טיול לסופ"ש: מסלול כיפי של חורף ל"מפל עורבים" שבגולן

טיול רגלי לכל המשפחה ל"מפל עורבים" ■ המסלול מעגלי; יש להקפיד על הליכה בשבילים המסומנים בלבד

עונה מומלצת: חורף. כעת הזרימה בעיצומה

התאמה: כל המשפחה

קושי מסלול: בינוני

אורך מסלול: כשלושה קילומטרים

משך מסלול: כשלוש שעות

מפה: מפת סימון שבילים מס' 1 "החרמון, הגולן ואצבע הגליל"; מהדורה אחרונה: 2008)

הגעה מצומת גונן: פונים ימינה (מזרחה) לעבר רמת הגולן. כעבור 7.4 קילומטרים מגיעים אל צומת ציר הנפט. פונים שמאלה (הציר משובש, אך ניתן לנסוע בו בכל רכב). כעבור כשני קילומטרים, לאחר שחולפים על-פני הבתים החדשים של מצפה עורבים ועוקפים ערוץ קטן, מגיעים בימין הדרך לשער ברזל, שעליו שלט חלוד "מפל עורבים", וסימון שבילים אדום

הערות: המסלול מעגלי; יש להקפיד על הליכה בשבילים המסומנים בלבד - לאורך המצוקים קיימת סכנת התדרדרות.

מי זוכר את היובש ואת הקוצים של הקיץ, כשאחרי הגשמים העוצמתיים האחרונים התעוררו כל נחלי הגולן, גם האכזבים שבהם. נחל עורבים הוא נחל כזה. בקיץ לא זורמים בו מים, אך אחרי גשמים הזרימה בו מרשימה.

מנקודת ההתחלה יוצא שביל ברור (סימון שבילים אדום), החוצה שטחי מרעה המיועדים לבקר (ולכן חשוב לסגור את השער לאחר שפותחים אותו ועוברים בו). השביל המסומן גולש במדרון המתון, כשמימינו ערוץ קטן שבמהרה הולך ומעמיק. בנקודה שבה חוצה דרך עפר את הערוץ מתרחש שינוי ניכר באופיו. הוא הופך מ"מסיל" (מלשון "מסילה" - ערוץ שגדותיו נמוכות ומתונות) לקניון עמוק, מחורץ ומצוקי, שבו מפלי מים שוצפים.

כל נחלי הגולן בנויים באותו אופן - בחלקם העליון הם זורמים במסיל בעוד שבחלקם התחתון הם הופכים לקניונים.

בחלקו הקניוני של נחל עורבים ישנם שני מפלים המקפצים בעוז ממצוקי הבזלת. המפל השני, שגובהו כעשרים מטרים, גדול ומרשים בהרבה מהראשון. השביל מגיע אל נקודת תצפית על המפלים. כשהראות טובה ניתן להשקיף מהתצפית מערבה, אל עבר עמק החולה ומזרח הגליל העליון. אם השביל אינו בוצי וחלק מדי, ניתן גם לרדת למרגלותיהם.

שמו של הנחל ניתן לו בגלל להקות עורבים שקיננו בעבר בפרסה המצוקית החובקת את המפל הגבוה. השביל האדום ממשיך עד מוצא הנחל לעמק החולה, אבל כשהנחל זורם ההליכה בו קשה ורטובה, מה גם שהיא מצריכה הקפצת רכבים, ולכן מומלץ לחזור לנקודת ההתחלה.