רק בישראל: בירוחם יש יותר קווי תקשורת מת"א

הנתונים הוצגו למפעילים במסגרת העבודה לקביעת מחירי השימוש בתשתיות בזק לקראת יישום אסדרה חדשה בשוק הקווי ■ תגובת משרד התקשורת: המשרד נמצא בהליך שימוע ואינו מתכוון לנהל אותו מעל גבי העיתון

רק בישראל: אורך קווי התקשורת של בזק בירוחם, ארוך יותר מאשר בתל אביב, ואורך קווי התקשורת בדימונה ארוך יותר מאשר בחיפה. כך עולה מהעבודה שפרסם משרד התקשורת לקראת קביעת העלויות ומחירי השימוש בתשתיות של בזק. הנתונים הופצו לכל המפעילים והם חושפים מספרים בעייתיים לכאורה בעבודה שכן הפערים בערים השונות שנבדקו מבחינת היקף פריסת התשתיות, מגיע לאלפי קילומטרים שלא נלקחו בתחשיב.

מהנתונים עולה כי למשל בירוחם ישנם 1,094 קילומטרים של קווי תקשורת, ובתל אביב אורך הקווים הוא 1,014. בחיפה אורך קווי התקשורת הוא 505 קילומטר ובדימונה הוא 522 קילומטר. הנתונים נאספו על ידי חברת הייעוץ פרונטיר שאותה שכר משרד התקשורת על מנת להכין את העבודה. ככל הנראה הנתונים חוברו על ידי אחד האנליסטים של פרונטיר שהשתמש בנוסחה שמבוססת על מדידת המרחקים באמצעות Google earth והוא עשה זאת תחת ההנחה שקווי התקשורת מקבילים באורכם לאורך הכבישים.

דוגמאות נוספות לפריסת הקווים בתוך ערים הם למשל היישוב מיתר שבנגב שאורך קווי התקשורת שם הם 289 קילומטרים לעומת הרצליה או רחובות שאצלם האורך הוא דומה. בחדרה נתגלו 635 קילומטרים של קווי תקשורת פרוסים ואילו בחולון מדובר על 255 קילומטרים בלבד.

מה שטורד את העין בעבודה הוא שלא נעשתה שום בדיקת סבירות של הנתונים על ידי הצוות המקצועי. די להעיף מבט אחד במספרים כדי לראות שהאנליסט האנגלי שגה משום שאין לו שום יכולת להפעיל שיפוט על הנתונים (באנגליה לא תמיד יודעים עד כמה גדולה ירוחם...) ולזהות שהנוסחה שלו שגויה.

הדבר הכי חמור בתחשיב הוא שבאלף יישובים נוספים שלא כלולים במודל המפורט הם ייחסו רק 1,600 קילומטרים של תשתית, שזה שקול לפי המודל שלהם לדימונה וירוחם, ששקולים לאלף יישובים אחרים.

בפנייה למשרד התקשורת נדמה שהוא אינו מכיר את המספרים. רק לאחר הבהרה נוספת והפנייה מצד גלובס לגיליון האקסל הרלוונטי, ביקש המשרד את התייחסות חברת פרונטיר, כלומר במשרד עצמו לא היו מודעים כלל למספרים.תגובת משרד התקשורת: "המשרד נמצא בהליך שימוע ואינו מתכוון לנהל אותו מעל גבי העיתון".