השנה שחלפה נוהלו המגעים החשאיים עם איראן באמצעות וויליאם ברנס, סגן שר-החוץ, וג'ק סאליוואן, מהמועצה לביטחון לאומי.
בעל הטור דייוויד איגניישס מגלה הבוקר, שההבנות שגובשו במגעים החשאיים האלה היו הבסיס להסכם שעליו חתמו שש המעצמות בז'נווה בסוף השבוע.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.