בחודש ספטמבר האחרון, כשהתארח במדור מנהל תחום השקעות מערך הייעוץ ביובנק, רם גל, הוא הזהיר מגורם הריבית הנמוכה, שהופך לסיכון רציני ועלול לגרור את השווקים לירידות שערים.
כעת גל מחדד את אזהרתו ואומר כי "סיכון הריבית ממשיך להיות גורם משמעותי מאוד בעולם. התשואות בארץ המשיכו לרדת ברבעון האחרון של 2013, וחידדו אף יותר את משוואת הסיכון-סיכוי, שנוטה כעת יותר מתמיד לטובת הסיכון. לקראת 2014, שבה התשואות הריאליות ברמות שליליות, התשואות הנומינליות נמוכות מאוד היסטורית והמרווחים ברמות הכי נמוכות שהיו אי פעם, אנו מחויבים לזהירות מרבית וניהול סיכונים מקסימלי".
ביובנק מעריכים כי בשנה הנוכחית "מילת המפתח צפויה להיות 'ניהול'. מאחר שהתשואות האבסולוטיות נמוכות מאשר בתחילת 2013, ולאור העליות החדות במניות ובאג"ח החברות בשנה החולפת, נקודת המוצא נראית נמוכה יותר".
גל מציין עוד כי "2014 כבר החלה בשוק בתנודתיות גדולה, עם ירידה במחירי המניות ועלייה בחלק מהמקומות בתשואות אג"ח".
בהתאם להערכותיהם, ביובנק נותנים דגש לצמד המילים "קצר ובטוח" בהשקעות באג"ח. "אנו מעדיפים להיות זהירים, לנקוט ניהול סיכונים אחראי ולהרוויח פחות, אבל ברמת ביטחון גבוהה", אומר גל, "אנו לא מעוניינים 'להאריך' את מח"מ התיק ולקחת סיכון שתוצאותיו יהיו שייתכן שנרוויח יותר וייתכן שנפסיד".
"שנת הדולר"
תיק ההשקעות של גל מורכב בעיקרו מאג"ח, על אפיקיהן השונים, והן מהוות כ-70% מהתיק. גל ממליץ על השקעה באמצעות קרנות נאמנות המאמצות מודל דירוג פנימי (מד"פ), שהמנהלים אותן "מנצלים יכולות ניהול מקצועיות גבוהות במיוחד, יחד עם גמישות תשקיפית שניתנת להם בנושא ההשקעות".
באשר להשקעה בחו"ל, ההמלצה היא להשקיע באמצעות קרנות נאמנות ישראליות "שמשקיעות באג"ח ממשלתיות גלובליות ובאג"ח חברות מדורגות ומקפידות לנהל מח"מ קצר".
בהתייחסות למט"ח גל מציין כי 10% מאפיק האג"ח המוקצה לחו"ל יירכשו במטבע הדולר, וסבור כי "ככל שנתוני המאקרו יהיו טובים, הדולר יתחזק. אנו מעריכים כי זו בהחלט עשויה להיות שנת הדולר, אם וכאשר ה'פד' ימשיך לצמצם את היקף רכישות האג"ח שהוא מבצע".
אחרי שהבנק המרכזי בארה"ב החליט לצמצם את היקף רכישות האג"ח החודשיות שהוא מבצע ב-10 מיליארד דולר, ל-75 מיליארד דולר, גל מעריך כי "אם הנתונים ימשיכו להיות חיוביים, הבנק ימשיך לצמצם את היקף הרכישות והמהלך הבא יהיה העלאת הריבית במשק. מהלך זה לא צפוי לשנה הזו, אך המשקיעים יתחילו לתמחר זאת לקראת סוף השנה הנוכחית".
את הרכיב המנייתי, 30% מהתיק, הוא מחלק לשניים - מחצית בישראל ומחצית בחו"ל. בחו"ל הוא ממליץ על השקעה בארה"ב, בגרמניה וכן במדד היורוסטוק 600, שמאפשר חשיפה ל-600 מניות מ-18 מדיניות באירופה ומייצג דיבידנד נוכחי של 2.8%.
בין השווקים המתעוררים מזהה גל פוטנציאל בדרום קוריאה, ואומר כי שוק זה נחשב לדפנסיבי, בוגר ויציב. לדבריו, "המדד של דרום קוריאה מצליח להשיג באופן קבוע תשואה עדיפה על מדד השווקים המתעוררים, בשילוב קורלציה גבוהה איתו. הוא חשוף בעיקר לארבעה סקטורים: צריכה, תעשייה טכנולוגיה ובנקים. מדד הטכנולוגיה מהווה 28% בזכות שתי חברות מרכזיות - סמסונג ו-LG".
עוד ממליצים ביובנק על תעודות סל או קרנות נאמנות שמאפשרות חשיפה למניות בינוניות וקטנות, במשקל שווה לכל המניות במדד. "ההשקעה באסטרטגיית משקל שווה מאפשרת לצמצם את ההשקעה במדד היתר, ולהתרכז ברובד הבינוני ומעלה. לאורך זמן תוצאות המדדים האלו טובות יותר מתוצאות המדדים הקיימים, בעלי המשקלים השונים שבין 0%-10% למניה".
למרות שמדד המעו"ף רחוק אחוזים בודדים בלבד מרמת השיא שלו, גל מציין את הפער שנפתח בחודש האחרון לטובת מדד ת"א 75. "הפער הזה דווקא מצביע, להערכתנו, על שוק מניות חזק ופוזיטיבי. גורמים אלו מחזקים את כדאיות ההשקעה במדדי משקל שווה".
הכותבים במדור "תיק אישי" עשויים להשקיע בניירות ערך, לרבות אלו שמוזכרים בו. הדברים אינם מהווים ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לכך
תיק ההשקעות המומלץ של רם גל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.