שליטתו של ולדימיר פוטין בייצוא נפט וגז טבעי בשווי כולל של 160 מיליארד דולר עשויה להיות הנשק העוצמתי ביותר שלו בעימות בין רוסיה לבין אירופה וארה"ב בסוגיית אוקראינה.
תושבי חצי האי קרים הצביעו היום (א') במשאל עם על החזרת חצי האי לשליטת רוסיה, אך לארה"ב ולבנות בריתה האירופיות יש מעט מאוד אמצעי לחץ להרתיע את פוטין מהמשך ההרפתקה שלו באוקראינה. האיומים במניעת אשרות כניסה ובהקפאת נכסים עדיין לא עשו רושם על הקרמלין, ושש שעות של שיחות פנים-אל-פנים בין שרי החוץ של ארה"ב ורוסיה אתמול לא הניבו שום הסכם.
רוסיה, יצרנית הנפט הגדולה ביותר בעולם, ייצאה ב-2012 לאירופה ולארה"ב נפט גולמי, דלקים וחומרי גלם תעשייתיים מבוססי-גז בשווי כולל של 160 מיליארד דולר. הפסקת יצוא האנרגיה הרוסי תגזול מממשלת רוסיה זרימות מט"ח חיוניות, אך ייתכן שמחירו של מהלך כזה יהיה גבוה מדי עבור הצרכנים האירופים, ואין כל ודאות שהוא ישנה את תוכניותיו של פוטין. כך מעריך ג'ף סהדאו, מנהל המכון ללימודים אירופיים, רוסיים ואיראסייתיים באוניברסיטת קרלטון.
"בטווח הקצר זה יהיה קשה מאוד לביצוע, ולא ברור שזה בכלל ישפיע על התנהגותה של רוסיה", אמר סהדאו. אם המערב "ישחק בקלף של סנקציות אנרגיה, השאלה תהיה מי ימצמץ ראשון".
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, העומדת בראש הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, הצהירה אתמול שגרמניה מוכנה לשאת בסבל הכלכלי שייגרם מצעדי התגמול שתנקוט רוסיה בתגובה לסנקציות כלשהן.
אנליסטים מגולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה ומורגן סטנלי מעריכים שאירופה לא תתמוך בסנקציות שיגבילו את זרימות הנפט והגז הרוסי. המדינות האירופיות החברות בסוכנות האנרגיה הבינלאומית, הפועלת מפריז, ייבאו אשתקד מרוסיה 32% מהנפט הגולמי, הדלקים וחומרי הגלם התעשייתיים מבוססי-הגז שלהן.
30% מסך צריכת הגז הטבעי של האיחוד האירופי, טורקיה, נורבגיה, שווייץ ומדינות הבלקן ב-2012 הגיעו מרוסיה, ומרבית הכמות הוזרמה באמצעות צינורות שחוצים את שטח אוקראינה, על פי נתוני משרד האנרגיה של ארה"ב בוושינגטון.
הימנעות מיבוא נפט וגז רוסיים "אינה באה בחשבון" מבחינת אירופה, לדברי מארק לנתרמן, אנליסט לענייני איראסיה בסטרטפור, חברה שמספקת מידע גיאו-פוליטי ופועלת מאוסטין שבמדינת טקסס. אירופה עלולה לשכפל את ניסיונה הכושל לפני שש שנים להעניש את הקרמלין על יציאתו למלחמה נגד הרפובליקה הגיאורגית. לפני שש שנים אירופה לא הייתה מסוגלת להטיל סנקציות על רוסיה לאחר שהודתה בתלותה באנרגיה הרוסית.
"אנחנו לא מצפים לאישורן של סנקציות עם שיניים רבות", אמר לנתרמן. צעדי העונשין הסבירים ביותר הם סנקציות פיננסיות נגד בנקים ואוליגרכים רוסיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.