אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בארה"ב, שנחשבת אחד מארגוני הלובינג החזקים ביותר בוושינגטון, מעדה במאמציה לקדם יזמת חקיקה שתטיל סנקציות נוספות על איראן. המעידה הזו חוללה מה שניתן לראות כקרע בין ישראל לשדולה. כך נאמר בתחקיר באתר החדשות האמריקאי "דיילי ביסט".
השדולה חזרה בה מעמדה תקיפה להחמיר את הסנקציות על איראן באופן מיידי במאמץ לרצות את נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שמתנגד להחמרת הסנקציות, ואת המחוקקים הדמוקרטיים על גבעת הקפיטול, אך התרגיל זיכה אותה ב"אצבע משולשת" (middle finger , כלשון התחקיר) של הרפובליקאים.ובה בעת, התרגיל לא קידם את האינטרס הישראלי של החמרת הסנקציות.השדולה יצאה קירחת משני הצדדים.
ממשלת ישראל אינה מרוצה מביצועי אייפ"ק בנושא זה, לדברי התחקיר, וסנטור בכיר אמר, כי ישראל והשדולה נמצאות משני עברי המתרס בשאלת איראן. משגרירות ישראל בוושינגטון לא התקבלה תגובה.
"בדרך כלל, כאשר אייפ"ק מבקשת מסנטורים לנקוט פעולה מסוימת, המחוקקים ששים לשתף עמה פעולה", כותב איליי לייק, כתב "דיילי ביסט". "לא רק כמה מהם. כולם. בהצבעות מכריעות על גבעת הקפיטול, הצעות חקיקה שזוכות בתמיכת השדולה עוברות בהצבעות כמעט ללא התנגדות. אבל בשבוע שעבר התנהלו הדברים באופן שונה לגמרי".
מה בדיוק קרה? במשך כמה חודשים, דחפה השדולה סנטורים משתי המפלגות להצביע בעד הצעת חוק שתקרא להטיל סנקציות חדשות על איראן אם זו תפר את הסכם הביניים שבו התחייבה להקפיא את רוב פעילותה הגרעינית. המאמץ הניב פירות ונכון לסוף החודש שעבר, הודיעו 59 סנטורים, רובם רפובליקאים ומקצתם דמוקרטים, שיצביעו בעד הצעת החוק, אם רק ראש הסיעה הדמוקרטית בסנט, הארי ריד, יניח אותה על שולחנות המחוקקים.
אבל ריד לא מיהר והוא עדיין לא ממהר לעשות זאת. הסיבה: אובמה הודיע, באופן חד-משמעי, שהוא יטיל וטו על הצעת חוק כזו, אם היא תגיע לשולחנו. מדוע? טהראן הכריזה כמה פעמים בחודשים שחלפו, שאם יתקבל חוק להטלת סנקציות חדשות, היא תפרוש מההסכם ותתכחש לכל ההבנות שהושגו עמה במהלך המו"מ. הנשיא טוען, כי קריסת המו"מ עם איראן תהיה התפתחות הרת אסון, שתגרום להאצת מאמצי האייתאללות לפתח נשק גרעיני.
בכל זאת, למרות התנגדות אובמה, נרשמה עליה במספר הסנטורים שתומכים בסנקציות החדשות ולפי כמה דיווחים נוצר רוב חסין וטו (67 סנטורים) בעד הצעת החוק. אבל, כאמור, ראש הסיעה הדמוקרטית, שמקורב מאוד לאובמה, אינו מעלה את הצעת החוק להצבעה.
הפוטנציאל לסיכול הווטו הנשיאותי מקנה אפוא למאבק בוושינגטון חשיבות היסטורית, אך בשלב הזה התקפלה אייפ"ק וחזרה בה מדרישתה להצביע בעד הצעת חוק הסנקציות החדשות באופן מיידי. לפי הידיעה ב"דיילי ביסט", החלה השדולה לשלוח את הלוביסטים הבכירים ביותר שלה לסנטורים רפובליקאים עם מסר חדש: עכשיו לא הזמן להצביע בעד יזמת חקיקה שהבית הלבן מתנגד לה בתקיפות.
ההתקפלות הזו נבעה ממאמץ של אייפ"ק לרצות את הממשל ולהתנער מהדימוי שהיא נוטה לצד הרפובליקאי. אבל השדולה טעתה בשיקוליה. ההתקפלות תקעה טריז בין הנהלת אייפ"ק לבין רבים מתומכיה המושבעים והיא סייעה להפוך מאמץ דו-מפלגתי לבלימת התחמשות גרעינית של איראן לעוד איזושהי התקוטטות בין רפובליקאיםודמוקרטים. "הלובי שכל אחד בוושינגטון תומך בו בפומבי, הצליח איכשהו לעצבן את כל מי שרק אפשר", כותב "דיילי ביסט".
וכאמור, גם ממשלת ישראל אינה מרוצה מביצועי השדולה שאמורה לקדם את ענייניה של ירושלים. הסנטור בוב קורקר, הרפובליקאי הכביר בוועדת החוץ של הסנט, אמר ל"דיילי ביסט", כי בתחילת ינואר ניהל "שיחה ישירה מאוד" עם שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, על הצעת החוק.
"אייפ"ק וישראל נמצאות משני צידי המתרס בסוגיה זו", אמר קורקר, על סמך שיחתו עם דרמר. לדברי הסנטור, תומך השגריר בהצעה על הצעת החוק לסקציות חדשות עכשיו, לא מאוחר יותר. שגרירות ישראל בחרה לא להגיב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.