במשרד האוצר ממשיכים לחייך: גביית המסים בפברואר 2014 שוב זינקה ריאלית בכ-15% לעומת אשתקד והגיעה לכ-19.8 מיליארד שקלים. בעקבות כך, צנח הגירעון המצטבר ל-28.6 מיליארד שקל המהווים כ-2.7% תמ''ג בלבד, לעומת כ-3.15% וכ-3% תמ"ג בסוף דצמבר 2013 ובסוף ינואר 2014 בהתאמה. מדובר בשפל של שנתיים וחצי, כאשר גירעון מצטבר דומה נרשם באוגוסט 2011. נזכיר כי יעד הגירעון לשנת 2014 עומד על 3% תמ''ג.
עוד עולה מנתוני האוצר כי הגירעון בחודש פברואר עצמו עמד על 1.8 מיליארד שקל, ומתחילת השנה (ינואר-פברואר) נרשם עדיין עודף תקציבי של 2.6 מיליארד שקל לעומת גירעון של 1.8 מיליארד שקל בחודשים ינואר-פברואר 2013. ההוצאה הכוללת גדלה משמעתית לעומת ינואר (חודש עונתי נמוך) ועמדה על 22.5 מיליארד שקל, כאשר גידול משמעותי נרשם בתקציב הביטחון בסך 8% לעומת גידול של 3.7% בהוצאה של המשרדים האזרחיים.
כאמור, גם החודש נרשמה הפתעה בסך ההכנסות ממסים שגדלו ריאלית בכ-15%, כאשר ההכנסות ממסים ישירים גדלו בשיעור עוד יותר גבוה של 20%. חלק מהגידול מוסבר בירידה דרמטית בהחזרי מס הכנסה בפברואר הנוכחי לעומת אשתקד, אז נרשמו החזרים יוצאי דופן.
נתוני המגמה מראים כי בשנתיים האחרונות עולה הגבייה בקצב שנתי של כ-4%. מתחילת השנה כבר נוצר עודף של 2.8 מיליארד שקל לעומת התחזית, מתוך זה רק 800 מיליון שקל בגין אירוע חד-פעמי. יתרה מזו, הכנסות רשות המסים בחודשים ינואר- פברואר 2014 גבהות ב-6 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
ניתוח הגבייה מראה כי עלייה בגבייה נרשמה כמעט בכל סעיף: הגבייה מניכויים גדלה בכ-3.4%; הגבייה משוק ההון זינקה ב-25% עקב זינוק הגבייה מניירות ערך; והגבייה מנדל''ן עלתה ריאלית בכ-23%. מנגד, נרשמה ירידה של כ-5% במס חברות בעקבות ירידה חדה בגבייה מעצמאיים.
בהיבט של מס עקיף, יש לציין את הגידול בגביית מע''מ המוסבר כולו מהעלאת שיעור המע''מ בשנה שחלפה ומהגידול של 10% בהכנסות ממס קנייה על יבוא. זאת, כתוצאה מזינוק ביבוא של כלי רכב הנובע מגידול חד של 25% בכמויות יבוא הרכב.
התפתחות הגירעון כאחוז
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.