ראש הממשלה שובר שתיקה: אחרי יותר משנה מאז הוקמה ממשלתו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מתייצב לשיחה ראשונה עם כלי התקשורת בישראל. עם תחילת דבריו, התייחס נתניהו למשא ומתן מול הפלסטינים. "בוא נראה אם הפלסטינים בכלל מסכימים להיכנס למשא ומתן", אמר ראש הממשלה.
"לפי מה שאני רואה כרגע הם רחוקים מזה מאוד מאוד. הם חושבים שהם יוכלו ללכת שוב בנתיב הסרבני שלהם, ללכת בדרישות לא מציאותיות וללכת לאו"ם, ובעצם להרחיק את עצמם מהשאלה איך הם מוותרים, איך הם מקבלים את המדינה היהודית, איך הם מסתלקים מזכות השיבה, איך הם מביאים את סוף הסכסוך". בהמשך התייחס גם למשבר הדיור, והצהיר: "לא נפקיר את החזית הזו".
נתניהו הבטיח בריאיון כי לא יהיו פעולות פינוי כחלק מההסדר המדיני שיתגבש. "אני לא יודע עדיין מה יהיו הגבולות. אבל אתה מקדים מאוחר למוקדם, כי אני לא רואה את הפלסטינים כרגע במצב שהם מקבלים החלטה", הדגיש נתניהו. "כשנגיע לגשר הזה נחצה אותו, אבל בוא נגיע לגשר. הם לא שם, לפי מה שאני רואה כרגע. הם לא קיבלו את ההחלטה האסטרטגית להיכנס למשא ומתן".
נתניהו שב והדגיש פעם אחר פעם כי הוא לא מתכוון להשאיר אף אזרח ישראלי ללא הגנה במסגרת ההסכם שיושג, אם יושג. "ברור שחלק מההתנחלויות לא יהיו בהסדר, כל אחד מבין את זה. אני אדאג שזה יהיה המצומצם ביותר, אם נגיע לשם. אדאג לכל ישראלי וישראלי בשטחים", ציין ראש הממשלה.
במהלך הריאיון העדיף ראש הממשלה שלא להרחיב באשר לוויתורים שיסכים להם. "עדיף שנפתח קודם במשא ומתן", אמר. "הרי השאלה המרכזית בסוף היא 'האם אתם מוכנים להכיר במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי?'. אם אין לך את העיקר, אז למה תלך, לשיירים של ההסכם? תתרכז בשאלות המרכזיות שהם צריכים לתת עליהן תשובה, הם לא נותנים תשובה. ואם הם נותנים - זו תשובה שלילית. הם אומרים כי לא יכירו במדינה יהודית וכי ישאיר את זכות השיבה פתוחה. אז על מה אנחנו מדברים פה? שאנחנו נקים מדינה פלסטינית שתמשיך את הסכסוך נגד מדינת ישראל בגבולות משופרים? אנחנו הרבה דברים, אבל אנחנו לא פראיירים".
באשר לביקורת על מדיניות הממשלה בעולם, אמר נתניהו כי הלחץ לא ישפיע על פעולותיו. "אומרים עליי הרבה דברים", ניסה נתניהו להרגיע. "אני לא מתרגש מהדברים האלה והלחצים. אני חושב שהוכחתי שאני עומד בלחצים. היו המון לחצים וזה לא עזר. הייתה המון ביקורת, גם זה לא עזר. אני שומר על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל כפי שאני מבין אותם, בראשם הביטחון, וזו לא אמירת סרק. זו אמירה אמיתית".
כשראש הממשלה נחת השבוע בוושינגטון, פורסם באופן מקרי או מכוון ריאיון של נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם ג'פרי גולדברג שבו הוא אמר שאבו מאזן הוא המנהיג הכי מתון שיש ואילו נתניהו הוא המנהיג החזק והוא זה שצריך יותר לוותר. "ביחס לדברים שאמר הנשיא אובמה בריאיון, הוא אמר גם דברים אחרים בישיבה בבית הלבן", הגיב נתניהו בריאיון לחדשות 2. "אם אני צריך לבחור בין ריאיון ביקורתי לפני הפגישה המעשית, לבין פגישה מעשית טובה וחיובית, אני מעדיף כמובן את הפגישה החיובית. אני חושב שיש יותר הבנה וגישה יותר מאוזנת לגבי צרכיה ועמדותיה של מדינת ישראל ממה שהיה לפני כן".
ובניגוד לדברים שאובמה אמר באותו ריאיון, נתניהו שב וטען כי "הבעיה היא בתוך העולם הפלסטיני. אני חושב שהגיע הזמן שתהיה איזושהי התבגרות ואיזשהו פיכחון בצד הישראלי. הפלסטינים לא הוכיחו - ואני לא מדבר על החמאס אלא על הרשות הפלסטינית - שהם באמת רוצים הסדר שלום. הרי יש ספק שאזרחי ישראל רוצים שלום? יש ספק שממשלות ישראל רצו שלום? כשבוחנים את זה באמת, הלכו כברת דרך, חלק הלכו לוויתורים שלדעתי היו מופרזים, אבל איפה הפלסטינים? איפה הם זזו מילימטר אחד מהעמדות המסורתיות שלהם כדי שיהיה הסדר?".
