סיבה טובה לשופינג: מכירות מיוחדות של אמנות ישראלית לכבוד הכריסמס

המכירה הישראלית בסותבי'ס ניו יורק מציעה מתנות כריסמס ליהודים ■ האספנים היהודים אולי לא חוגגים כריסטמס, אבל מתנות הם קונים ואת רוח הפזרנות של סוף השנה שלהם מחפשת סותבי'ס

המכירה השנתית של אמנות ישראלית בסותבי'ס ניו יורק, שתתקיים מחרתיים (ג', 17.12) מנסה לרכוב על שני גלים של הצלחה: האחד הוא שוק המכירות הפומביות באמנות, המוכיח את עצמו שוב ושוב כמוקד משיכה לכסף גדול. השני הוא הפריצה האחרונה של אמנים ישראלים את גבולות התמחור הצנוע, כפי שבאה לידי ביטוי ביריד האמנות המסחרי ארט-באזל מיאמי, שם נמכר מקבץ עבודות של ניר הוד בסכום מדווח של מיליון דולר.

סותבי'ס, המנהלת סניף בתל אביב, העבירה את פעילות המכירה של השוק הישראלי לניו יורק מאז שנת 2004. לא במקרה המכירה השנתית מתנהלת בדצמבר, כחודש לאחר המכירות העונתיות הגדולות וסמוך לטירוף הקניות של ה"הולידיי סיזן". האספנים היהודים אולי לא חוגגים כריסטמס, אבל מתנות הם קונים ואת רוח הפזרנות של סוף השנה שלהם מחפשת סותבי'ס.

לצד יצירות נדירות של ראובן רובין משנות ה-20, ובראשן "החלבן" שמוערכת ב-300-350 אלף דולר, תציע סותבי'ס עבודות איקוניות באמנות ישראלית עכשווית. בין אלה בולט צילום "הסעודה האחרונה" של עדי נס, יצירה שהשיגה בעבר מחיר שיא, כאשר נמכרה ב-2007 תמורת 264 אלף דולר. הצילום המוצע במכירה הוא מס' 4 במהדורה בת חמישה עותקים, שאחד מהם נמצא באוסף מוזיאון ישראל בירושלים. המוכר אינו מזוהה והערכת המחיר זהירה ורחוקה מהשיא הקיים - בין 80 ל-120 אלף דולר בלבד.

גם עותק של DEADSEE, עבודת הווידאו המפורסמת ביותר של סיגלית לנדאו, מוצע למכירה. ביצירה צף גופה העירום של האמנית על מי ים המלח, כשהוא לכוד בספירלת ענק של 500 אבטיחים, ההולכת ונפרמת לאיטה. הערכת המחיר נעה בין 100 ל-150 אלף דולר, וגם כאן מדובר בעותק נדיר הנמצא בידיים פרטיות. היצירה מוצגת בתצוגת הקבע של הגלריה לאמנות ישראלית במוזיאון ישראל, ונמצאת גם באוסף ה-MOMA בניו יורק ובאוסף מוזיאון תל אביב.

המכירה כוללת יצירות של מרדכי ארדון, לודוויג בלום, אורי רייזמן, מיכל רובנר אוהד מרומי ורבים אחרים.

הציפיות למחירים גבוהים לאמנים עכשוויים בולטים קיבלו חיזוק בשבוע שעבר, ביריד ארט באזל מיאמי. שם נמכרו עבודותיו של ניר הוד מסדרת הפסלים "פעם הכל נראה יותר טוב, אפילו העתיד". היצירות של הוד הוצגו במיאמי במסגרת היוקרתית של הפתיחה המוקדמת ל-VIP ונמכרו באמצעות גלריית פול קסמין הניו יורקית.

אמנים כמו הוד, רובנר, נס, לנדאו ומרומי מיוצגים בחו"ל על ידי גלריות מובילות ומציגים בעולם יותר מאשר בארץ. הודות לכך פרצו גם מחירי עבודותיהם את רף המחירים הצנוע יחסית של אמנות ישראלית הנסחרת בארץ. זוהי מהסיבות העיקריות שעמדה בבסיס החלטת סותבי'ס להעביר את המכירה בניו יורק. במקביל פעלה יו"ר סותבי'ס ישראל, רבקה סאקר, להקמת ארגון ARTIS לקידום אמנות ישראלית בעולם.