נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר הערב (ב'), בפוטו-אופ בתחילת פגישתו עם רה"מ בנימין נתניהו, כי פיתרון של שתי מדינות עודו אפשרי, אם כי הוא יהיה "קשה וייחייב פשרות מכל הצדדים... יהיה צורך לקבל החלטות קשות". הוא הכריז שאין לארה"ב ידידה טובה יותר מאשר ישראל.
בהתבטאות נינוחה, שלא עלתה בקנה אחד עם הביקורת הקשה שהטיח בישראל בראיון שפורסם אתמול, אמר אובמה: "אני רוצה להחמיא בפומבי" לנתניהו על "המו"מ המתמשך והמדוקדק" שהוא מנהל.
נתניהו, שישב לצידו, אמר שהוא מעריך את הפגישה בבית הלבן לאור העבודה שלנשיא יש כמה עניינים דחופים על סדר היום. הוא חזר על הדרישה הישראלית, שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינת העם היהודי, והדגיש, כנראה ברמז לדרישות שהוא מצפה לשמוע מאובמה, כי "שלום בר קיימא הוא שלום שאפשר להגן עליו... הדרך היחידה להבטיח שלום היא להיות חזק". רה"מ אמר עוד, שהאתגר הגדול ביותר שעומד לפני ישראל הוא למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני.
אובמה הקדיש חלק גדול מהפוטו-אופ לגינוי ההתנהלות הרוסית באוקראינה והזהיר את מוסקבה כי היא מסתכנת בבידוד כלכלי ודיפלומטי אם לא תסיג את כוחותיה מחצי האי קרים.
הפגישה בין אובמה לנתניהו מתוכננת להימשך כשעתיים.
לפני פגישתו עם הנשיא נועד נתניהו עם שר החוץ האמריקאי, ג'ון קרי. לאחר הפגישה, מתוכנן רה"מ להיפגש עם בכירים בקונגרס, משתי המפלגות. המארח יהיה ציר בית-הנבחרים אריק קנטור, ראש הסיעה הרפובליקאית בבית. נתניהו אמור להיפגש גם עם סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן. קרי, למרות טרדות המשבר באוקראינה, נועד היום עם שרת המשפטים, ציפי לבני, ויצחק מולכו, שמובילים את המו"מ עם הפלסטינים. לפנות בוקר ינאם קרי בוועידה השנתית של אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בושינגטון.
בדרך כלל, אם כי לא תמיד, מכבדים נשיאי ארה"ב את כנס אייפ"ק ונושאים את הנאום המרכזי. אולם העיתונאי ג'פרי גודלברג, מסוכנות בלומברג, כתב אתמול, במבוא לראיון עם אובמה, כי הנשיא כועס על השדולה. אובמה מאמין, שהיא ניסתה לדרדר את המו"מ בין ארה"ב לאיראן, שנועד לקטוע את מאמצי משטר האייתאללות לפתח נשק גרעיני. כזכור, ניהלה אייפ"ק קמפיין קולני בדרישה להטיל סנקציות חדשות על טהראן עוד לפני תום המו"מ הנוכחי, בניגוד לעמדת הבית הלבן. אייפ"ק נאלצת אפוא להסתפק בנאומי קרי ושר האוצר, ג'ק לו.
בראיון אמר אובמה, כי יקרא לנתניהו, בשיחתם, "לנצל את ההזדמנות" ולקדם את השלום עם הפלסטינים. לדבריו, הוא מתכנן לומר לנתניהו:"אם לא עכשיו, אימתי, ואם לא אתה, אדוני ראש הממשלה, אז מי"?
והוא הוסיף איום מרומז: ארה"ב אמנם מוכנה להגן על ישראל המבודדת באו"ם ובגופים בינלאומיים אחרים, אך אם תהליך השלום יקרוס, יכולתה של ארה"ב לעשות זאת תצטמק.
כדבריו: "אם לא נראה הסכם שלום, ותימשך בניה אגרסיבית של ההתנחלויות - ואנו היינו עדים לבניה אגרסיבית של ההתנחלויות בשנתיים שחלפו יותר מאשר אי פעם בתקופה ארוכה מאוד קודם לכן - ואם הפלסטינים יתחילו להאמין שהאפשרות להקים מדינה פלסטינית רציפה שוב אינה בהישג יד, אזי יכולתנו להתמודד עם ההשלכות הבינלאומיות (שינבעו מהמדיניות הישראלית) יהיו מוגבלות". האם הכוונה לחרם בינלאומי של ישראל? הנשיא לא פירט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.