שנת 2013 סיפקה שיאים חדשים בכל הנוגע לשיאים של השקעות ואקזיטים של חברות היי-טק. דוח של חברת המחקר IVC בשיתוף חברת SiSense, שפיתחה טכנולוגיה לעיבוד נתונים בהיקפים גדולים במהירות (Big Data), מעלה כי בשנת 2013 התבצעו אקזיטים של חברות היי-טק ישראליות בהיקף כולל של 6.64 מיליארד דולר.
בעוד היקף האקזיטים הכולל רחוק מהשיאים של 2012 ו-2006, אקזיטים של חברות מגובות הון סיכון הסתכמו ב-4.2 מיליארד דולר, שיא בעשור האחרון בו עמד סך העסקאות השנתי הממוצע על 2.2 מיליארד דולר, וכנראה הגבוה ביותר מעולם בישראל בנטרול עסקת כרומטיס בשנת 2000. סך הכל התבצעו 80 עסקאות בהיי-טק הישראלי אשתקד, ו-35 עסקאות מתוכן היו בחברות המגובות ע"י קרנות הון סיכון.
במונחים של עשור, מסתכם סך האקזיטים של ההיי-טק הישראלי בכ-47 מיליארד דולר שהגיעו מקרוב ל-800 עסקאות. המגמה שבלטה באקזיטים של 2013 הייתה תשלום של סכומים בינוניים וגבוהים בעסקאות מכירה (כלומר מעל ל-100 מיליון דולר) בשיעור גבוה מסך היקפי העסקאות בשנה שעברה.
המגמה הזו, שהעידה על בגרות מסויימת בתעשיה ולוותה בירידה בכמות האקזיטים בהיקפים של פחות מ-10 מיליון דולר, תרמה לעליה משמעותית בהחזרים של הקרנות שנהנו מהאקזיטים בשנה שחלפה. על פי השקלול של IVC ו-SiSense, עמד ההחזר הממוצע של הקרנות ב-2013 על שיא של פי 5.3 מההשקעות, לעומת מכפיל ממוצע של 2.9 בעשור האחרון.
מבחינת האקזיטים הגדולים שראינו ב-2013, ב-IVC לא מאמינים שעסקאות מעל למיליארד דולר יתחילו לצוץ פה לעיתים קרובות. "העסקאות הגדולות של 2013, כמו רכישות Waze וגיוון אימאג'ינג עדיין נדירות, ולא צפוי שינוי בתקופה הקרובה", טוען קובי שימנה מנכ"ל IVC.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.