שוק הדיור לא עוצר: מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א') עולה בחודש מארס ניתנו משכנתאות בהיקף של קרוב ל-4.5 מיליארד שקל, מדובר בנתון הגבוה בכ-12% לעומת מארס המקביל, והגבוה בכ-3% לעומת הממוצע ב-12 החודשים האחרונים.
לפני קרוב לחודש הודיע שר האוצר יאיר לפיד כי בכוונתו לבטל את המע"מ לרוכשי דירה חדשה ראשונה. צעד זה נועד לקרר את שוק הדיור הרותח, ולהביא לירידת מחירים. זמן קצר לאחר פרסום התוכנית, העריכו גורמים בכירים במערכת הבנקאית כי חודש מארס יסתיים עם משכנתאות בהיקף הנמוך ב-4 מיליארד שקל, שכן בעקבות הודעתו של לפיד, החלה להירשם האטה בהתעניינות במשכנתאות.
אלא שבסופו של דבר, הציבור עדיין לא יושב על הגדר, וחודש מארס היה חזק למדי מהממוצע. יחד עם זאת, מכיוון שרוב המשכנתאות מתבססות על עסקאות שנעשו בחודשים קודמים, הרי שרק במהלך החודשים אפריל-מאי, ניתן יהיה לדעת האם נוצר אפקט של האטה בעקבות התוכניות של לפיד, או שמה הציבור עדיין חושב שירידת מחירי הנדל"ן לא צפויה בזמן הקרוב.
סיכום נתוני חודש מארס מאפשר גם סיכום של הרבעון הראשון לשנת 2014. מהנתונים עולה כי בסיכום הרבעון הראשון, חילקו הבנקים משכנתאות בהיקף של כ-12.5 מיליארד שקל, לעומת כ-12 מיליארד שקל ברבעון המקביל. נזכיר כי שנת 2013 הייתה שנת שיא בשוק הדיור, אולם אם הסנטימנט החיובי שאפיין את הרבעון הראשון יימשך, הרי שייתכן והשנה שוב יישבר שיא בתחום. יחד עם זאת, לאור התוכנית של לפיד, ייתכן ובשנה הקרובה עוד נראה תנודות ותהפוכות בשוק המשכנתאות.
בקרב הבנקים ציינו בעבר כי בעקבות התכנית של לפיד, קבלנים כבר מדווחים על ביטול עסקאות או על הודעה של לקוחות כי הם משהים את החתימה על הרכישה, וכן אנשים שמנסים למכור את דירתם ליד שנייה מספרים כי חלה ירידה בכמות הפונים מאז הפרסום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.