היטל העלויות המערכתיות, מוערך על-ידי רשות החשמל בין אגורה אחת ל-3 אגורות לקוט"ש בלבד. מליאת רשות החשמל קיימה אתמול (שישי) ישיבה מיוחדת באיירפורט סיטי כדי לדון בהיטל החדש, שהטלתו מעוררת חששות כבדים בשוק ייצור החשמל הפרטי.
יצרני חשמל פרטיים מזהירים מפני פגיעה קשה בענף ייצור החשמל הפרטי אם תתקבל עמדת חברת החשמל, שלפיה אמור ההיטל - או הרכיב התעריפי - לעמוד על 7 עד 8.5 אגורות לקוט"ש. הישיבה שנערכה ביום שישי עסקה במתודולוגיה ולא הוצגו בה מספרים אך עמדת הדרג המקצועי ברשות, כפי שהוצגה לחברי המליאה, הייתה קרובה מאד לעמדת יצרני החשמל הפרטיים שהניחו כי ההיטל יעמוד על 1-2 אגורות לקוט"ש. החלטת הרשות בנושא, שתפורסם לשימוע, צפויה להתקבל בשבועיים הקרובים.
היטל העלויות המערכתיות אמור לשקף את העלויות שבהן נשאה עד היום חברת החשמל לבדה, בהיותה ספק שירות חיוני למשק. הוצאות אלה הוחזרו לחברת החשמל על-ידי צרכניה, באמצעות תעריף החשמל - אך צרכניהם של יצרני החשמל הפרטיים היו פטורים מהן. מצב זה אפשר לחברת החשמל לטעון כי צרכניה, שרובם משתייכים למגזר הביתי, מסבסדים את לקוחות היצרנים הפרטיים, הנמנים על התאגידים הגדולים והחזקים במשק.
עד היום חולק תעריף החשמל לשלושה רכיבים: ייצור הולכה וחלוקה. לקוחותיהם של יצרני החשמל הפרטיים שילמו את תעריפי החלוקה וההולכה כמו יתר הצרכנים, אך זכו להנחה בתעריף הייצור בשיעור של 7-9% לעומת תעריף הייצור שמשלמים צרכני חברת החשמל. כפי שנחשף ב"גלובס", החלה הרשות בקיץ האחרון לכנס את העלויות המערכתיות לתוך רכיב תעריפי חדש שיחול גם על יצרני החשמל הפרטיים.
לקראת ההחלטה על הרכיב התעריפי החדש, פרסמה הרשות רשימה בת 12 הוצאות מערכתיות שכיום נושאת בהן רק חברת החשמל. ההוצאה המרכזית מבין הוצאות אלה היא הגיבוי, או התחייבות חברת החשמל לספק חשמל ללקוחותיהם של יצרנים הפרטיים - במקרה שהיצרנים לא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהם כלפיהם. התחייבות זו מאלצת את חברת החשמל לשמור תחנות כוח לייצור חשמל כגיבוי עבור היצרנים הפרטיים.
הוצאות נוספות שעשויות להיות כלולות ברכיב התעריפי החדש הן הוצאותיה של חברת החשמל לסבסוד חשמל מוזל לאוכלוסיות נזקקות, וההוצאות בגין רכישת חשמל מיצרני חשמל סולרי - שחברת החשמל מחויבת לרכוש מהיצרנים בתעריפים מתמרצים שקובעת לה רשות החשמל.
לקראת ההחלטה על הרכיב התעריפי החדש הציגה חברת החשמל עבודה של חברת הייעוץ TASC שעל-פי פרסומים בתקשורת עומדת על היקף העלויות המערכתיות ב-4 מיליארד שקלים לשנה - מתוכם אמורים צרכני היצרנים הפרטיים לשאת בנתח של כ-400 מיליון שקל. ואולם, כאמור, עמדת הדרג המקצועי ברשות החשמל קרובה הרבה יותר לעמדת היצרנים הפרטיים מאשר לעמדתה של חברת החשמל.
מרשות החשמל נמסר כי התעריפים עדיין נדונים ובשלב זה כל מספר הוא בגדר שמועות לא מבוססות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.