הרפורמה בחח"י: הנפקה בבורסה, הפרטה ומכירת נדל"ן

ועדת יוגב: המדינה תנפיק 7.5% ממניות החברה ב-2015 ו-7.5% נוספים ב-2018 ■ התוכנית להקמת תחנת הכוח הפחמית באשקלון תותנה במכירת תחנת הכוח אשכול באשדוד

הנפקה דו-שלבית בבורסה, הפרטת 10% משוק החלוקה ומכירת נדל"ן ותחנות הכוח באשדוד, אלה חלק מעקרונות הרפורמה המתוכננת בחברת החשמל. חברי ועדת יוגב נפגשו היום להמשך המו"מ המרתוני עם ראשי ועד חברת החשמל, הנהלת החברה וההסתדרות. הפגישה שהחלה במשרד האוצר בירושלים בשעות הצהריים צפויה להסתיים בשעות הלילה המאוחרות. על הפרק החלטות בנושא תנאי הפרישה של כ-2,600 העובדים שאמורים לפרוש מהחברה והפיצויים שיקבלו העובדים שיישארו בה.

במהלך ישיבת המו"מ שנערכה אתמול התגלעו בין הצדדים מחלוקות בכמה סוגיות עיקריות (ראו טבלה).

ראשי הוועד הודיעו כי הם מתנגדים לכוונה להשאיר את התחנה הפחמית העתידית (D) בבעלות מלאה של חברת החשמל, באופן שימנע מהם לקבל מניות מיעוט בתחנה. בנוסף מתנגדים ראשי הוועד לכוונת המדינה למכור את הקרקעות של תחנת הכוח אשכול באשדוד ליזמים פרטיים.

הצעת המדינה כפי שהוצגה לעובדים מהווה בסיס להסכם ל-10 שנים שייחתם בין הצדדים. המרכיב החדשני בהצעה הוא האפשרות שתינתן למדינה להורות על הנפקה של מניות חברת החשמל בבורסה בשני שלבים: 7.5% ממניות החברה ב-2015 והנפקה נוספת בשיעור 7.5% ב-2018. המדינה מוכנה להתחייב כי תמורת ההנפקה תושקע במלואה בחברת החשמל. בנוסף תוכל המדינה להורות לחברה להנפיק אג"ח להמרה, לגיוון והוזלת מקורות המימון. בנוסף מוכנה המדינה להתחייב כי החברה לא תבצע חלוקת דיבידנד לבעליה עד שתגיע ליעד של יחס הון עצמי למאזן בשיעור של 35%, לעומת קצת יותר מ-16% כיום. התחייבות זו, שנועדה לחזק את מבנה ההון של החברה, עשויה להעיב על אטרקטיביות ההנפקה. צעד נוסף לחיזוק מבנה ההון של החברה, שעליו דווח בעבר, הוא מחילת חוב בסך 3.1 מיליארד שקל והמרת אג"ח צמיתות בהיקף 2.5 מיליארד שקל - להון עצמי. בנוסף יגובשו הסדרים שיאפשרו לחברת החשמל להסב את התחייבויותיה כלפי יצרני החשמל הפרטיים לחברת ניהול המערכת הממשלתית החדשה. כמו כן יגובש הסדר שימנע את הפגיעה הקשה בהון העצמי שצפויה לחברה כתוצאה ממעבר לדיווח לפי כללי IFRS.

קיצוצים בהשקעות

על מנת לצמצם את הוצאות חברת החשמל ולעצור את הגידול בהיקף חובותיה מציעה ועדת יוגב לערוך קיצוצים משמעותיים בתוכנית ההשקעות של חברת החשמל בשנים הקרובות. בין היתר מציעה הוועדה לבטל את תןכנית להסב להפעלה בגז את יחידות 1 עד 4 בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה, בעלות של מעל 2 מיליארד שקל, ולעצור את הפרויקט הסביבתי להפחתת פליטות מזהמים מתחנות הכוח הפחמיות, שבו הושקעו עד כה כ-5 מיליארד שקל מתוך יותר מ-8 מיליארד מתוכננים. התוכנית להקמת תחנת הכוח הפחמית D לא תיפגע, אך תהיה מותנית במכירת תחנת הכוח אשכול באשדוד. יוזמה מפתיעה זו, שעליה דווח לראשונה ב"גלובס", כוללת מכירה של ארבע יחידות הייצור של התחנה, בהספק של כ-1,100 מגה-ואט, יחד עם מתחם המקרקעין הענקי שעליו יושבת תחנת הכוח. בנוסף למתחם תחנות הכוח אשכול תמכור חברת החשמל תחנות כוח ברמת חובב בהספק של 1,140 מגה-ואט וקרקע להקמת תחנת כוח עתידית מופעלת גז טבעי באלון תבור.

תחנות כוח חדשות

כפי שנחשף ב"גלובס" יתואגדו כל תחנות הכוח החדישות של חברת החשמל מדגם F וחלק מתחנות הכוח מדגם E בחברה בת חדשה. החברה, שתהיה בבעלות מלאה של חברת החשמל, תחזיק בצי תחנות כוח בהספק כולל של 3,800 מגה-ואט ותתחרה ביצרני החשמל הפרטיים בתנאים שווים. הקמת חברת הבת והעברת תחנות הכוח תושלם עד 1 בינואר 2015.

