ה"ליג 1", ליגת הכדורגל הבכירה של צרפת, הצליחה לצמצם באופן משמעותי את ההפסדים שלה בעונת 2012/13, שהסתכמו ב-17.6 מיליון אירו (אחרי מיסוי) - ירידה של 71% לעומת עונת 2011/12, אותה סיימו 20 המועדונים ששיחקו בליגה עם מינוס כולל של 60.7 מיליון אירו. כך עולה מהדוח השנתי שמפיקה חברת DNCG, המשמשת כבקרה התקציבית של הכדורגל המקצועני בצרפת.
הקבוצה שרשמה את ההפסד הגדול ביותר היא ליון הצרפתית - 19.8 מיליון אירו. המרוויחה הכי גדולה היא מונפלייה הקטנה - 9.7 מיליון אירו. המועדונים בהם משחקים העונה הכדורגלנים הישראלים הרוויחו כולם כסף: טולוז (עדן בן בסט) 1.5 מיליון אירו, ולנסיין (מאור מליקסון) 900 אלף, ריימס (אלירן עטר) 3.4 מיליון אירו.
האלופה פריז סן-ז'רמן, באופן מעורר מחלוקת, דיווחה על הפסד של 3.5 מיליון אירו בלבד. כזכור, המועדון מעיר האורות נרכש ב-2011 על-ידי האמירות קטאר, ומאז הושקעו בו מאות מיליונים על רכש שחקנים יקרים ומשכורות. על המגרש, פ.ס.ז' הפכה בזכות כך למעצמה והיא בדרך לזכות באליפות השנייה ברציפות שלה; בספרי החשבונות, העניינים מעט יותר מעוררי מחלוקת: אחת מנותנות החסות של פ.ס.ז', רשות התיירות הקטארית (QTA), משלמת לקבוצה כ-200 מיליון אירו לעונה. על-פי ה-DNCG, סך ההכנסות של פ.ס.ז' הגיע ל-399.6 מיליון אירו ב-2012/13.
ההסכם בין פ.ס.ז' ל-QTA נחקר על-ידי אופ"א, שחושדת כי נעשתה באמצעותו מניפולציה שתסייע לקבוצה לעמוד בתקנות הפייננשל פייר-פליי של התאחדות הכדורגל האירופי, תקנות שאמורות להעביר את הענף לאיזון תפעולי. ההסכם משקף שווי כספי חסר תקדים וחסר פרופורציות ביחס לשוק הפרסום של הכדורגל האירופי. בשבוע שעבר, בריאיון לעיתון ה"לה פריזיאן", הבהיר נשיא אופ"א, מישל פלאטיני הצרפתי, כי "מדובר על הסכם לא שגרתי".
***
ההכנסות של כלל 20 קבוצות הליגה הצרפתית הסתכמו ב-1.476 מיליארד אירו ב-2012/13. מקור ההכנסה העיקרי היה זכויות שידור - 43% מהסכום. שכר העובדים היה ההוצאה הכי משמעותית, והגיע ל-862 מיליון אירו - המהווים 58.4% ביחס להכנסות, שיעור שנחשב ל"בריא" כלכלית, באופן יחסי למקובל בכדורגל האירופי. בהשוואה לליגות בכירות אחרות ביבשת, על-פי נתוני "דוח הבנצ'מרקינג" של אופ"א, בעונת 2011/12 רשמה הליגה האיטלקית יחס שכר/הכנסות של 69%, כמו הפרמיירליג האנגלית; בספרד עמד היחס על 61%, ובגרמניה על 51% בלבד.
פערי ההכנסות בין קבוצות הצמרת לקבוצות התחתית בליגה הצרפתית צמחו משמעותית עם עלייתה של פ.ס.ז'. ההבדל בינה ובין הקבוצה הכי פחות מכניסה, אז'קסיו מחבל קורסיקה, עמד על יותר מפי 20 (הכניסה 19.7 מיליון אירו בלבד). כהשוואה, הקבוצה המכניסה ביותר בפרמיירליג בעונת 2011/12, מנצ'סטר יונייטד, הכניסה רק פי שישה יותר מזאת שהמחזור שלה היה הנמוך ביותר - ווסט ברומיץ'. מלבד פריז, רק שני מועדונים נוספים עברו את רף ה-100 מיליון אירו הכנסות: מארסיי וליון.
לפי תחזית של ה-DNCG לעונה הנוכחית (2013/14), שלוקחת בחשבון גם את שוק ההעברות של ינואר האחרון, וגם את תקנות המס החדשות של נשיא צרפת פרנסואה הולנד - ההפסדים בליגה הצרפתית הבכירה צפויים להמשיך להישמר על רמה סבירה של 13.6 מיליון אירו בלבד.
משמעות הדבר, על-פי עיתון ה"לה פיגארו", היא ש"ראשי הליגה מצמצמים ומקצצים בהוצאות על מנת לעמוד בחוקי המס החדשים". העלאת המיסוי החדה למשתכרים של למעלה ממיליון אירו בשנה אמורה להקפיץ את ההוצאות של 20 מועדוני הליגה הבכירה בכ-44 מיליון אירו בעונה הנוכחית (כש-20 מיליון אירו מתוך הסכום תשלם פ.ס.ז').
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.