נגע בשמים: אברהם יסקי היה מגדולי האדריכלים שעיצבו את הנוף הישראלי

אברהם יסקי, מגדולי האדריכלים בישראל שהלך לעולמו בסוף השבוע, היה בין המקדמים של קו הרקיע הגבוה בתל-אביב

האדריכל אברהם יסקי האמין בקו רקיע גבוה. חתן פרס ישראל, מגדולי האדריכלים שעיצבו את הנוף הישראלי הבנוי, הלך לעולמו בסוף השבוע בגיל 87. יסקי התבלט כאדריכל מקורי ובעל ראייה מרחבית בוטחת, והיה בין מובילי האדריכלות העירונית המודרנית בארץ. בין היתר הוא אחראי לתכנון מגדל IBM בשדרות שאול המלך בתל-אביב, ששימש, כבר בשנות ה-70, כאות הפתיחה לצמיחת המגדלים לגובה במוקדי העסקים העירוניים.

באותן שנים הייתה זו הצהרה אדריכלית נועזת, שסימנה את הכיוון האורבני-כלכלי, שאליו פונים רובעי העסקים העירוניים. הציר שנוצר בין ראשוני המגדלים - מגדל IBM למגדל הבורסה ליהלומים שמעבר לאיילון ברמת גן, היה ראשיתו של אזור ה"סיטי" במרכז המטרופולין של תל-אביב.

בהמשך היה זה יסקי שהוביל את המגמה של בנייה לגובה גם למגורים, כאשר תכנן בשנות ה-90 את מגדלי אקירוב - הגבוהים ביותר באותה עת בקו הרקיע של תל-אביב.

בספרו של האדריכל שרון רוטברד "אברהם יסקי, אדריכלות קונקרטית" (הוצאת בבל 2007), מצטט המחבר את תיאורו של יסקי על תמצית תהליך התכנון של פרויקט אדריכלי, מעין "אני מאמין" מקצועי, שהתווה את דרכו: "בראש ובראשונה הסדר המחשבתי של האדריכל, המדריך אותו בבחירת הפתרון הפונקציונלי. שניים אלה נצמדים לקרקע, לנוף ולסביבה, ולאחר שמתגבש הפתרון הרעיוני הכולל הוא קורם קרום וגידים של חומר".

יסקי נולד ב-1927 בקישינב, אז רומניה, כיום מולדבה. הוא עלה לארץ ישראל כילד בתקופת המנדט הבריטי והתגורר בתל-אביב. פנה ללימודי אדריכלות בטכניון בחיפה, לחם במלחמת העצמאות ובהמשך יצא ללמוד בחו"ל וקיבל תואר ד"ר לאדריכלות מאוניברסיטת קרנגי מלון היוקרתית.

יסקי שימש כפרופסור חבר בפקולטה לאדריכלות בטכניון בחיפה, כיהן כנשיא לשכת המהנדסים והאדריכלים וכחבר מועצת עיריית תל-אביב, שהיה שותף פעיל בבנייתה ורבים מבנייניו התוו את פניה.

חזית האדריכלות החדשה

יסקי התבלט כאדריכל צעיר בתחילת שנות ה-50, בהיותו בן 25 בלבד, כשתכנן את כיכר מלכי ישראל בתל-אביב, כיום כיכר רבין. הוא היה שותף מרכזי בפרויקטים הציבוריים של בניית הארץ בשנות ה-50 וה-60, עם גלי העלייה הגדולים שבנו את המרקם החברתי הישראלי.

בשנת 1965, ייסד את משרד האדריכלות ותכנון הערים בראשותו, שלימים היה לשותפות יסקי-מור-סיון, קבוצת האדריכלות הגדולה בישראל, שבה שותפים בנו, קובי יסקי, והאדריכלים עמי מור ויוסי סיוון. כיום מונה המשרד כ-70 עובדים, כמחציתם אדריכלים.

ב-1982, זכה אברהם יסקי בפרס ישראל לאדריכלות ובנוסף זכה בפרסים מקצועיים חשובים, ביניהם פרס רוקח, פרס רכטר (על תכנון בית החולים הרצפלד בגדרה), פרס קפלן ועוד. ההתמחות במגדלים הובילה את משרדו לחזית האדריכלות החדשה: מגדל חברת החשמל בדרך בגין בתל-אביב, מגדלי YOO בשכונת צמרות בתל-אביב, יחד עם מעצב-העל הבינלאומי פיליפ סטארק, והיה שותף בתכנון מגדלי עזריאלי (בשיתוף עם אדריכל אלי עטיה).

כמי שהשכיל לראות רחוק וגבוה, מורשתו של יסקי ממשיכה להשפיע על דורות של אדריכלים ועל המרחב הציבורי הישראלי.