הסדר הנכסים של החברה אמור לשים סוף לתוהו ובוהו שבו שרויים 13 אלף נכסי המקרקעין שמוחזקים על ידי חברת החשמל. לפי הצעת ועדת יוגב תחויב חברת החשמל להגיש רשימה מלאה של כלל הנכסים שבחזקתה ושוויים. ועדה ממשלתית ברשות מנהל רשות החברות תקבע את הנכסים הדרושים לחברת החשמל לצורך פיתוח עתידי - נכסים אלו יוחכרו לחברת החשמל ל-49 שנה ללא תמורה. ואולם הנכסים שאינם משמשים את החברה ואינם דרושים לה לצורך פיתוח עתידי יימכרו על ידי חברת חשמל למדינה. כפי שדווח אתמול ב"גלובס" המדינה מעריכה את התמורה בגין מכירת נכסים אלה בכמיליארד שקל.

בנוסף תורשה חברת החשמל להקים שתי תחנות כוח חדשות מונעות בגז טבעי במקום תחנת הכוח המיושנת רידינג בצפון תל אביב ותחנת כוח גרעינית, בעלת הספק של 1,300 מגה-ואט, עד שנת 2025. התחנה הקיימת ברידינג תיהרס בשני שלבים, הראשון עד ל-1 בינואר 2018, והשני עד ל-1 בינואר 2022. אם לא תתאפשר הקמת התחנה הגרעינית תוכל חברת החשמל לבנות תחנות כוח אחרות בהספק שווה. הוועדה קובעת כי מעבר לתחנות אלה לא תורשה חברת החשמל להקים תחנות חדשות או לשחלף תחנות קיימות למשך תקופת ההסכם. ועד העובדים קיווה לשחלף תחנות כוח בהיקף כפול מזה שמוכנה הוועדה להתיר.

חברת החשמל תורשה להקים חברה בת לפעילות עסקית בחו"ל שתישאר בבעלותה המלאה.

הוצאת יחידת ניהול המערכת מחברת החשמל לחברה ממשלתית חדשה הוא המרכיב המרכזי בשינוי המבני המתוכנן. החברה החדשה תהיה אחראית על רכישת החשמל מחברת החשמל והיצרנים הפרטיים והמסחר לחשמל. מודל המסחר בחשמל שנדון עדיין ברשות החשמל - טרם גובש סופית. לצורך פעילותה תרכוש חברת ניהול המערכת מחברת החשמל את אתר הפיקוח והשליטה הארצי של חברת החשמל בשכונת דניה בחיפה. אתר הגיבוי ברמת השרון יישאר בשליטתה של חברת החשמל וישמש בחירום גם כאתר גיבוי לשליטה במערכת הייצור ובמערכת ההולכה הארצית.

בתחום ההולכה, החלוקה ואגפי המטה מציעה המדינה כי חברת החשמל תפעל באמצעות מרכזי רווח מבוקרים שיאפשרו שקיפות ושיוך עלויות בהתאם למודל שייקבע על ידי החברה, האוצר ומשרד התשתיות. בתחום החלוקה מציעה וועדת יוגב להגדיל את נתח השוק של המחלקים הפרטיים ל-10%. מדובר בהצעה המעוררת התנגדות עזה בקרב העובדים משום שמשמעותה כי רבע מיליון לקוחות יחוברו לרשת החשמל באמצעות מחלקים פרטיים. כיום מחוברים לרשת רק מחלקים היסטוריים, שהם ברובם קיבוצים שמסיבות היסטוריות הותקן בהם מונה אחד בלבד של חברת החשמל.

נושא נוסף המעורר התנגדות רבה מצד הוועד נוגע להחלפת כ-2 מיליון מוני החשמל האנלוגיים המותקנים אצל לקוחות עסקיים קטנים ולקוחות ביתיים במונים חכמים. החשש בוועד הוא שהמונים החכמים יפתחו את הדרך להפרטה מלאה של תחום חלוקת החשמל משום שיאפשרו לצרכני החשמל הביתיים לרכוש חשמל ישירות מיצרני חשמל פרטיים. על פי ההצעה שהציגה ועדת יוגב תקים החברה את מערכת המונים החכמים, מערכות תקשורת דו כיווניות ומערכות תוכנה לרבות גביה. ואולם התחזוקה של המניה החכמה תיעשה על ידי חברה פרטית שתעביר את כל המידע, יקר הערך, שייצבר על הרגלי צריכת החשמל של הלקוחות לרשות חברת ניהול המערכת החדשה. לצרכנים ולבעלי הרשאה מהצרכנים תהיה גישה חופשית למידע המתייחס אליהם. הוועדה מציעה כי לוחות הזמנים והיקף פרויקט המניה החכמה ייקבעו בתכנית הפיתוח על ידי שר התשתיות הלאומיות עד לסוף חודש אוקטובר השנה.

חברת החשמל
 חברת החשמל