כ-900 סמארטפונים מיובאים עדיין תקועים במכס, לאחר שרשות המסים שחררה כ-2,600 מכשירים מתוך כ-3,500 שעיכבה את מסירתם.
חלקם הגדול של המכשירים נרכש באתרי אינטרנט בסין, ורשות המסים חושדת כי המוכרים כתבו על אריזותיהם שווי נמוך בהרבה משוויים האמיתי.
לרוב המזמינים אין בהכרח יד בדבר, אבל במכס רואים בהם מפרי חוק ומעכבים להם את החבילות, עד שיבררו כל מקרה לגופו. חלק מהצרכנים אף מוזמנים לחקירה.
"בחקירה מתייחסים אליך כאל פושע, כל עוד לא הוכחת אחרת. טוענים שעשית עבירה פלילית, מאיימים להכריז עליך כיבואן, לחלט את המוצר שקנית כחוק בכספך ולמכור אותו במכירה פומבית", מספר ר' שפנה ל"גלובס". "במכתבים שנשלחים לאנשים הביתה כתוב שאם הם לא ישיבו ויכתבו שהם רוצים את החבילה, היא תחולט, אבל כשאתה מנסה להעביר להם חומרים ומסמכים, הם נאטמים, לא מוכנים לקבל במייל ובפקס ומבקשים את זה בדואר".
י', ישראלי נוסף שפנה ל"גלובס", מוסיף: "לא הברחתי את המכשיר, הכנסתי אותו בדלת הראשית של מדינת ישראל ולא הסתרתי כלום. רק שישאלו בכמה קנית ואיפה. המכס לא עונה על שאלות".
י' רכש שני סמארטפונים של חברת לנובו הסינית במחיר של 200 דולר לכל יחידה. הוא פיצל את משלוח לשתי חבילות שונות כדי לחסוך כמה דולרים, אך לא העלה בדעתו שהדבר יגרום לו לכזאת עוגמת-נפש. בעוד שהסמארטפון הראשון הגיע אליו כבר ב-6 לפברואר - לדגם השני, שתקוע במחסני המכס, הוא מחכה מסוף חודש ינואר.
"התקשרתי למכס מספר פעמים. אמרו לי שיעדכנו אותי בדואר על גורל החבילה, וכרגע הם לא משחררים עוד מידע", אומר י'. "לפחות לא הזמינו אותי לחקירה כמו אנשים אחרים".
בשל המחירים הגבוהים של הסמארטפונים בארץ, לא מעט ישראלים מזמינים מכשירים מחו"ל. אזרח המעוניין לרכוש סמארטפון מעבר לים ולהכניס אותו למדינת ישראל דרך הדואר, צריך לשלם מע"מ 18% ומס קנייה של 17.7% - ובסך-הכול 35.7% תוספת למחיר המקורי של המוצר. המס מחושב לפי העלות הסופית של העסקה (מכשיר משלוח).
רשות המסים: "הברחת סלולריים היא מכת מדינה"
מרשות המסים נמסר: "לאור העלייה החדה בהברחות סמארטפונים, עד כדי מכת מדינה, תופעה שמשמעותה הפסד של מיליוני שקלים לקופה הציבורית, הוחלט ברשות המסים להגביר את האכיפה.
"בשלושת החודשים האחרונים בלבד נתפסו על-ידי מכס מרכז למעלה מ-3,500 מכשירים שיובאו באמצעות הדואר תחת הצהרה כוזבת על ערך ותוכן החבילה. זאת בנוסף ל כ-20 אלף מכשירים שנתפסו קודם לכן במכס נתב"ג.
"רבים הצ'אטים המייעצים כיצד לייבא טובין בלא תשלום מסים כדין. גם אם מזמין המכשיר טוען כי אינו מודע להונאה המתבצעת על-ידי השולח באמצעות הצהרת היבוא הכוזבת, דבר שכמעט ולא ניתן להוכיחו - התפיסה נעשית על-פי החוק, הקובע כי די בכך שהטובין אינם תואמים את הפרטים הכתובים בהצהרת היבוא או בתווית על מנת לתופסם, וכך גם לגבי דרישת תשלום המס ו/או תשלום קנס כספי או חילוט המכשירים, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.
"נכון להיום מטופלים במכס מרכז קרוב ל-900 משלוחים, ובימים אלה נשלחות לנמענים הודעות על תפיסת המכשירים, וניתנת זכות תגובה לנמען. כל תיק נידון על-ידי ועדה פנימית במכס. החלטת הוועדה מובאת לידיעת הנמען".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.