ראש הממשלה מתכוון להגיע להסדר שימנע מדינה דו-לאומית. "אני אומר את זה לחבריי במחנה הלאומי", הוא הבהיר. "אני חושב שזו טעות. זה יסכן את עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אבל מנגד אני לא רוצה מדינה אירנית. אני לא רוצה שאנחנו נפנה שטחים והשטח הזה ייתפס על ידי באי כוחה של אירן".
האם זה אומר שנתניהו יצטרך לעזוב את הליכוד? לא לדבריו. "אני נשאר בליכוד ורוב מצביעי הליכוד גם מסכימים לעמדתי זו. אני מציע שלא נתבלבל. יש תמיכה רחבה מאוד בשדרות רחבות של הציבור ובתוך הליכוד לעמדות שלי ולי. שום לחץ לא יזיז אותי מהדברים שאני חושב שהם חיוניים למדינת ישראל. אם אני אראה שיש לי הסכם שמשרת את האינטרסים של מדינת ישראל וגם שומר על הביטחון, אז לא יידרש שום לחץ. אני אביא אותו בפני הציבור כולל בפני חבריי בליכוד".
אבל אם עוברים מהחוץ אל הפנים, ישנה סוגייה נוספת שצריכה להעסיק את ראש הממשלה נתניהו - מחירי הדיור. "אני חושב שיש לנו מה לעשות", הודה נתניהו. "לא פתרנו את זה עדיין כי זה עוד לא ירד, אבל אנחנו עושים מאמצים גדולים וצריך להמשיך במאמצים עד שהם ייתנו תוצאה. אגב, זה קורה ברחבי מדינות המערב, ויש לזה סיבות רבות. חלקן בשליטתנו וחלקן לא בשליטתנו. צריך לפתוח את המונופול הממשלתי, כדי שנשחרר יותר קרקעות ונתכנן יותר. אצטרך להיכנס לזה באופן אישי, כי כנראה שבלי הכוונה יותר חזקה זה כנראה לא ייפתר. אני עסוק בלא מעט חזיתות, החזית האירנית וחזית ארגוני הטרור ומניעת החימוש שלהם ובלימת ההסתננויות למדינת ישראל, ומלחמה נגד הניסיון להחרים אותנו, ועכשיו להביא השקעות מסין ומעמק הסיליקון. אני עסוק בכל החזיתות האלו, אבל אני לא מתכוון להפקיר את החזית הזו, אני מתכוון להיכנס אליה כדי לעזור להוריד את המחירים של הדיור והמזון - שתי בעיות שדורשות פתרון".
אי אפשר היה שלא להתייחס בריאיון גם להישג המבצעי של חיל הים שהשתלט השבוע על ספינת הנשק האירנית. "שמונה שנים אני ראש ממשלה ואין לנו מלחמה", ציין נתניהו. "לא משום שאין לנו אויבים, אלא משום שכשהאויבים שלנו מנסים לירות עלינו, אני מגיב מיד. כשהם מנסים להתחמש, יש לי קו אדום נגד נשק שובר שוויון, וכשאנחנו מגלים את זה אנחנו פועלים. אני חושב שהם מבינים שאם מישהו יירה טילים כאלו על מדינת ישראל, דמו בראשו. אנחנו פועלים כדי לעצור את משלוחי הנשק האלו, ואנחנו פועלים גם כדי לחשוף את פניה האמיתיים של אירן. אירן מחייכת, והנה - היא ממשיכה כל הזמן בחימושם של ארגוני הרצח עם מכשירי הרצח. היא לא שינתה כהוא זה את מדיניותה, היא שינתה את הדרך שבה היא מדברת אל העולם. זה לא משנה דבר. אסור שלמשטר הזה יהיה נשק גרעיני".
ובזמן שנתניהו עוסק בנושאים ברומו של עולם, הוא נאלץ להתמודד לא פעם בשנה האחרונה עם שערוריות שונות ומשונות. האחרונה שבהן עסקה באב הבית שהועסק במעונו, ואיים לפרסם פרטים שיביכו את ראש הממשלה ורעייתו. על כך אמר נתניהו בתגובה: "אדם נמצא אצלך בבית, מה, הוא יקליט אותך? מה זו הנורמה הזאת בכלל? זה דבר שהוא נגד כל המוסריות וההיגיון האישי. אין כאן מה להסתיר בכלל, אבל איזה מן דבר זה? מה זה? אין פרטיות? גם ראש ממשלה מגיע לו שתהיה לו פרטיות. הוא חי בתוך בית, ריבונו של עולם. הרי מחטטים בהכל, איך קוראים לזה? התנועה לחופש המידע על נתניהו? 'איזה נייר טואלט השתמש ראש הממשלה והאם היה מכרז לזה?', הרי אין לזה סוף".
לטענתו של נתניהו, "מה שיש זו יד קלה מאוד על ההדק בחלק מאמצעי התקשורת כדי לתת במה לאנשים האלו ולעודד אותם ולומר להם 'אתם יכולים כמו כל עובד שפוטר או סולק להגיד כל מה שאתם רוצים, אנחנו ניתן לכם את הבמה'". נתניהו הוסיף כי "יש פה הרבה חטטנות ויש פה הרבה איפה ואיפה וכל אחד מבין את זה. ביקורת, חשיפה, זה בסדר. יש גם אמת מידה לזה, ואני חושב שפה עוברים את הגבול, ואני חושב שאזרחי ישראל מבינים את זה היטב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.