מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל (להלן רמ"י) בנצי ליברמן יציג מחר (ב') בקבינט הדיור את נתוני שיווק הקרקעות של 2013. על פי הערכות פנימיות, יש גידול משמעותי בהיקפי השיווקים ובמספר העסקאות המאושרות (הקבלנים ורוכשי קרקעות אחרים שילמו עבור הקרקע בפועל ונכנסים לפס ייצור ובנייה) לעומת שנים קודמות: ההערכה היא ששווקו במכרזים קרקעות לכ-29 אלף יחידות דיור ועוד 9,000 יחידות דיור בפטור ממכרז; יש כ-30 אלף עסקאות מאושרות, שמתוכן כ-21 אלף כאלה שמקורן במכרזים ועוד כ-9,000 במסלול הפטור ממכרז.
יעד הממשלה הרב שנתי, שהוגדר במסגרת הרפורמה ב-2009, הוא של 25 אלף יחידות דיור בשנה במסלול המכרזים. במילים אחרות, היעד נמוך מהיקף השיווקים האפשרי של רמ"י, ועל קבינט הדיור להרים את רף השיווקים ליעד גבוה בהרבה - לפחות 40 אלף יחידות דיור בשנה.
קצת היסטוריה: ב-2009, בהנהלת ירון ביבי ז"ל, ניכרה קפיצה בשיווקים, וב-2010-2011 רמ"י עברה את יעד השיווק במכרזים. ב-2012, השנה השלמה הראשונה בהנהגת ליברמן, רמ"י לא עמדה ביעד המכרזים, אולם כאמור, ב-2013 חל שיפור משמעותי בהיקף השיווקים.
שיווקי קרקע יכולים להיעשות בדרך של מכרזים או בדרך של שיווקים ב"פטור ממכרז". בימים אלה מבקר המדינה יוסף שפירא מקיים בדיקה של שיווקי קרקעות המדינה בעשור האחרון.
ואם כבר מדברים על יעדים - גם שר האוצר יאיר לפיד צריך להציג יעד רב שנתי. דבר אחד הוא להצהיר על יעד של 150 אלף יחידות דיור להשכרה ב-10 שנים. דבר אחר הוא לעמוד ביעד זה. בינתיים, ל-2014, לפיד מציג יעד צנוע של 6,000 דירות להשכרה, ואמור להציג יעדים רציניים יותר בחוק הוד"לים. אם יסיט כמויות גדולות של קרקע מתוכננת לטובת הפרויקטים שלו, זה עלול להיות על חשבון הקרקעות שרמ"י תוכל לשווק במכרזיה.
שיווק קרקעות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.