עובדי משרד החוץ בשביתה ושגרירי התרבות הישראלית בעולם משותקים. במסגרת השביתה המתמשכת, לא ניתן לאשר העברת תקציבים הכרחיים לקיומם של אירועי תרבות ואמנות מתוכננים בחו"ל. בין היתר, נמצאת בסכנת ביטול השתתפות ישראל בביאנלה לאדריכלות בוונציה - אירוע פסגה עולמי שנמשך ממאי עד נובמבר.
יו"ר עמותת האדריכלים המאוחדים, פרופ' ברוך ברוך, פנה אתמול (ב') לשר האוצר יאיר לפיד ולשר החוץ אביגדור ליברמן במכתב דחוף, והתריע כי התערוכה המתוכננת בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה תבוטל, אם לא יועברו התקציבים הנחוצים, שהובטחו לארגון האירוע - בהיקף של 1.2 מיליון שקל. המכתב נשלח בעקבות החרפת העיצומים שנוקטים עובדי משרד החוץ - וביטולן של כל פעילויות התרבות שבהן ישראל מתוכננת להשתתף. הפעלת הביתן, בשכנות לביתני מדינות כמו ארה"ב, בריטניה, צרפת, הולנד, גרמניה ויפן, תורמת רבות למאמצי ההסברה של ישראל.
"הביאנלה היא אירוע שמושך אליו מאות אלפי מבקרים. הביקורים הרבים בביתן הישראלי משיאים למדינה תרומה כלכלית משמעותית, שבאה לידי ביטוי בתיירות הנכנסת", כותב ברוך. "כשם שישראל מקפידה להשתתף במשחקי האולימפיאדה ובכל תחרות בינלאומית גדולה אחרת, כך לא יעלה על הדעת שפעילות חשובה מעין זו תיזנח על-ידה. הדבר יפגע במיצובה של ישראל כחברה במדינות המערב וכמדינה שוחרת תרבות ואמנות".
התערוכה הישראלית בביאנלה לאדריכלות 2012, "נושאת מטוסים" זכתה להדים ולביקורות מעולות הן בוונציה והן בניו-יורק, שם הוצגה בסטור פרונט לאמנות ואדריכלות, ולאחר מכן הוצגה במוזיאון ישראל בירושלים.
שלב קריטי
גם המעצב התעשייתי אלון רזגור, נמצא במצב דומה. רזגור הוזמן להשתתף בתערוכת עיצוב בינלאומית במוסקבה בחודש מאי. ה"דיזיין וילג', מוסקבה" הוא אירוע שנתי, שמרכז אליו תשומת לב בינלאומית ומעורר את הזירה בשוק החשוב של מזרח אירופה. רזגור הוזמן להציג תערוכת יחיד ולאצור תערוכה קבוצתית של עיצוב ישראלי. לאחר יריד העיצוב, תעבור התערוכה למוזיאון העיצוב במוסקבה.
- מה גובה המימון שהובטח?
"העלות המשוערת של אופרציה כזו היא כ-200 אלף שקל. משרד החוץ הבטיח לתמוך בעלויות השילוח, ביטוח ועוד. יש חשיבות לא פחותה לקשרים המקומיים של השגרירות עם גורמי תרבות וגם פעילות זו מושבתת.
"יש לי ניסיון רב בתערוכות בחו"ל והן מייצרות באזז וקשרים עסקיים עתידיים. לשרוף את ההזדמנות הזו זה לזרוק לפח עבודה עם השוק במזרח אירופה".
- גם השגרירות שובתת או רק הפקידים בארץ שמטפלים בהעברות הכספים?
"השירות הדיפלומטי מושבת. קונסולית התרבות במוסקבה, יפה אולביצקי, שהיא מקצוענית מרשימה ומאוד תומכת בנושא, לא יכולה לפעול בעת השביתה. אנחנו נמצאים בשלב קריטי של התחייבות מול גורמים בארץ ובחו"ל, והכול עלול ליפול".
העיצומים שבהם נוקטים עובדי משרד החוץ נוגעים בין היתר לדרישה לתשלום שכר הולם לעובדי הנציגויות בחו"ל ולדרג המקצועי - ביניהם נספחי התרבות בשגרירויות ובקונסוליות של ישראל בעולם. עובדים אלה, ששכרם נמוך במיוחד, פועלים בתנאים קשים לייצוג חזית מתקדמת של העשייה התרבותית בישראל.
תגובת ועד עובדי משרד החוץ: "אירועי התרבות ברחבי העולם מהווים הזדמנות למדינת ישראל להתגאות בתרבות וביצירה הישראלית השוקקת והמפוארת. חבל שבמקום להשקיע אנרגיה בפתרון המשבר בשירות החוץ, במשרד האוצר משקיעים מאמצים בלחבל בקשריה האסטרטגיים של ישראל בעולם ובאירועי התרבות המשפרים את תדמיתה בעולם".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ועד עובדי משרד החוץ חוזר ופוגע בשירותים חיוניים לאזרח, בין היתר, גם בנושא התרבותי. מטרת הוועד היא להפעיל מנופי לחץ במטרה להעלות את שכרם של בעלי המשכורות הגבוהות במשרד. אנו קוראים לוועד לחזור להליך הגישור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.