הדוחות הכספיים של חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) לרבעון הרביעי של 2013, היוו סיוט לכל משקיע ואנליסט העוקב אחר החברה. ככל הנראה גם עבור מנכ"ל החברה בשבע השנים האחרונות, יקי ודמני, שהודיע על התפטרותו.
יבואנית מוצרי החשמל מקבוצת אלקו רשמה ברבעון זה הפסד תפעולי של כ-30 מיליון שקל והציגה שפל בביצועיה העסקיים, אשר מידרדרים בהתמדה מאז הונפקה לציבור בדצמבר 2010. זאת, בניגוד לתמונה אשר הוצגה בתקשורת עם פרישתו של ודמני, כאילו הרבעון הרביעי היה תקלה נקודתית בביצועי החברה.
בגלגול החיים השני שלה כחברה ציבורית, גייסה אמ"צ בהנפקת מניות 122 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-1.1 מיליארד שקל. סיכום ביניים של שנות הפעילות מאז מלמד כי בפרק זמן זה חילקה החברה דיבידנדים בהיקף מצטבר של 202 מיליון שקל. מן העבר השני, שווי השוק שלה היום, לאחר צניחה של כמעט 30% בשלושת השבועות האחרונים, הינו כ-630 מיליון שקל.
כך, משקיע שרכש מניית אמ"צ בהנפקה ומחזיק בה עד היום, הפסיד במצטבר 28% - וזאת מבלי להביא בחשבון את אובדן התשואה האלטרנטיבית כפועל יוצא מכך שמדד ת"א 100 עלה בתקופה זו ב-12%. כלומר מדובר בתשואת חסר יוצאת דופן של 40% למשקיעים בהנפקת אמ"צ.
ערב הנפקתה, הציגה אמ"צ גרף מרשים של התפתחות הרווח לפני מס שלה בשנים 2006-2009 תחת הכותרת "רווחי החברה מזנקים". הגרף הדגים כיצד הצליחה החברה להגדיל גם בתקופת המיתון את הרווח לפני מס, מרמה של 20 מיליון שקל בשנת 2006 ל-83 מיליון שקל בשנת 2007, ועד 145 מיליון שקל ב-2009.
בשנת 2010, שנת הנפקתה, הסתכם הרווח לפני מס של אמ"צ ב-117.5 מיליון שקל, ומאז ניכרת הרעה בעסקיה. ב-2011 קרס הרווח לפני מס לכ-70 מיליון שקל בלבד, ובשנת 2013 הוא כבר צנח לרמה של 42 מיליון שקל בלבד. נציין כי המשקיעים לא חזו את הקריסה הדרמטית ברווחי החברה אשתקד, ועל כך ניתן ללמוד מהעובדה שמחיר המניה זינק ב-64.5% בשנה החולפת, על אף הביצועים המידרדרים.
המרוויחים הגדולים מהנפקת אמ"צ הם בעלת השליטה בחברה - קבוצת אלקו של גרשון זלקינד, אשר החזיקה ערב ההנפקה 78% מהון המניות של החברה וכיום מחזיקה רק 60% ממנה. רק באוקטובר האחרון מכרה אלקו בשוק כ-5% מהון המניות של אמ"צ תמורת 40 מיליון שקל, במחיר של 43 שקל למניה -הגבוה בכמעט 50% ממחירה כיום. בעלת השליטה נהנית באמ"צ גם מדמי ניהול, שכר דירה ותמלוגים בהיקף של יותר מ-5 מיליון שקל בשנה.
מרוויח נוסף באמ"צ הוא בנק ההשקעות לאומי פרטנרס מקבוצת לאומי, שנכנס להשקעה בחברה באפריל 2010 כשרכש כ-10% ממניותיה תמורת כ-100 מיליון שקל. בסוף אותה שנה הובילה חברת חיתום של לאומי פרטנרס את ההנפקה של אמ"צ בבורסה, והיא משמשת בשנים האחרונות כבנקאי השקעות של קבוצת אלקו ושל החברות הבנות ומלווה אותן בכל גיוסי ההון והחוב.
עד תחילת חודש ינואר השנה החזיק לאומי פרטנרס כ-9% ממניות אמ"צ, אך בתזמון בלתי נתפס חיסל את מלוא החזקותיו בחברה תמורת כ-90 מיליון שקל - תמורה שהוציאה אותו מההשקעה באמ"צ עם רווח נאה של 25-30 מיליון שקל. גופים מוסדיים בולטים אחרים אשר רכשו ממניות החברה ערב ההנפקה, והמשקיעים בהנפקה עצמה, מלקקים עדיין את הפצעים מהשקעה זו ומייחלים לימים טובים יותר.
**הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.