דקות אחרי שנשיא ארה"ב הכריז על שורת סנקציות חדשה ורחבה נגד רוסיה, התגובה ממוסקבה לא איחרה לבוא: הממשל הרוסי הכריז על שורת סנקציות נגד בכירים בוושינגטון כנקמה.
הממשל הרוסי בחר להטיל על תשעה בכירים אמריקנים איסור להיכנס לשטח המדינה בהם הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר, מנהיג הרוב בסנאט הארי ריד וסגן היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, בנג'מין רודס.
לאחר הטלת הסנקציות מכיוונה של מוסקבה, הודיע משרד החוץ הרוסי כי התריע את הממשל בוושינגטון כבר לפני כמה ימים כי הרחבה של הסנקציות נגד רוסיה "תחזור לבית הלבן כמו בומרנג".
אובמה הודיע: סנקציות חדשות נגד הכלכלה הרוסית
ההודעה על הצעדים בהם בחרה מוסקבה לנקוט הגיעה דקות לאחר שאובמה הצהיר על שורת צעדים חדשים וחריפים נגד ממשל פוטין לאחר שרוסיה הצהירה השבוע רשמית על סיפוח חצי האי קרים לשטחה.
"חתמתי היום על צו המורה על הרחבת הסנקציות על רוסיה. לעיצומים שהטלנו על בכירי ממשל רוסיים יצורפו כעת סנקציות רחבות יותר שיזיקו לכלכלה הרוסית - בין היתר על בנקים שמספקים תמיכה נרחבת לממשל במוסקבה", הצהיר אובמה. עם זאת, במסגרת הסנקציות החדשות, הוטלו הגבלות גם על 20 בכירים רוסים המעורבים בפלישה לחצי האי קרים.
ארה"ב בחרה להטיל סנקציות על הבנק הרוסי "רוסייה", שבבעלותו נכסים בשווי 10 מיליארד דולר המשמשים רבים בממשל הרוסי המקורבים לנשיא פוטין. גורם בכיר אמריקני מסר כי ארה"ב לא תאפשר לבנק מסחר בדולרים.
"העולם צופה בדאגה גדולה בנעשה בקרים לאחר שרוסיה הציבה את צבאה בקרים - דבר שיכול להוביל להתלקחות גם בדרום ובמזרח באוקראינה", אמר הנשיא האמריקני והזהיר כי רוסיה הולכת ונעשית מבודדת מהקהילה הבינלאומית: "מדינות לא משרטטות מחדש את הגבולות שלהן רק בגלל שהן גדולות או עוצמתיות יותר".
"על העם הרוסי לדעת, על הנשיא פוטין להבין שאין סיבה שהעם האוקראיני יצטרך לבחור בין המערב לבין רוסיה. אנחנו רוצים שהעם האוקראיני יקבע את גורלו בעצמו וישמור על יחסיו הטובים עם ארצות הברית, רוסיה ואירופה. זה יקרה רק אם רוסיה תכיר בזכותם של כל האוקראינים לקבוע את עתידם כאנשים חופשיים וכמדינה ריבונית. זוהי זכות שהעולם תומך בה ומבין אותה", סיכם אובמה.
האיחוד האירופי: נפעל להחרפת הסנקציות על רוסיה
מוקדם יותר היום, הודיע משרד ההגנה הרוסי כי הוא מתגבר את כוחותיו בחצי האי על מנת לספק הגנה לתושביו. מנגד, הודיעו האוקראינים כי הם משנים את מערך הכוחות שלהם באזור קרים ובגבול המשותף עם רוסיה. בתוך כך, מנהיגים שונים ממדינות אירופה קראו לנקוט בסנקציות חריפות נגד רוסיה: קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה שמדינתה תטיל עיצומים על מוסקבה, במידה ותחול הסלמה במצב באוקראינה. ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, כינה את מעשיה של רוסיה "בלתי מקובלים" והצטרף לקריאות להגביר את צעדי הנגד נגד רוסיה.
בנאום בפני ישיבה חגיגית של הקרמלין במוסקבה שנערך שלשום, הודיע הנשיא ולדימיר פוטין באופן רשמי על צירוף חצי האי קרים לרוסיה. "קרים אמרו את שלהם - הם רוצים להיות רוסים ואנו עומדים לצידם", אמר פוטין לקול תשואות חברי הפרלמנט. בתום נאומו חתם פוטין על אמנה המאשרת את צירוף קרים ועיר הנמל סבסטופול לפדרציה הרוסית.
"השותפות שלנו מהמערב, בהנהגת ארצות הברית, מעדיפות שלא לפעול על פי החוק הבינלאומי אלא על פי חוק הנשק", תקף פוטין בחריפות את הביקורת על משאל העם בקרים. "הם פועלים מתוך תחושה שהם הנבחרים ומאמינים כי ביכולתם להחליט על גורל העולם, שרק הם יכולים להיות צודקים. לנושא חצי האי קרים חשיבות היסטורית עבורנו. משאל העם בחצי האי נערך בהתאם להליכים הדמוקרטיים ולנורמות משפטיות בינלאומיות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.