פרקליטות המדינה מתכוונת להגיש כתב אישום נגד נוחי דנקנר בגין עבירות מירמה בניירות ערך - כך דווח הערב (ב') בחדשות ערוץ 10. מדובר בפרשה מפברואר 2012, אז בוצעה הנפקה של אי.די.בי, כאשר לפניה התנהל סחר מסיבי באמצעות שני שותפים של דנקנר.
בחדשות ערוץ 2 דווח כי המשטרה גייסה עד מדינה נגד דנקנר, במסגרת החקירה שמתנהלת נגדו בפרשת הרצת המניות לכאורה בקונצרן אי.די.בי, שהיה עד לאחרונה בשליטתו. בחודש ספטמבר השנה המליצה רשות ניירות ערך להעמיד לדין את דנקנר, יחד עם כמה מעורבים נוספים בפרשה.
על-פי ההערכות, עד המדינה הוא עדי שלג. ביולי השנה העבירה הרשות לפרקליטות מחוז תל-אביב את תיק החקירה נגד דנקנר; נגד איתי שטרום, המחזיק בחברת השקעות המנהלת תיקי לקוחות עבור האלפיון העליון; ונגד עדי שלג, סוחר בשוק ההון.
יחד עם העברת התיק לפרקליטות, המליצה רשות ניירות ערך להעמיד את השלושה לדין פלילי בגין עבירות תרמית בניירות ערך, עבירות דיווח, קבלת דבר במירמה, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות הלבנת הון ועבירות של שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה.
במרכז החקירה עמדה הנפקת אי.די.בי אחזקות, שבה גייסה החברה 321 מיליון שקל ב-23 בפברואר 2012.
מהחקירה עלה כי בעל השליטה בחברה, דנקנר, הפעיל את שטרום, שבתורו הפעיל את שלג, כדי שיפעלו להשפיע בדרכי תרמית על שערי מניית אי.די.בי. זאת, במטרה לשפר את סיכויי הצלחת ההנפקה והמחיר שיתקבל בה.
על-פי החשד, שטרום, באמצעות חברת ISP שבבעלותו, ותוך הפעלת שלג, פעל כך שהם רכשו את מניות אי.די.בי במהלך המסחר, ולאחר מכן מכרו אותן לגורמים שונים, המקורבים לדנקנר, במחירים נמוכים ממחירי הרכישה. במקביל, הם המשיכו לרכוש את המניות במסחר בשערים גבוהים יותר.
דאג שמקורביו ירכשו מניות
מהחקירה עלה עוד כי דנקנר פעל להשגת מימון עבור ISP. לפי הממצאים דאג דנקנר שמקורביו ירכשו מ-ISP את מניות אי.די.בי, וכן העביר לשטרום סכומי כסף מכיסו לכסות את הפסדיו במכירת המניות.
על-פי החקירה, בין איתי שטרום לעדי שלג התקיימה שיחת טלפון ביום הראשון למסחר. שטורם אמר לשלג: "אני צריך אותך לעבודה. תוכל לבוא למשרד דחוף?". בפלט השיחות שהוציאה רשות ניירות ערך מאוחר יותר, במסגרת החקירה הסמויה, נראה כי מיד בתום השיחה עם שלג, חייג שטרום לדנקנר.
מסגרת האשראי גדלה לאחר שיחה עם דנקנר
יום למחרת, ב-21 בפברואר 2012, רגע לפני פתיחת המסחר בבורסה באחד העם, מתייצב שלג במשרדו של שטרום. שטרום התנהל במקצועיות ובענייניות והנחה את שלג להתחיל לעבוד. ההנחיה: תרכוש כמה שיותר מניות של אי.די.בי. בחברה. "תתחיל ב-5 מיליון שקל ותדווח לי על ההתקדמות", הוא אמר.
מפלטי השיחות שנאספו ברשות ניירות ערך, ומתוך דברים שאמרו חלק מהחשודים והעדים בתיק, עולה בשלב זה התמונה הבאה: שטרום התקשר לבנק הבינלאומי, אך קיבל סירוב להגדלת מסגרת האשראי. שטרום התקשר לדנקנר, וזה התקשר לבנק - ולפתע הבנק חזר בו מסירובו לספק לשטרום אשראי, ומסגרת האשראי ל-ISP הוגדלה בכ-2-3 מיליון שקל. עד סוף היום גדלה המסגרת עד ל-5 מיליון שקל. כל זאת, כאשר רישומי השיחות מראים תעבורה בין הטלפונים של שטרום, דנקנר והבנק.
בשיחה אחרת שהוקלטה שאל שלג את שטרום אם הרכישות מתבצעות עבור דנקנר. "לא כדאי לך לשאול הרבה שאלות", השיב שטרום והבהיר: "עדיף לך לדעת כמה שפחות".
ברשות ניירות ערך ציינו עם פרסום ההמלצה להעמיד את השלושה לדין כי "לאחר בחינת ממצאי החקירה, התירה הפרקליטות לפרסם כי רשות ניירות ערך סברה כי נמצאה תשתית ראייתית למעורבותם של החשודים בעבירות שיוחסו להם". מהרשות אף נמסר כי המסקנות שפורסמו הן מטעם הרשות.
"בלון שמטרתו להשפיע על מאבקי השליטה באי.די.בי"
עו"ד אלי זהר, המייצג את נוחי דנקנר, מסר בתגובה לפרסום בערוץ 10 כי "הידיעה המופרכת שהודלפה לתקשורת הינה בלון שכל מטרתו לנסות להשפיע על מאבקי השליטה באי.די.בי. בפרקליטות לא התקבלה שום החלטה, ולא המלצה, ולא נמסרה שום הודעה.
"כידוע, הנוהג המקובל בפרקליטות הוא למסור תחילה הודעה לעורכי הדין וכן לאפשר זכות שימוע לפני קבלת החלטה בנוגע להגשה או אי-הגשת כתב אישום. אף לא אחד מתנאים אלה לא התקיים, ועל כן פרסום הידיעה בתקשורת תמוה בעינינו מאוד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.